Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Παρέμβαση ΟΗΕ για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Ερευνα για τις συνθήκες ζητά η Υπατη Αρμοστεία. Ευθύνες στο Λιμενικό αποδίδουν οι επιζώντες. Δύο νεκροί (μία γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών) εντοπίστηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές
Ερευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η τραγωδία τα ξημερώματα της Δευτέρας, 1,5 ναυτικό μίλι από το Φαρμακονήσι, όταν ανατράπηκε αλιευτικό σκάφος με 28 μετανάστες (25 Αφγανοί και 3 Σύροι) και για το πώς χάθηκαν 12 ανθρώπινες ζωές, ζητά η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Κλιμάκιο του διεθνούς οργανισμού πήγε χθες το μεσημέρι στη Λέρο, όπου μεταφέρθηκαν οι 16 διασωθέντες μετανάστες, συνομίλησε μαζί τους, όπως επίσης και με τις Λιμενικές Αρχές.

Οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με μαρτυρίες των επιζώντων στον διεθνή οργανισμό, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν πως οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

Από την πλευρά τους οι λιμενικοί ισχυρίστηκαν στους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας ότι το πλοιάριο με τους μετανάστες είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, μεγάλος αριθμός των επιβαινόντων συγκεντρώθηκε στη μία πλευρά του πλοιαρίου, με αποτέλεσμα την ανατροπή και τη βύθισή του.

Στην ανακοίνωση του Οργανισμού σημειώνεται ότι μεταξύ των 28 μεταναστών υπήρχαν και πολλά γυναικόπαιδα, μία γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ ακόμα δέκα άτομα (δύο γυναίκες και 8 βρέφη και μικρά παιδιά)αγνοούνται.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ναυτιλίας με χθεσινό δελτίο Τύπου έκανε γνωστό ότι συνεχίζει τις έρευνες στην περιοχή μ” ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και ένα ελικόπτερο, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στον εντοπισμό πτωμάτων. Επίσης στο δελτίο τονιζόταν ότι το μεσημέρι της Δευτέρας ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος μετέφερε τους δεκαέξι που διασώθηκαν στο λιμάνι Λακκίου Λέρου όπου και συνελήφθησαν από προσωπικό της Λιμενικής Αρχής για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στη συνέχεια, οι 16 μετανάστες διακομίστηκαν στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου για παροχή πρώτων βοηθειών. Στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί η Λιμενική Αρχή, ως δράστης και κυβερνήτης του αλιευτικού σκάφους φέρεται ένας 20χρονος που βρισκόταν ανάμεσα στους 16 διασωθέντες.

Από Η εφημερίδα των Συντακτών
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
ch.papastath@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου