Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Άκυρη η διαδικασία λήψης DNA στις Σκουριές

Δήλωση με την οποία αμφισβητούν όλη την διαδικασία λήψης γενετικού υλικού που έγινε στα πλαίσια της αστυνομικής προανάκρισης κατέθεσαν στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου σήμερα συνήγοροι ενός κατοίκου της Χαλκιδικής που διώκεται μαζί με άλλους 28 για την υπόθεση Λάκκου Καρατζά και του οποίου το DNA ταυτοποιήθηκε …..σε μία γόπα τσιγάρων που βρέθηκε στο βουνό.

Το μοναδικό στοιχείο εναντίον του κατοίκου αυτού είναι το γεγονός ότι συμμετείχε μαζί με εκατοντάδες άλλους σε μια μαζικότατη διαμαρτυρία στο βουνό τον περασμένο Μάιο στην περιοχή του λάκκου Καρατζά και η οποία αντιμετωπίστηκε με βίαιη καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το τελευταίο διάστημα κάτοικοι που διώκονται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για περιστατικά που αφορούν την υπόθεση αυτή αλλά και εκείνη του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών και έχουν υποβληθεί τους προηγούμενους μήνες σε λήψη DNA, καλούνται για διάφορες διαδικασίες σχεδόν καθημερινά ενώπιον των αστυνομικών υπαλλήλων και της ανακρίτριας για να αναγνωρίσουν ή να αμφισβητήσουν τις ταυτοποιήσεις που έγιναν στα δείγματα του γενετικού υλικού στο στάδιο της προανάκρισης και να προχωρήσουν στις νόμιμες διαδικασίες.


Να σημειωθεί ότι στους εν λόγω κατοίκους δεν κοινοποιήθηκε όπως ορίζει ο νόμος η ταυτοποίηση του γενετικού τους υλικού έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν στην άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους, πρόκειται δηλαδή για χαρακτηριστικό δείγμα της αυθαιρεσίας με την οποία οι αστυνομικές αρχές διενήργησαν το προηγούμενο διάστημα το σύνολο της προανακριτικής διαδικασίας για τις υποθέσεις αυτές.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο alterthess ο Γ. Κυρίτσης, συνήγορος των κατοίκων στην Χαλκιδική πρόκειται για μια προσπάθεια των ανακριτικών αρχών να θεραπεύσουν τα δικονομικά έκτροπα της αστυνομίας στο στάδιο της προανάκρισης.

“Πρόκειται για απόλυτες ακυρότητες που έχουν δημιουργηθεί στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης, για αυθαιρεσίες που είχαμε καταγγείλλει και εμείς τότε σχετικά την μαζική λήψη γενετικού υλικού και τη δημιουργία μιας τράπεζας γενετικού υλικού η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν και όπως αυτούς τους βολεύει.” σημειώνει ακόμη ο Γ. Κυρίτσης αναφέροντας ότι η σήμερα με το έγγραφο που κατατέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου “δηλώσαμε ότι η μέχρι τώρα διαδικασία πάσχει απο απολυτη ακυρότητα, ότι η αστυνομική προανάκριση στηρίχθηκε σε αυθαιρεσία και σε μία βίαιη καταστολή και αναστολή δικαιωμάτων και για τον λόγο αυτόν δεν αναγνωρίζουμε την μέχρι τώρα διαδικασία. Θα πρέπει με τον τρόπο αυτόν να προστατεύσουμε τα συνταγματικά και δικονομικά δικαιώματα που είναι κατοχυρωμένα και δεν θα αφήσουμε στο απυρόβλητο κανέναν από αυτούς που τα έχει παραβιάσει”.


“Με το υπ’ αρ.πρωτ. 345/2014 από 2-5-2014 έγγραφό Σας, μου γνωστοποιήθηκε , το πόρισμα της ανάλυσης βιολογικού μου υλικού και μου ετάχθη προθεσμία τριών εργασίμων ημερών ( άρθρο 200Α ΚΠΔ ,παρ.2 ) για να ζητήσω -εάν επιθυμώ- την επανάληψη της ανάλυσης. Όπως έχω επισημάνει γραπτώς και στο στάδιο της αστυνομικής προανάκρισης με δήλωσή μου ενώπιον της Ασφάλειας Πολυγύρου ( η οποία είχα αιτηθεί να συσχετιστεί με την εν λόγω με αρ.Β2013/551 δικογραφία ώστε να τεθεί υπόψη Σας ) ,θεώρησα ότι με την τηρηθείσα διαδικασία παραβιάζονται τα δικαιώματά μου που απορρέουν από τον Κ.Π.Δ. Θεωρώ λοιπόν ότι η προδικασία πάσχει από ακυρότητα και σύμφωνα με το άρθρο 173 ΚΠΔ η σχετική ακυρότητα που αναφέρεται σε πράξη της προδικασίας πρέπει να προταθεί έως το τέλος της. Επιφυλασσόμενος αυτού του δικαιώματός μου σας δηλώνω ότι αμφισβητώ ως μη νόμιμη κάθε πράξη λήψεως γενετικού υλικού σε βάρος μου και ταυτοποίησής του και ότι πριν από το πέρας της προδικασίας θα προσφύγω στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Γι’αυτό το λόγο λοιπόν Σας δηλώνω ότι δεν καταθέτω αίτηση επανεξέτασης του γενετικού μου υλικού. Πολύγυρος 7-5-2014 Με τιμή Ο δηλών“ αναφέρεται συγκεκριμένα στο εν λόγω έγγραφο που κατατέθηκε στην ανακρίτρια Πολυγύρου.

Να σημειωθεί ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κάτοικοι της Χαλκιδική σχετικά με τα τελευταία γεγονότα δηλώνουν ότι “Δεν υποχωρούμε στην πάγια πολιτική της τυχαίας επιλογής θυμάτων. Αν δεν έχει ήδη γίνει ξεκάθαρο το επαναλαμβάνουμε: ο αγώνας για τη ζωή δεν επιδέχεται συμβιβασμούς και υποχωρήσεις σε εκβιασμούς και απειλές. Όταν αγωνίζεσαι για τη ζωή και την ελευθερία σου δεν έχεις περιθώριο να συμβιβαστείς με τίποτα λιγότερο απ΄τη ζωή και την ελευθερία. Δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε.”

Σταυρούλα Πουλημένη
Από Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου