Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Πιείτε χρυσό...γιατί νερό δεν θα ΄χει στη Χαλκιδική

 

Η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα θα πέσει κατά 600 μ., τα επιφανειακά και υπόγεια νερά θα ρυπανθούν με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα

Σύμφωνα με τις μελέτες ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων, η στάθμη του υπόγειου υδροφορέα θα πέσει κατά 600 μ., τα επιφανειακά και υπόγεια νερά θα ρυπανθούν με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα, ενώ η ρύπανση του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών θα είναι εκτεταμένη ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τις Σκουριές. Η σκόνη από το μεταλλείο θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους/ώρα.
Θα αποστραγγιστούν 14.000 στρέμματα: εννιά γεωτρήσεις βάθους 740 μ. θα «στεγνώσουν» το βουνό, αντλώντας 480 κυβικά νερού την ώρα!

Συνοπτικά οι φάσεις των έργων :

  • Αποψίλωση δασικής βλάστησης έκτασης μεγαλύτερης των 2.500 στρεμμάτων.
  • Κρατήρας επιφανειακής εξόρυξης (open pit),με αρχικά εκτιμώμενη διάμετρο 705 m και βάθος 220m.
  • Φράγματα, κτιριακές και βοηθητικές εγκαταστάσεις.
  • Όρυξη εννέα γεωτρήσεων αποστράγγισης του βουνού περιμετρικά του κρατήρα στις Σκουριές σε βάθος μέχρι και 750 m (140 m κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).
  • Επιφανειακή εξόρυξη μεταλλεύματος 24.000 τόνων ημερησίως, με εκσκαφή και ανατίναξη (ημερησία χρήση 6 τόνων εκρηκτικών).
  • Τη μεταφορά α) του τελικού προϊόντος, που αποτελεί μόλις το 1,97 % του μεταλλεύματος, στο εργοστάσιο μεταλλουργίας και β) των αποβλήτων εμπλουτισμού, που αποτελούν το 98,03% του μεταλλεύματος, στα φράγματα /τέλματα.

Τα τοξικά απόβλητα θα εναποτίθενται σε τεράστια φράγματα (μέχρι και ύψος 140 μέτρων) που θα κατασκευαστούν σε ρέματα που υπάρχουν μέσα στο δάσος και θα δημιουργούνται έτσι λίμνες με τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων.
Η περιοχή της Ιερισσού είναι γνωστή σεισμογενής περιοχή που το 1936 έδωσε σεισμό μεγαλύτερο των 7 Ρίχτερ. Σκέφτηκε κανείς τι θα γίνει αν ξαναγίνει μεγάλος σεισμός; Αν καταρρεύσουν τα φράγματα; Ποιος μπορεί να βεβαιώσει ότι δεν θα δημιουργηθεί ρήγμα στα θεμέλια των φραγμάτων; Ποιος θα φταίει τότε για την βιβλική καταστροφή που θα γίνει;



Η Χαλκιδική παρουσιάζει σημαντική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα:

Υπάρχουν 108.900 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων και 276.000 στρέμματα βοσκότοποι, 814 μελισσοκόμοι και 152.385 κυψέλες (9,7% του συνόλου της χώρας), βιοκαλλιέργειες, αλιευτική δραστηριότητα και υδατοκαλλιέργειες. 
Σημαντικά συνεισφέρουν στην οικονομία της περιοχής και η υλοτομία ξύλων, οι δασικοί καρποί, τα θηράματα και τα αρωματικά φυτά και βότανα . Όλες αυτές οι δραστηριότητες κινδυνεύουν από την αποψίλωση του δάσους του Κακκάβου, την αποξήρανση του υδροφορέα, τη σκόνη η οποία παρεμποδίζει τις ζωτικές λειτουργίες των φυτών, τις όξινες απορροέςσυσσώρευση βαρέων μετάλλων στην τροφική αλυσίδα.


Το όρος Κάκκαβος (Σκουριές) υδροδοτεί ολόκληρη την προ του Άθω περιοχή (Στρατώνι,Ιερισσό,Ν.Ρόδα,Αμουλιανή, Ουρανούπολη), και η σχεδιαζόμενη μεταλλευτική δραστηριότητα θα πλήξει άμεσα και ανεπανόρθωτα τους υδατικούς πόρους της περιοχής.

Το όρος Κάκκαβος (Σκουριές) υδροδοτεί τη λεκάνη απορροής του ποταμού Χαβρία

Η άντληση νερού θα φτάσει στην Ολυμπιάδα μέχρι τη στάθμη -663 m, γεγονός που θα προκαλέσει φαινόμενα υφαλμύρισης του παράκτιου υδροφορέα. Στις Σκουριές στο όρος Κάκαβος, όπου σχεδιάζεται το open pit, η στάθμη των υπογείων νερών αναμένεται να πέσει από τα +640 m στα -140 m κάτω απ΄το επίπεδο της θάλασσας!

Μόνο στις Σκουριές υπολογίζεται εκπομπή αιωρουμένων σωματιδίων που ανέρχεται στους 430 t/y PM10, με υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλωνιδιαίτερα αρσενικού  ενώ η παραγωγή σκόνης μεταλλεύματος ανέρχεται συνολικά σε 4.324 t/h με μεγάλες συγκεντρώσεις θειούχων ενώσεων βαρέων μετάλλων όπως αντιμονίου, αρσενικού, βαρίου, καδμίου, χρωμίου, χαλκού, σιδήρου, μαγγανίου, νικελίου, μολύβδου, υδραργύρου, ψευδαργύρου, κ.ά

Η περιοχή επέμβασης καλύπτει 264.000 στρέμματα με 90% δασοκάλυψη. Μεγάλο μέρος της ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και άλλες προστατευόμενες περιοχές, με αρχέγονα δάση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα με σπάνια, κινδυνεύοντα και αυστηρά προστατευόμενα από διεθνείς συμβάσεις είδη.



Αυτή η "επένδυση" είναι η ταφόπλακα του τόπου μας, της ελευθερίας, της επιλογής και στην πραγματικότητα και αυτής της ίδιας της ανάπτυξης που τόσο αρέσκονται να τονίζουν καθημερινώς. Καθώς ανάπτυξη δεν ήταν και δεν θα είναι ποτέ η ερημοποίηση τόπων.


Η λεκάνη απορροής του ποταμού Χαβρία
Θα εξαφανιστούν 4.130 στρέμματα δάσους - μόνον η ανοιχτή εξόρυξη θα έχει διάμετρο 705 μέτρα και βάθος 220 μέτρα
Το 92% της ανατολικής Χαλκιδικής είναι καλυμμένο από δάση. Στον Κάκαβο υπάρχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πόσιμου νερού σε όλη τη Χαλκιδική. Αρκεί κανείς να διαβάσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ίδιας της «Ελληνικός Χρυσός» για να δει την εικόνα σεληνιακού τοπίου που θα αφήσει πίσω της η εταιρεία.
Για να εξορυχθεί το χρυσάφι στις Σκουριές, θα εξαφανιστούν 4.130 στρέμματα δάσους - μόνον η ανοιχτή εξόρυξη θα έχει διάμετρο 705 μ. και βάθος 220! Η «Ελληνικός Χρυσός» σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος.
Η «Ελληνικός Χρυσός» σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος. Τα τελευταία 2.500 χρόνια έχουν εξορυχθεί μόλις 33 εκατομμύρια τόνοι
Για να καταλάβετε το πόσο εντατική θα είναι η εξόρυξη, σκεφτείτε ότι τα τελευταία 2.500 χρόνια έχουν εξορυχθεί μόλις 33 εκατομμύρια τόνοι! Για να προχωρήσει η εξόρυξη, θα αποστραγγιστούν 14.000 στρέμματα: εννιά γεωτρήσεις βάθους 740 μ. θα «στεγνώσουν» το βουνό, αντλώντας 480 κυβικά νερού την ώρα.
Ομως η καταστροφή δεν πρόκειται να περιοριστεί στη ΒΑ Χαλκιδική: οι επιπτώσεις στον αέρα και τον υδροφόρο ορίζοντα θα επεκταθούν σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα. Το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας και το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έχουν πολλές φορές κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ πριν από λίγα χρόνια το Αριστοτέλειο αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επιτροπή του Δήμου Αριστοτέλη για την παρακολούθηση της επένδυσης, αφού τη θεωρεί καταστροφική.

Στην ατμόσφαιρα 110 τόνοι καρκινογόνου αμιάντου την ώρα

Η ρύπανση του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των καλλιεργειών θα είναι εκτεταμένη ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από τις Σκουριές. Η σκόνη από το μεταλλείο θα ανέρχεται σε 3.116 τόνους/ώρα
Ο Κυριάκος Αρίκας είναι υφηγητής του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και ο Ιωάννης Βεργίνης πτυχιούχος Ορυκτολογίας του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ.
Σε παλαιότερο άρθρο τους στην εφημερίδα μας είχαν αναδείξει έγκαιρα και έγκυρα τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία λόγω του αμίαντου στη ΒΑ Χαλκιδική. «Αμίαντος» είναι η συλλογική ονομασία για ορισμένα πυριτικά ορυκτά με ινώδη κρυσταλλική δομή.
Οι ίνες του αμιάντου, όταν με την εισπνοή εισέλθουν στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλούν σοβαρές παθήσεις, όπως αμιάντωση, μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα (ή βρογχικό καρκίνωμα), πνευμονοκονίαση κ.ά.

Ενημερωτικο υλικο | INFO

In English

Γενικά

Πορίσματα Επιστημονικών Ιδρυμάτων

Μελέτες και Δημοσιεύματα Επιστημόνων

Βαρσακέλης Νίκος, Αν. Καθ. Βιομηχανικής Πολιτικής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών,  Α.Π.Θ   «Σχόλια στο οικονομικό μέρος της Μ.Π.Ε. της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»
Μπένος ΑλέξηςΚαθ. Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ   «Οι επιπτώσεις στην υγεία από τις εξορύξεις και μεταλλευτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας, όπως κυρίως αυτές της εξόρυξης χρυσού»
Δημητριάδης Σαράντης. Ομ. Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Α.Π.Θ  «Παρατηρήσεις επί της Μ.Π.Ε της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. στη Χαλκιδική»
Γιαννακούδης ΑνδρέαςΑν. Καθ. Χημείας, Α.Π.Θ  «Ασυμβίβαστες οικονομικές δραστηριότητες»
Μπάλιας ΓιώργοςΔικηγόρος, Δ.Ν. Επικ. Καθηγητής, Χαροκόπειο ΠανεπιστήμιοΓιατί είναι παράνομη η αδειοδότηση της  εταιρίας  « ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΧΡΥΣΟΣ  Α.Ε.Μ.Β.Χ.»  στη ΒΑ  Χαλκιδική

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Έγγραφα:
Παράρτημα I : Φωτογραφική τεκμηρίωση
Παράρτημα II : Χάρτες – Σχέδια
Παράρτημα III : Υφιστάμενη κατάσταση περιβάλλοντος
Παράρτημα IV : Περιβαλλοντικός χαρακτηρισμός δειγμάτων
Παράρτημα V : Σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων
Παράρτημα VI : Εκτίμηση διασποράς σωματιδίων και αέριων ρύπων
Παράρτημα VII : Εκτίμηση διασποράς θορύβου / Εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις ανατινάξεις
Παράρτημα VIII : Εκτίμηση οπτικής όχλησης εγκαταστάσεων
Παράρτημα IX : Μελέτη ισοζυγίου κόστους – οφέλους προτεινόμενου έργου
Παράρτημα X : Σεισμοτεκτονική μελέτη
Παράρτημα XI : Υδρογεωλογικές μελέτες
Παράρτημα XII : Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές

1 σχόλιο: