Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΗΠΑ: η Υπηρεσία Περιβάλλοντος μπλοκάρει ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΟ μεταλλείο χαλκού-χρυσού #skouries



Ένα πολύ μικρό σχόλιο από εμάς: Ο αγώνας των κατοίκων, αυτοχθόνων και μη, ενάντια σε αυτό το τέρας κρατάει εδώ και περίπου δέκα χρόνια. Εαν δεν υπήρχε αντίδραση, θα είχε ήδη γίνει από χρόνια. Save Skouries.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) έκανε το πρώτο βήμα την Παρασκευή για να εμποδίσει, αν όχι να απαγορεύσει, την ανάπτυξη του μεταλλείου Pebble, ένα προτεινόμενο επιφανειακό (open-pit) μεταλλείο χαλκού-χρυσού στην Αλάσκα που πιθανόν να είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές χαλκού στον κόσμο.


Η EPA είπε ότι το έργο ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τις αυτόχθονες φυλές και την αλιεία σολωμού στην περιοχή του Όρμου Bristol. Η διαχειριστής της ΕΡΑ Gina McCarthy, δήλωσε ότι η υπηρεσία στρέφεται σε μια ελάχιστα χρησιμοποιημένη εξουσία βάσει της Clean Water Act (νόμου για τα νερά) για να προστατεύσει το αλιευτικό απόθεμα που παράγει περίπου το μισό άγριο sockeye σολωμό στον κόσμο.

Η EPA ενήργησε, όπως είπε , «για να εξασφαλίσει την προστασία της πιο παραγωγικής αλιείας σολωμού του κόσμου από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει από αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιφανειακά μεταλλεία στη Γη». Σύμφωνα με μια διάταξη του νόμου , η EPA μπορεί να εμποδίσει την μεταλλευτική εταιρεία να λάβει κυβερνητική άδεια, αν ο οργανισμός έχει αρκετά στοιχεία που δείχνουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Τον Ιανουάριο, η EPA έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας τριετούς επιστημονικής μελέτης που η κα McCarthy είπε ότι έδωσε «αρκετούς λόγους να πιστεύουμε ότι το μεταλλείο Pebble θα έχει πιθανόν σημαντικές και μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις» στον υδροκρίτη του Όρμου Bristol.

Ο «Συνεταιρ Pebble Limited» που προωθεί την ανάπτυξη του μεταλλευτικού έργου, δήλωσε ότι προτίθεται να πολεμήσει την κίνηση της EPA. «Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι πρόκειται να νικήσουμε «, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Pebble Tom Collier σε μια συνέντευξη.

Ο Συνεταιρισμός δεν έχει ακόμη επισήμως κάνει αίτηση για ομοσπονδιακή άδεια, είπα, προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η EPA «δεν έχει νομική εξουσία» να κινηθεί για να σταματήσει το μεταλλείο πριν από την έκδοση της άδειας .

Ένας εκπρόσωπος για την EPA , ο Thomas Reynolds δήλωσε ότι «η εξουσία της υπηρεσίας είναι πολύ σαφής στο πλαίσιο της Clean Water Act».

Ο κ. Collier επίσης επέκρινε την επιστημονική μελέτη της EPA, λέγοντας ότι το συμπέρασμά της ήταν «προκαθορισμένο». Η εταιρεία έχει γράψει στον Γενικό Επιθεωρητή της EPA ζητώντας να διερευνηθεί εάν υπήρξε «συνεργασία» μεταξύ περιβαλλοντικών ομάδων και στελεχών της EPA για να «χειραγωγήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης» και να σταματήσει το μεταλλείο.

Ο κ. Collier δήλωσε ότι περιβαλλοντικές ομάδες ενθάρρυναν τις ιθαγενείς φυλές να κάνουν αιτήματα στην EPA, τα οποία προκάλεσαν την επίσημη αξιολόγηση από την υπηρεσία των επιπτώσεων του μεταλλείου Pebble Mine στον όρμο Bristol.

Ο κ. Reynolds είπε » Κάθε μέρα η EPA συνομιλεί με τις επιχειρήσεις, με τη βιομηχανία και τις ομάδες συνηγορίας των πολιτών – είναι η δουλειά μας να μιλάμε μαζί τους». Η κα McCarthy τόνισε ότι η διαδικασία της EPA για το Pebble είναι μόνο η αρχή.

Η ανακοίνωση της EPA είναι ένα ακόμη πλήγμα για τη Northern Dynasty Minerals Ltd. με βάση το Βανκούβερ και το πρόγραμμά της ύψους περίπου $5 δις. Η Northern Dynasty εκτιμά ότι τα αποθέματα χαλκού και χρυσού μπορεί να αξίζουν μεταξύ $300 και $500 δις.

Πέρυσι , στον απόηχο της πτώσης των τιμών των βασικών προϊόντων και μιας εκστρατείας από την περιβαλλοντική κοινότητα ενάντια στο ορυχείο, οι εταίροι τηςNorthern Dynasty, Anglo American, AAL.LN +1,16 % αποσύρθηκαν από το έργο . Ορισμένα διεθνή κοσμηματοπωλεία επίσης δήλωσαν ότι δε θα χρησιμοποιούν μέταλλα από το Pebble.


Τον Δεκέμβριο, ένας σημαντικός επενδυτής στη Northern Dynasty, ο διεθνής μεταλλευτικός κολοσσός Rio Tinto, δήλωσε ότι επανεξετάζει τη συμμετοχή της στην εταιρεία . Η Rio Tinto είχε λάβει επιστολές από τους διαχειριστές συνταξιοδοτικών ταμείων στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη που επέκριναν την πρόταση του μεταλλείου για περιβαλλοντικούς λόγους. Η Rio Tinto εξακολουθεί να διεξάγει αναθεώρηση των στρατηγικών της περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της Northern Dynasty , είπε ένας εκπρόσωπος του μεταλλείου Pebble.

Ο Joel Reynolds , Διευθυντής του Natural Resources Defense Council , επαίνεσε την κίνηση της EPA . «Η επιστήμη είναι στέρεη, η νομική εξουσία της EPA είναι σαφής , και οι άνθρωποι του Bristol Bay έχουν ζητήσει προστασία. Ήρθε η ώρα να πούμε όχι στο μεταλλείο Pebble Mine», είπε.

Γράψτε στην Alicia Mundy alicia.mundy@wsj.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου