Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Προσπαθούν να μπλέξουν εμπρησμό και επεισόδια στις Σκουριές


Εισαγγελέας και ανακριτής νομιμοποίησαν ακόμη μία φορά την παράνομη λήψη DNA στις υποθέσεις των Σκουριών. Απέρριψαν την προσφυγή 29 κατοίκων χωριών της περιοχής που εκλήθησαν να δώσουν DNA, σε μια προσπάθεια της αστυνομίας να ενώσει σε μία δύο ξεχωριστές υποθέσεις.

Τον εμπρησμό στο εργοτάξιο των Σκουριών, στις 17/2/2103, και τα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, τραυματίστηκε αστυνομικός, στις 12/5/2013.

Με DNA

Στις 10 Μαρτίου 2014, η ανακρίτρια Χαλκιδικής κάλεσε τους 29 κατηγορούμενους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, μετά τα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά, να δώσουν δείγμα DNA στο πλαίσιο της έρευνας για τον εμπρησμό στις Σκουριές. Αιτία ήταν ότι από την έρευνα στην υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών εντοπίστηκαν «ορφανά» δείγματα γενετικού υλικού και δακτυλικά αποτυπώματα. Η διάταξη της ανακρίτριας Χαλκιδικής εκδόθηκε στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση του εμπρησμού στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Ήταν μία άκρως περίεργη προσπάθεια της ανακρίτριας να εμπλέξει τους κατηγορούμενους του Λάκκου Καρατζά στην υπόθεση του εμπρησμού, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που ούτε καν να δημιουργούν υπόνοια για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους δικηγόρους των κατηγορουμένων.

Οι 29 έδωσαν δείγμα DNA μαζί με δήλωση ότι το κάνουν χωρίς τη θέλησή τους, καταγγέλλοντας παράλληλα την πρακτική ως παράνομη. Μαζί κατέθεσαν προσφυγές με τις οποίες ζητούσαν να θεωρηθεί άκυρη η λήψη DNA, στην προσπάθεια συσχετισμού των δύο άσχετων μεταξύ τους δικογραφιών.

Παρακολουθήσεις
Σημειώνεται ότι μετά τα επεισόδια στον Λάκκο Καρατζά, ξεκίνησαν από την αστυνομία οι παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατοίκων της περιοχής, ακόμη και με δημοσιογράφους, που κατέληξε στην ογκωδέστατη δικογραφία των 3.600 σελίδων και των 30 dvd, και στην κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, με αρχηγό και εγκέφαλο τον Τόλη Παπαγεωργίου. Όπως επισημαίνει ο δικηγόρος του, Δημήτρης Συμεωνίδης, το επόμενο βήμα είναι να κληθούν οι 29 από τον ανακριτή και τον εισαγγελέα, που θα κάνουν τη κύρια ανάκριση, για να διαπιστωθεί σε ποιους θα απευθυνθούν κατηγορίες.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία είναι τόσο έωλα, που δεν μπορούν να σταθούν στην κύρια ανάκριση. Ειδικά για τα επεισόδια στο Λάκκο Καρατζά, τονίζει, αν γίνουν αποδεκτά ως στοιχεία τα ξύλα και οι πέτρες, τότε κάθε μία από τις διαδηλώσεις που γίνονται στη χώρα και σημειώνονται επεισόδια με αστυνομικούς, ή επεισόδια με αστυνομικούς και οπαδούς ομάδων, θα θεωρούνται εγκληματική ενέργεια κατά των αστυνομικών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης από την πλευρά των διαδηλωτών ή των οπαδών των ομάδων.

Από την εφημερίδα Ελευθεροτυπία
ΣΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου