Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Nέα σύμβαση: Πλήρης υποταγή της κυβέρνησης στις απαιτήσεις της Eldorado Gold

 

πηγή

Η αναθεωρημένη Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε” υπεγράφη βιαστικά και με ελάχιστη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρουσία των πρέσβεων ΗΠΑ και Καναδά. Το κείμενό της δεν δόθηκε στη δημοσιότητα. Μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση από τους ιστοτόπους των συναρμόδιων Υπουργείων, μας είχε όμως ενημερώσει ήδη σχετικά ο επικυρίαρχος. Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

Ντροπιαστική διαπραγμάτευση

Υπενθυμίζουμε ότι την τροποποίηση της σύμβασης την ζήτησε το καλοκαίρι του 2019 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, επικαλούμενη «αδυναμία υλοποίησης της μονάδας μεταλλουργίας», του πυρήνα δηλαδή της προηγούμενης (και ισχύουσας μέχρι σήμερα) σύμβασης, που θα παρήγαγε καθαρά πολύτιμα μέταλλα και σημαντικά φορολογικά έσοδα για το κράτος. Η “αδυναμία” έγκειται στο ότι η μέθοδος μεταλλουργικής επεξεργασίας (“πατέντα” της Ελληνικός Χρυσός) που είχε εγκριθεί περιβαλλοντικά το 2011 απεδείχθη μη εφαρμόσιμη και η εταιρεία βρέθηκε να παραβιάζει τη σύμβαση.

Σήμερα, το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΕΝ (που μοιάζει να έχει γραφτεί εξ’ολοκλήρου από την ίδια την εταιρεία) ισχυρίζεται ότι η σύμβαση αυτή τροποποιείται επειδή ήταν “παρωχημένη”. Καμία έκπληξη, στην ιδεολογία του κυβερνώντος κόμματος είναι εξαιρετικά μπανάλ και ντεμοντέ η απαίτηση να ικανοποιείται το δημόσιο συμφέρον στις συμβάσεις που υπογράφει το Δημόσιο.

H νέα σύμβαση και το νέο επενδυτικό σχέδιο που τη συνοδεύει κατατέθηκαν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης το Νοέμβριο 2019 και κρατήθηκαν μυστικά από τους πάντες. Ακόμα και το αίτημα του άμεσα ενδιαφερόμενου Δήμου Αριστοτέλη να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αγνοήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές των δύο μερών διακόπηκαν για πολλούς μήνες μέσα στο 2020, γιατί ακόμα και στελέχη της φιλο-επενδυτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη θεώρησαν τις απαιτήσεις της εταιρείας “αποικιοκρατικές”. Το Δημόσιο αρχικά ζητούσε από την εταιρεία την “πλήρη υλοποίηση της επένδυσης που αφορά και την καθετοποίηση με τη δημιουργία της μεταλλουργίας” (Ναυτεμπορική, 13/1/2020). Η απόφαση ΣτΕ 223/2020 που εκδόθηκε το Φεβρουάριο 2020, μεσούσης της διαπραγμάτευσης, επιβεβαίωσε την παραβίαση της σύμβασης από την εταιρεία και έδωσε στην κυβέρνηση “το πάνω χέρι”. Από θέση ισχύος πλέον μπορούσε είτε να διεκδικήσει και να πετύχει τη μεταλλουργία και το μέγιστο όφελος για το Δημόσιο, είτε να καταγγείλει τη σύμβαση και να ζητήσει αποζημιώσεις. Η κυβέρνηση δεν έπραξε τίποτα από τα δύο, απέκρυψε την απόφαση που δικαίωνε το Δημόσιο, και υπέκυψε σε όλες τις απαιτήσεις της εταιρείας, σα να χρωστούσαμε εμείς στην εταιρεία και όχι το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου