Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Eldorado Gold: Πράσινο φως για το εργοστάσιο στις Σκουριές


Η Eldorado Gold διασφάλισε την άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Η έγκριση βασίζεται σε απόφαση που έλαβε το ΣτΕ την προηγούμενη Πέμπτη

Λίγες μέρες νωρίτερα, η Antigold Greece, με σχετική της ανακοίνωση, είχε καταγγείλει την Ελληνικός Χρυσός για το ότι είχε ξεκινήσει παράνομες εργασίες δόμησης στο εργοστάσιο εμπλουτισμού, χωρίς να έχει πάρει σχετική άδεια.
Υπενθυμίζεται τέλος, ότι η Ελληνικός Χρυσός προσπαθούσε να πάρει την άδεια εδώ και τρία χρόνια.

Μπορείτε να δείτε την άδεια δόμησης, εδώ.
Από The pressproject

Και η ανακοίνωση των καναδών:

Επιτέλους μετά από πολλές περιπέτειες η… πολυαναμενόμενη άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές εκδόθηκε από την διεύθυνση πολεοδομίας Αρναίας. Την βρήκαμε αναρτημένη στη διαύγεια, με αριθμό άδειας 5 και ημερομηνία ισχύος 24/02/2016 έως 23/02/2022.

Ήταν κάτι αναμενόμενο αφού νομικά δεν μπορούσε να παραταθεί άλλο η καθυστέρησή της. Κανένας δεν πανηγυρίζει βέβαια, ειδικά με το κλίμα εκ μέρους του Υπουργείου και την κινητικότητα των πολέμιων της επένδυσης που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αντικειμενικά είναι ένα θετικό βήμα.

Πηγές από την πλευρά της Ελληνικός Χρυσός ανέφεραν στην εφημερίδα «Μακεδονία» ότι η χθεσινή εξέλιξη με την έγκριση της πολεοδομικής άδειας δεν αρκεί για να εκκινήσει ξανά η επένδυση στις Σκουριές, αλλά ότι χρειάζεται να εκδοθούν όλες οι άδειες που απαιτούνται. «Δεν μπορούμε να προσλάβουμε ξανά κόσμο και να μπλοκάρουμε στην επόμενη άδεια ρουτίνας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επιπλέον εκκρεμεί η έγκριση της τροποποιητικής τεχνικής μελέτης για τις κτιριακές υποδομές περιφερειακά του εργοστασίου. Η έγκριση αυτή θα πρέπει να δοθεί από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος μόλις προχθές εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold (μητρικής της Ελληνικός Χρυσός) Π. Ράιτ για σορτάρισμα της μετοχής της εταιρείας, χωρίς να παραθέσει περισσότερα στοιχεία. Κατά τον υπουργό η εταιρεία πιθανόν να θέλει να σταματήσει σε κάθε περίπτωση την επένδυσή της στην Ελλάδα και «να ρίξουν την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση».

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2015 η Ελληνικός Χρυσός υπέβαλε στο υπουργείο όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για να λάβει την άδεια για την ανακατασκευή του μεταλλείου Ολυμπιάδος, η οποία πρέπει να εκδοθεί εντός 60 ημερών από την ημέρα υποβολής των εγγράφων, σύμφωνα με την ελληνική μεταλλευτική νομοθεσία.

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που το υπουργείο δεν εκδώσει την άδεια εγκατάστασης μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016, η Ελληνικός Χρυσός θα αναγκαστεί να αναστείλει όλες τις εργασίες κατασκευής και ανάπτυξης και στο έργο της Ολυμπιάδας, όπου σήμερα απασχολούνται 500 εργαζόμενοι. Από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε ότι ως το τέλος Μαρτίου το υπουργείο θα απαντήσει στο αίτημα για χορήγηση αδειών περαιτέρω ανάπτυξης των ορυχείων της Ελληνικός Χρυσός. «Αν η εταιρεία συμμορφώνεται με τις περιβαλλοντικές και προγραμματικές δεσμεύσεις της, τότε η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει το σχέδιο που έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς υπάρχει συνέχεια στις αποφάσεις του κράτους», ανέφερε ο κος Σκουρλέτης.

Ίδωμεν…






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου