Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Grrrrrrrrrrrrrreenpeace….


Είναι κι αυτή η υποκρισία που μου τη δίνει στα νεύρα… Δε μας φτάνει το χάλι μας, έχουμε και τους επίδοξους «σωτήρες» που «νοιάζονται για το καλό μας», όχι μόνο το εγχώριο αλλά και όλου του πλανήτη!

Οκτώβρης 2013, ντάλα μεσημέρι με ήλιο που θυμίζει μίνι καύσωνα Ιουλίου και βρέθηκα η καλή σου σε κεντρική πλατεία προαστίου του Πειραιά. Έκατσα σ” ένα παγκάκι, άνοιξα ένα κουτάκι αναψυκτικού γιατί «άκουσα τη δίψα μου», άναψα κι ένα τσιγάρο και κάθησα ν” απολαύσω τη ζέστη… Τότε ήταν που πρόσεξα κάτι κορίτσια με πορτοκαλί γιλέκα να περιφέρονται γύρω-γύρω σαν τις άδικες κατάρες, κρατώντας κάτι μαύρα ντοσιέ στα χέρια. Φορούσαν κάτι χαμόγελα αλά Benny Hill και προσέγγιζαν τον οποιονδήποτε είχε την ατυχία να περνάει μπροστά τους.

Εκείνη τη στιγμή, η γυναικεία φύση μου ήρθε να μου θυμίσει πως, εκτός των άλλων, είμαι και περίεργη. Πάνω που πήγα να αφήσω το παγκάκι και να παραστήσω ότι περπατάω αδιάφορα, μια απ” τις «σημαδούρες» πλησίασε πιο κοντά σε εμένα, καθώς «βούτηξε» έναν φουκαρά που περνούσε εκείνη τη στιγμή από μπροστά μου. Τότε μπόρεσα να δω καλύτερα πως πίσω της κρεμόταν μια ταμπέλα που έγραφε «Free our activists, save the Arctic». Kι από κάτω το γνωστό λαχανί λογότυπο της Greenpeace.

Έτσι «σήκωσα κεραίες», απομόνωσα όλους τους υπόλοιπους ήχους του περιβάλλοντος χώρου κι εστίασα στη συζήτηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, τα κορίτσια προσπαθούσαν να εγγράψουν νέα μέλη για να σώσουμε όλοι μαζί τη λευκή αρκούδα. Βλέπεις, τα “χουμε λύσει όλα μας τα θέματα, κι έμεινε μόνο το αρκούδι για να συμπληρώσουμε. Οι φράσεις του στυλ «ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος», «όλοι μας έχουμε ευθύνη», «οι ακτιβιστές μας κάθε μέρα προσπαθούν», «είναι χρέος όλων μας να σώσουμε την Αρκτική» κλπ έδιναν κι έπαιρναν. Και το χαμόγελο-ηλεκτροπληξία πάντα στη θέση του. Και ναι, τελικά τον έπεισε τον τύπο. Έδωσε τα στοιχεία του, κανόνισε μια συνδρομή 10 ευρώ το μήνα, κι είπε και «ευχαριστώ» από πάνω !!!!!
«Τώρα έρχεται η σειρά μου», σκέφτηκα. Μα δεν ήρθε! Η τύπισσα πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση (τι διάολο, δεν της άρεσε η φάτσα μου;) οπότε κι εγώ έπρεπε να δράσω. Ήπια το αναψυκτικό μονορούφι, κι αφού έβαλα τα μάτια μου στη θέση τους, που είχαν πεταχτεί έξω απ” το ανθρακικό, σηκώθηκα και πήγα να πετάξω το κουτάκι σε ένα κάδο που βρισκόταν ακριβώς δίπλα της. Τότε ήταν που γύρισε προς τα εμένα! «Ωπ, εδώ είμαστε», σκέφτηκα και έτριψα νοητά τα χέρια μου.

Ξεκίνησε λοιπόν την κασσέτα απ” την αρχή κι αφού την άφησα να τελειώσει, της λέω «Συγνώμη, μια βόλτα απ” τις Σκουριές πήγατε;». Η απάντησή της ισοδυναμούσε με χαστούκι από τον Κινγκ Κονγκ: «Τι είναι οι σκουριές;» Αφού ίσιωσα το σαγόνι μου για να συνέλθω της είπα με σοβαρό ύφος: «Ξέρεις, όταν βάφεις το κάγκελο, αν δεν το περάσεις μίνιον πετάει σκουριές…» Της π…. το κάγκελο θα γινόταν έτσι και μ” έπιαναν εκείνη την ώρα τα γέλια! Η γκρινπίτσα σκάλωσε για λίγα δευτερόλεπτα και αμέσως μετά ήρθε εκ νέου ο Κινγκ Κονγκ: «Ναι, όντως και κάνουν κακό στο περιβάλλον!…» Τέτοια ζαλάδα είχα να νιώσω από τότε που μπέρδεψα ένα μπουκάλι νερό με ρακί που είχε ο μπαμπάς μου στο ψυγείο, και μέχρι να πάρω γραμμή είχα κατεβάσει το μισό! Της λέω: «Ρε κοπελιά, έλεος!!! Τι σε έβαλαν εδώ; Σκουριές, you know? Ιερισσός; Μεταλλεία χρυσού; Hellooooooo!!!» Kαι τότε ήρθε το τελειωτικό χτύπημα νοκ άουτ: «Α, δεν ξέρω, εγώ είμαι για την Αρκτική» (!!!)

Δεν είχε νόημα να συνεχίσω τη συζήτηση (ο Θεός να την κάνει). Της έστειλα χαιρετίσματα, γύρισα την πλάτη μου κι έφυγα. Κι όσο περίμενα έναν οδηγό ταξί-λυτρωτή-σωτήρα να με πάρει από εκείνη την πλατεία, είχαν μαζευτεί όλες μαζί οι «Αρκτικές» και συζητούσαν χαμηλόφωνα κοιτώντας προς το μέρος μου. Προφανώς ξετύλιγαν τις γνώσεις (;) τους γύρω από το θέμα «Σκουριές». Ποιος ξέρει, ίσως πήραν και στα κεντρικά κανένα τηλέφωνο για να τους υποδειχθεί τι θα πουν αν κάποιος/κάπου/κάποτε τις ξαναρωτήσει…

LiBerTy
Από ena1.org

5 σχόλια:

  1. Μπράβο συντρόφισσα!
    Τώρα που μας ενημέρωσες ότι εχθρός μας είναι η greenpeace που εκτός των άλλων, πολύ άσχημα κάνει και ενδιαφέρεται για το λιώσιμο των πάγων, μπήκαν τα πράματα στη θέση τους. Το γεγονός ότι μπορεί οι"σημαδούρες" (καλά δε ντρέπεσαι;) να μην ξέρουν για τις Σκουριές, αλλά αντί να πίνουν τον καφέ τους και να βλέπουν μεσημεριανά, ενημερώνουν τους περαστικούς για κάποιο οικολογικό πρόβλημα είναι μεμπτό,σε κατατάσσει αυτόματα στην κατηγορία των ανθρώπων που σκέφτονται τοπικά και δρουν τοπικά αδιαφορώντας για το τι θα γίνει δυο μέτρα μακριά απ' τον κ...ο (κόσμο) τους.

    Σκέψου παγκόσμια
    Δράσε τοπικά


    Μπιρδουκουκτσάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα. Αν και δεν είναι για γέλια αλλά για κλάματα φίλε μου. Δυστυχώς το θέμα των σκουριών δεν έχει διαδωθεί όσο θα έπρεπε. Πιστεύω ότι δεν το πήραμε πολύ ζεστα όσον αφορά την ενημέρωση μέσω του ίντερνετ αφού, είναι γνωστό ότι όλλες οι γκρινπίτσες-πιπίτσες κάθονται όλη την μέρα πάνω απί έν απροφίλ στο φατσοβιβλίο και κουτσομπολεύουν τον άγνωστο-η που έκαναν φίλο-η μόλις χθες! Θέλει συντονισμό, συσπείρωση, σοβαρότητα και ΟΡΕΞΗ! Το τελευταίο με κεφαλαία γιατί μερικοί δεν λένε να κουνήσουν την κωλάρα τους από τον καναπέ την στιγμή που δίπλα τους ανοίγει ο ΤΑΦΟΣ ΤΟΥΣ! ΞΥ-ΠΝΑ-ΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς και το πρόβλημα σου δεν είναι οι Σκουριές...αλλά είναι η γενικότερη ασχετοσύνη που σε δέρνει καθώς και το ότι ζεις στον απόλυτο μικρόκοσμο σου...
    Μείνε σε αυτόν και όταν θες να κάνεις ένα σχόλιο κάνε το στηριζόμενη σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε αυτά που γεννάει το κλειστό μυαλλό σου!Αν σε ενδιέφερε το τι θα γίνει με τον χρυσό της Ελλάδας (ξέρεις, αυτόν τον γυαλιστερό, πολυτιμο λίθο) πραγματικά, θα σε ενδιέφερε για το τι θα γίνει και για τον μαύρο χρυσό (u know αυτόν που κάθε χρόνο ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΛΛΙΟΚΕΦΑΛΑ ΜΑΣ)όχι στην Ελλάδα απλά αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι για την αξιαγάπητη αρκουδίτσα που κινδυνευει από κάτι ανεγκέφαλους σα και σένα, ούτε για τους 30 ανθρώπους που χιλιοταλαιπωρούνται αυτή τη στιγμή για κάτι που στηρίζουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ανθρώπων ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (εκτός από σένα και όσους άλλους σκέφτονται όπως εσύ) αλλά για σένα αγαπητή μου και για μένα που όταν θα κρυώνει το κοκαλλάκι σου και δε θα χεις, cent να δωσεις για να ζεσταθεις τότε ξαναπλησίασε τα παιδιά της Gp ΑΝ και ΟΤΑΝ τα δεις και ειναι τα σωστα παιδιά που είναι ενημερωμένα το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις ανάποδη τουμπα, στροφή ότι θες και να φύγεις γιατί δεν αξίζει ούτε το σάλιο τους να χαλάσουν ούτε κάν να σε κοιτάξουν...
    Ενημερώσου πρώτα και μην παραπληροφορέις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δούλευα στην Greenpeace. Έκανα ακριβώς αυτό που περιέγραψες πάνω.
    Κατ'αρχάς πρέπει να πω ότι ΔΟΥΛΕΥΑ και ότι και αυτά τα κορίτσια και αγόρια ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. Περάσαμε από εκπαίδευση, για να συζητάμε συγκεκριμένα περιβαλλοντικά θέματα, να έχουμε χαμόγελο-ηλεκτροπληξία, να απαντάμε με "έξυπνες" ατάκες στους περαστικούς. Είχαμε επόπτη από πάνω μας και έπρεπε να πιάσουμε συγκεκριμένους στόχους (να εγγράψουμε συνδρομητές) για να μην πάρουμε πόδι. Σε θέματα όπως Κερατέα, Χαλκιδική κτλ αν μας ρωτούσαν οι περαστικοί τους λέγαμε ότι έπρεπε να γραφτούν στην Greenpeace εάν ήθελαν να σώσουν τις περιοχές τους. Όχι γιατί το πιστεύαμε, αλλά γιατί αυτό έπρεπε να πούμε. Τις δράσεις της Greenpeace δεν τις αποφασίσουν τα πορτοκαλόχρωμα κορίτσια και αγόρια στους δρόμους, αλλά τα ακριβοπληρωμένα στελέχη τους. Αυτά τα παιδιά είναι εργαζόμενα παιδιά με ΙΚΑ και ένσυμα που κάνουν μια σκατοδουλειά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που θέλει να πει η LiBerTy δεν είναι "σκατά στην GP" κι ότι δεν έχει σημασία η Αρκτική και η Ανταρκτική, αλλά ότι έχουν τόση σημασία όσο και η Ευρώπη και η Ασία και γενικά το περιβάλλον και τα προβλήματά του όπου κι αν αυτά βρίσκονται. Το γεγονός ότι είσαι στην Ελλάδα, αντιμετωπίζεις ένα τόσο σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα όσο αυτό που πάει να γίνει στις Σκουριές και αντί να προωθείς αυτό (έστω για να μαζέψεις το δεκάρικο) προωθείς τη διάσωση της λευκής αρκούδας ε είναι λιγάκι οξύμωρο. Ναι, ρε φίλε καλή και η λευκή αρκούδα, αλλά και οι Χαλκιδικιώτες? Οι Βορειοελλαδίτες που θα χάσουνε τον τόπο τους? Δεν είναι κάτι εξίσου σοβαρό και πιο κοντινό? Κανείς δεν κατηγόρησε τα κορίτσια και τα αγόρια που κάνουν τη δουλεία τους (που και σ`αυτό έχω κάποιες ενστάσεις, για την GP πάντα) ή και να το έκανε ήταν έμμεση σπόντα για την GP. Προς αυτούς που επιλέγουν ποια θέματα θα προωθούν οι υπάλληλοι τους (κι όχι άνθρωποι με περιβαλλοντική συνείδηση που παλεύουν για κάτι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή