Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Προσάρτηση στη Ρωσία αποφάσισε η Βουλή της Κριμαίας


Yπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της προσχώρησης στην Ρωσική Ομοσπονδία ψήφισε το κοινοβούλιο της Κριμαίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA που δημοσιεύει και το κείμενο της σχετικής απόφασης. Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι η σχετική απόφαση θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για τους πολίτες της Κριμαίας. «Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα» λέει η Ουκρανία.

Στη σχετική απόφαση της κριμαϊκής Βουλής αναφέρεται ότι συμφωνήθηκε «η ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα συνιστώσας δημοκρατίας εντός της Ρωσίας». Η Κριμαία έχει περάσει ντε φάκτο στον έλεγχο της Ρωσίας από την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αρχές της Κριμαίας είναι παράνομες και εργάζονται με το χέρι στη σκανδάλη, τόνισε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Αναμένεται επίσημη ανακοίνωσή του μέσα στην ημέρα. Νωρίτερα, ο μεταβατικός υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Πάβλο Σερεμέτα χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα το οποίο προκήρυξε η Βουλή της Κριμαίας για ένωση της Αυτόνομης Δημοκρατίας με τη Ρωσία στις 16 Μαρτίου. Παράλληλα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για πιθανές «πράξεις προβοκάτσιας στην Κριμαία» οι οποίες θα επιχειρηθεί να χρεωθούν στις ουκρανικές αρχές.

Πηγές στην βουλή της Κριμαίας είπαν στο BBC, ότι αναμένουν απάντηση της Μόσχας σε σχέση με το αίτημά τους για ένταξη στην Ρωσία, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έχει ενημερωθεί για το ψήφισμα και το συζήτησε σε σύσκεψη του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας.

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία, τα ερωτήματα που θα τεθούν μέσω του δημοψηφίσματος, θα είναι δύο: α) Επιθυμείτε να επανενωθεί η Κριμαία με τη Ρωσία ως συνιστώσα δημοκρατία της Ρωσικής Ομοσπονδιας; β) Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992; Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας είναι τμήμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της με το Κίεβο προσδιορίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επισπεύδεται κατά ένα δεκαπενθήμερο, σε σχέση με την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Όπως μεταδίδει το RT, στο δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν γνώμη και οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης, παρότι η πόλη απολαμβάνει ειδικό στάτους και δεν ανήκει επισήμως στην Κριμαία.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κεντροαριστερού κόμματος «Μια Δίκαιη Ρωσία», Μιρόνοφ τόνισε αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα νόμος από το ρωσικό κοινοβούλιο ο οποίος θα διευκολύνει την προσχώρηση τμημάτων ξένων χωρών στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Μιλώντας ειλικρινά, εισήγαγα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για χάρη της Κριμαίας» υποστήριξε.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας αναμένεται να προχωρήσουν σε «εθνικοποίηση» κρατικής περιουσίας της Ουκρανίας ενώ ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη να καθιερώσει το ρούβλι ως νόμισμα συναλλαγών στο εσωτερικό της.

Από TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου