Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Οι Ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Δεδομένων δημοσιεύουν την κοινή γνώμη τους για τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας (mobile apps)

Οι Ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Δεδομένων της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 υιοθέτησαν γνώμη σχετικά με τους βασικούς κινδύνους των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η γενική αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων- συλλογή μόνο των απαραίτητων δεδομένων των χρηστών από την εφαρμογή- αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των συστάσεων της.

Ο χρήστης μιας έξυπνης συσκευής κινητού κατεβάζει κατά μέσον όρο 37 εφαρμογές. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να συλλέξουν από τη συσκευή μεγάλο όγκο προσωπικών δεδομένων, με την πρόσβαση, παραδείγματος χάρη, στο άλμπουμ φωτογραφιών ή με τη χρήση δεδομένων εντοπισμού θέσης. «Αυτό συχνά συμβαίνει χωρίς την ελεύθερη και κατόπιν ενημέρωσης συναίνεση των χρηστών, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Άρθρου 29 Jakob Kohnstamm.

Ο κάθε χρήστης πρέπει να έχει τον έλεγχο των προσωπικών του δεδομένων. Συνεπώς, πρέπει να παρέχεται επαρκής πληροφόρηση σχετικά με τα δεδομένα που επεξεργάζονται οι εφαρμογές −πριν από την επεξεργασία− έτσι ώστε να λαμβάνεται η ουσιαστική συγκατάθεση των χρηστών.

Υπάρχουν πολλά εμπλεκόμενα μέρη στην ανάπτυξη και διανομή των εφαρμογών και κάθε ένα έχει μια σειρά σημαντικών υποχρεώσεων προκειμένου να δημιουργήσει ένα σίγουρο, ασφαλές και σύμφωνο με την προστασία δεδομένων περιβάλλον εφαρμογών. Είναι σημαντικό όλοι όσοι ανήκουν στο οικοσύστημα των εφαρμογών, αφενός, να κατανοούν τις δικές τους υποχρεώσεις, αφετέρου, να συνεργάζονται με άλλους φορείς προκειμένου να επιτυγχάνουν τα μέγιστα επίπεδα προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων.

Μπορείτε να διαβάσετε την γνώμη για τις υποχρεώσεις και τις συστάσεις της ομάδας εδώ.

Πηγή: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου