Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Η Eldorado Gold μηνύει τον Σκουρλέτη

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Πολ Ράιτ, προτίθεται να καταθέσει αγωγή για δυσφήμηση κατά του Πάνου Σκουρλέτη για τις δηλώσεις του τελευταίου στο Bloomberg.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της εταιρείας, «ο κ. Ράιτ προτίθεται να κινηθεί νομικά κατά του υπουργού με την κατάθεση αγωγής για δυσφήμηση στα ελληνικά δικαστήρια».
Το όποιο ποσό αποζημίωσης επιδικαστεί θα δωρηθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα στην Ελλάδα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αντίδραση Σκουρλέτη

Ακολούθησε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος, στην οποία επισημαίνεται ότι «όπως ο κ. Ράιτ είναι ελεύθερος να ασκεί τα δικαιώματα που του παρέχει η ελληνική έννομη τάξη, έτσι και ο υπουργός έχει το δικαίωμα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, να διατυπώνει πολιτικές εκτιμήσεις, αλλά και την υποχρέωση να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον».

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος είχε καταγγείλει τον επικεφαλής της Eldorado Gold για χρηματιστηριακή κερδοσκοπία και σκοπιμότητες για τον τρόπο και τον χρόνο που η καναδική εταιρεία χρυσού επέλεξε να χειριστεί επικοινωνιακά την αναστολή των επενδύσεων εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα.

Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» προς το γραφείο του υπουργού για το εάν ο Π. Σκουρλέτης προέβη στις καταγγελίες έχοντας στα χέρια του αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του, δεδομένου ότι αφορούν πολύ σοβαρά αδικήματα της χρηματιστηριακής νομοθεσίας διεθνώς (εκμετάλλευση εμπιστευτικής πληροφόρησης, χειραγώγηση κ.λπ.), η ανεπίσημη απάντηση που δόθηκε είναι ότι«επανέλαβε στο Bloomberg αυτά που είχε πει αυτοπροσώπως και στον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της καναδικής εταιρείας όταν συναντήθηκαν. Οτι δηλαδή θεωρεί πως ο επικεφαλής της Eldorado Gold κερδοσκοπεί με τις μετοχές της εταιρείας του».

«Ο Ράιτ είναι διευθύνων σύμβουλος, είναι έξυπνος και έμπειρος. Εδωσε συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας θα κατρακυλούσε. Γιατί το έκανε; Κατά τη γνώμη μου, και του το είπα όταν ήταν εδώ, έπαιξε παιχνίδια με την τιμή της μετοχής. “Είπατε στους φίλους σας ότι θα πείτε αυτά τα πράγματα στη συνέντευξη Τύπου, ώστε να μπορούσαν να πουλήσουν από πριν και μετά να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές”», υποστήριξε ο υπουργός σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο θυμίζει ότι αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Eldorado Gold στις 12 Ιανουαρίου η μετοχή της έχασε το 19% της αξίας της σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Σε εκείνη τη συνέντευξη η Eldorado Gold είχε εξαγγείλει την αναστολή των επενδύσεών της στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, είχε απειλήσει με 1.100 απολύσεις αν δεν εγκριθούν οι άδειες που ζητά, και παράλληλα είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με αφορμή την επένδυση στις Σκουριές.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επίσης ο Π. Σκουρλέτης δηλώνει για τον Ράιτ«απόλυτα βέβαιος ότι σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας του», προβάλλοντας το επιχείρημα ότι «η αποζημίωσή του συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη μετοχή της εταιρείας και παίζει παιχνίδια με αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου