Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον Π. Ψωμιάδη

Ένοχος ο Παναγιώτης Ψωμιάδης
Ένοχος για την Κορώνεια ο Παναγιώτης Ψωμιάδης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Toυ Νίκου Φωτόπουλου

Ποινή φυλάκισης ενός έτους και τριών μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το μεσημέρι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, στον έκπτωτο Περιφερειάρχη και πρώην νομάρχη Θεσσαλονίκης, για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Μαζί του καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση ενός έτους ο καθένας, τρεις υπάλληλοι της άλλοτε νομαρχίας, ενώ αθώα κρίθηκε η πρώην πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου, Νανά Αηδονά κι ένας άλλος υπάλληλος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και οι τρεις καταδικασθέντες, «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος και με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

Ο πρώην νομάρχης, μεταξύ άλλων, κατηγορείται ότι δεν συγκρότησε τα προβλεπόμενα από το νόμο κλιμάκια, για τον έλεγχο, την τήρηση και την επιβολή κυρώσεων, σε ιδιοκτήτες βιομηχανιών και άλλων μονάδων, που ρύπαιναν τη λίμνη, ενώ καθυστέρησε τον επανέλεγχο των βιομηχανιών αυτών. Επίσης, το δικαστήριο δέχθηκε ότι καθυστέρησε την επιβολή προστίμων που εισηγήθηκαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, μετά τη διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ αυθαίρετα προχώρησε και σε μείωση των προστίμων.

Οι υπάλληλοι που καταδικάσθηκαν διότι δεν έκαναν εκτεταμένους ελέγχους και δεν επέβαλαν τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα.

Μετά την καταδίκη τους, όλοι άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, που άλλοτε έλκονταν κι έσπευδε στις τηλεοπτικές κάμερες, σήμερα μετά την καταδίκη του, έφυγε από την πίσω πόρτα του δικαστικού μεγάρου, αποφεύγοντας τα τηλεοπτικά συνεργεία που τον περίμεναν, χωρίς να σχολιάσει την απόφαση.

Αντιθέτως, ο πρώην ευρωβουλευτής της Οικολόγων Πρασίνων και νυν περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, που ανέδειξε το θέμα της Κορώνειας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, δήλωσε:

«Η λίμνη μπορεί να νοιώθει ότι δικαιώθηκε και ταυτόχρονα όλοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής. Για μας στο εδώλιο κάθισε ένα ολόκληρο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο δε μπορεί να περιοριστεί σε καμία δικαστική απόφαση. Όμως το σύστημα Ψωμιάδη φαίνεται πως πληρώνει όλα όσα έπραξε κι όλα όσα δεν έπραξε. Υπάρχουν και αρκετές ακόμη υποθέσεις για τις οποίες και πάλι θα μιλήσει η δικαιοσύνη».

Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, έχει να αντιμετωπίσει αρκετές ακόμη υποθέσεις ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, όπως τα έργα της λίμνης Κορώνειας, τα 45άρια, ο κόμβος Ωραιoκάστρου κλπ.

Ας σημειωθεί ότι για την υπόθεση της Κορώνειας, η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου