Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

«Εξαπατά τη Δικαιοσύνη η Ελληνικός Χρυσός»1


ΣΚΟΥΡΙΕΣ – Σε ψευδή στοιχεία που προσκόμισαν εκπρόσωποι της εταιρείας βασίστηκε δικαίωσή της από το ΣτΕ, λένε οι κάτοικοι

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου
Από την Εφημερίδα των Συντακτών

«Καταστρατηγούν αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων, εξαπατούν τους δικαστές και παρανομούν ασύστολα. Καλούμε τον εισαγγελέα να παρέμβει άμεσα για όσα κάνει η Ελληνικός Χρυσός». Η αντίδραση του Λάζαρου Τόσκα, μέλους του κινήματος κατά της εξόρυξης, απηχεί απολύτως τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στη χθεσινή απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκανε δεκτή την αίτηση του τοπικού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ελληνικός Χρυσός για τη συνέχιση των έργων έδρασης του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού που εξυπηρετεί τις ανάγκες των εγκαταστάσεων των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στις 10 Ιουνίου του 2013 η Πολεοδομία είχε στείλει σήμα στην Ελληνικός Χρυσός με το οποίο διατάχθηκε η διακοπή των εργασιών. Η εταιρεία ανταπάντησε με ασφαλιστικά μέτρα και χθες δικαιώθηκε στο ΣτΕ. «Δικαιώθηκε εξαπατώντας τους δικαστές», λέει ο Λάζαρος Τόσκας. Οπως επισημαίνεται στο σκεπτικό των συμβούλων Επικρατείας, η πολεοδομία προέβη στη διακοπή των εκτελουμένων έργων χωρίς να αποδίδει συγκεκριμένη νομική πλημμέλεια στις άδειες που είχαν εκδοθεί σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα από άλλη Αρχή και χωρίς να προσδιορίζει κάποιον συγκεκριμένο λόγο για τη διακοπή των εργασιών. 
Στην απόφαση (839/2014) υπογραμμίζεται μάλιστα ότι η αρμόδια πολεοδομία επικαλείται αόριστα την «ύπαρξη αμφιβολιών ως προς τη νομιμότητά τους». Στην απόφαση του ΣτΕ μνημονεύεται ότι «από την αυτοψία υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών & Βιομηχανικών Ορυκτών και της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος επιβεβαιώθηκε πως οι εργασίες που εκτελούνται αφορούν την έδραση του ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού της εταιρείας και όχι την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα ακολουθήσουν».

«Η εταιρεία καταρχήν παραβιάζει την ίδια την απόφαση του ΣτΕ, εφόσον κάνει χωματουργικές εργασίες για να χτίσει ένα εργοστάσιο 25.000 τ.μ. σε μια έκταση 200 στρεμμάτων», αντιτείνει ο κύριος Τόσκας. «Ψεύδεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, στη συνέχεια καταστρατηγεί την απόφασή της και χρησιμοποιεί την άδεια για να προχωρήσει σε χωματουργικές εργασίες και παρανομεί. Πρέπει σήμερα κιόλας να παρέμβει ο εισαγγελέας».

Οξύτατες είναι και οι παρατηρήσεις του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έχει χειριστεί μέρος της δικαστικής μάχης που δίνουν οι κάτοικοι εναντίον της εταιρείας. Ο καθηγητής εντυπωσιάστηκε κατ’ αρχάς από την ταχύτητα της Δικαιοσύνης: «Σε αντίθεση με την αναμονή σοβαρότατων υποθέσεων που δικάστηκαν πριν από αυτήν, όπως οι αιτήσεις ακύρωσης κατά της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών της ΟΛΜΕ και του μετρό, η έκδοση της απόφασης ήταν ταχύτατη», λέει στην «Εφ.Συν.». «Επί της ουσίας, φαίνεται δυστυχώς και η απόφαση αυτή να επιβεβαιώνει την απομάκρυνση της νομολογίας του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ από τη νομολογία αρχών της περιόδου προεδρίας Δεκλερή και την προσέγγισή της σε λογικές που δεν προστατεύουν το περιβάλλον. Η απόφαση συνθηκολογεί απολύτως με τις απαιτήσεις της εταιρείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου