Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου 2013

Ο Νότης Μηταράκης, η «συνταξούλα» και τα αμοιβαία κεφάλαια της Fidelity


Δεκεμβρίου 16, 2013 11:18 μμ Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος

Κάτοχος αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 155.172,76 ευρώ της Fil UK Pension Plan, θυγατρικής της Fidelity Fund, είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, όπως αποδεικνύεται από τη δήλωση «πόθεν έσχες» του, που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Τελικά τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα από όσο τα περιγράφαμε. Ο κ. Μηταράκης δεν διετέλεσε μόνο υπάλληλος της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως έχει αποκαλύψει το UNFOLLOW, αλλά συνεχίζει να είναι ιδιοκτήτης τίτλων «αμοιβαίων κεφαλαίων» του εν λόγω Fund. Ο κ. Μηταράκης, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια κατείχε θέση υψηλόβαθμου στελέχους στην κοινοπραξία Fidelity –έναν από τους βασικούς μετόχους της Eldorado Gold– διατηρεί ταυτόχρονα και αμοιβαία κεφάλαια της εταιρείας (περίπου 57.000 μερίδια), η απόδοση των οποίων συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις της. Αυτές τις οποίες ο ίδιος προωθεί από τη θέση του υφυπουργού…

Ο κ. Μηταράκης προσπάθησε να θολώσει τα νερά μιλώντας για… διαφορετικές εταιρείες που κατάγονται από μία κοινή μητρική εταιρεία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Το επανέλαβε πρόσφατα και στη Βουλή. Μετά και από τη νέα αποκάλυψη, θα συνεχίσει να λέει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη Fidelity Fund, στην οποία ανήκει και η Fil UK Pension Plan; Ή θα δικαιολογηθεί λέγοντας ότι πρόκειται για συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που προσφέρει η εταιρεία σε όλα τα στελέχη της; Κάτι υποψιαζόμαστε, αφού μιλώντας σε πηγαδάκι δημοσιογράφων, όταν κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για την κατοχή αμοιβαίων κεφαλαίων της Fidelity, ευθαρσώς απάντησε: «Η συνταξούλα μου είναι, πώς κάνετε έτσι!»


Η Fidelity είναι κατά κύριο λόγο εταιρία αμοιβαίων κεφαλαίων, που σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια στην Eldorado Gold, κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τα χρυσωρυχεία στη Χαλκιδική και τον Έβρο. Σκοπός της Fidelity είναι –μέσω της επένδυσης– να αβγατίσει τα κέρδη των μετόχων της και των μεριδιούχων των αμοιβαίων κεφαλαίων, ένας από τους οποίους τυγχάνει να είναι και ο κ. Μηταράκης. Ό,τι κι αν βρει να πει ως δικαιολογία ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, δεν μπορεί να κρύψει ότι ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καλείται να επιβλέπει, να στηρίζει και να εγκρίνει τις επενδύσεις της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και το Πέραμα Έβρου, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με την αξία αλλά και τα κέρδη των αμοιβαίων κεφαλαίων της εταιρείας Fidelity Fund, μερίδιο από τα οποία κατέχει ο ίδιος. Άλλωστε, επί των ημερών του κ. Μηταράκη στο υπουργείο εγκρίθηκαν οι άδειες για να προχωρήσουν οι επενδύσεις της Eldorado Gold. Αν αυτό δεν είναι μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα, τότε ποιο είναι;

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Ποιος ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισε ο υφυπουργός με αρμοδιότητα σε όλες τις μεγάλες επενδύσεις στη χώρα κ. Μηταράκης, προκειμένου να προχωρήσουν οι επενδύσεις της εταιρείας, στην οποία είναι μέτοχος; Γίνεται να είναι κανείς υπηρέτης δύο αφεντάδων;

Εκτός κι αν η κυβέρνηση θεωρεί λογικό κι επόμενο (για τον κ. Μηταράκη, αλλά και για όλα τα στελέχη της, γιατί να κάνουμε διακρίσεις;) αυτό που όλοι φανταζόμαστε. Ότι είναι ευνόητο ο κ. Μηταράκης να υπερβάλει εαυτόν προκειμένου να πετύχει η επένδυση των πρώην αφεντικών του, μιας και προσδοκά ο ίδιος κέρδη από αυτήν, ως κάτοχος αμοιβαίων κεφαλαίων της ίδιας εταιρείας. Ότι είναι επίσης λογικό να σκέφτεται την επόμενη μέρα –των φρονίμων τα παιδιά, άλλωστε, δεν περιμένουν να πεινάσουν. Σύντομα (ή και πιο σύντομα) θα εκπνεύσει η υπουργική του θητεία και θα χρειαστεί να ξαναβγεί στην αγορά εργασίας – να ’χει μια πόρτα ανοιχτή, δεν είναι μεμπτό. Να ’χει και κάτι στην άκρη σε περίπτωση που έρθουν δύσκολες μέρες.

Ως πετυχημένο στέλεχος της αγοράς αλλά και ως αρμόδιος υφυπουργός για τις επενδύσεις στη Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης θα γνωρίζει ότι η συγκεκριμένη επένδυση του σε αμοιβαία κεφάλαια της Fidelity θα πιάσει τόπο και θα του αποδώσει τη «συνταξούλα» του σε… χρυσό. Μια «συνταξούλα» που ο κ. Μηταράκης πιθανόν να απολαύσει στο Λονδίνο, όπου, σύμφωνα με την ίδια δήλωση «πόθεν έσχες», πρόσφατα αγόρασε ακίνητο αξίας 1,3 εκατ. ευρώ. Κάτι θα ’χει στο νου του.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι τον κ. Μηταράκη ως επενδυτή ίσως θα έπρεπε να τον συγχαρούμε για τις επιλογές του. Μήπως όμως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να πάρουν θέση για τα «έργα και τις ημέρες» του υφυπουργού τους; Αλλιώς, θα πρέπει τουλάχιστον να τους θεωρήσουμε συνυπεύθυνους.
Πηγή unfollow.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: