Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Δελτίο τύπου τοπικού Ιερισσού 04-02-2021



πηγή
Η Κοινότητα Ιερισσού ενημερώνει τους δημότες σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειές της που αφορούν καίρια θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αρχικά και για να απαντήσουμε στα σχόλια που εκφράζονται κατά καιρούς σχετικά με την επαρκή ή μη δραστηριότητά μας, θα πρέπει οι δημότες να γνωρίζουν ότι οι δικαιοδοσίες που δίνονται από το νόμο στα μέλη των κοινοτήτων, είναι άκρως περιορισμένες σε ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες, συγκριτικά με αυτές των Δημοτικών Συμβουλίων, που διαχειρίζονται μεγάλης κλίμακας, ποικιλίας και σπουδαιότητας θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο ρόλος των μελών του συμβουλίου της Κοινότητας είναι καθαρά εισηγητικός και καθόλου εκτελεστικός για διάφορα θέματα τα οποία θα κριθούν και θα αποφασιστούν μόνον εφ' όσον τα εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος ή ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι η συμβολή της κοινότητας στην δραστηριότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αποδυναμωμένη.

​Ωστόσο, εισηγούμαστε και αξιώνουμε με προτάσεις μας έργα και δράσεις, που θεωρούμε αναγκαία για τον τόπο μας είτε ως Κοινότητα αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες και προτάσεις της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα εκφράζουμε τυχόν παράπονα, κρίνουμε ή επικρίνουμε ενέργειες ή παραλείψεις που κρατούν καθηλωμένη την πρόοδο στον τόπο μας ή ενίοτε τον απομειώνουν, ερχόμενοι τακτικά σε επικοινωνία με την Δημοτική Αρχή και συμμετέχοντας προσωπικά στα Δημοτικά συμβούλια για όσο καιρό αυτό ήταν εφικτό, πριν την πανδημία, ενώ στη διάρκεια των απαγορευτικών μέτρων ενημερωνόμαστε διαδικτυακά.

​Στα πλαίσια αυτής της τακτικής, είχαμε μία ακόμα συνάντηση, την 1-2-2021 με τον Δήμαρχο κ. Βαλιάνο και τον Αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και καθαριότητας κ. Αντωνίου, προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που αφορούν κυρίως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Κοινότητας Ιερισσού Ιανουαρίου 2021.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τα κυρίαρχα θέματα της συζήτησης, τις τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου και τις απαντήσεις του Δημάρχου
.
​1.Το πρώτο θέμα που τέθηκε, ήταν σχετικό με την υπ' αρ. 1445/2020 απόφαση του ΣτΕ και συγκεκριμένα γιατί δεν υλοποιήθηκε ακόμα η επάνοδος των Υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου, όπως επιτάσσει η εν λόγω απόφαση.
Με βάση την παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ορίζει ρητά ότι είναι υποχρεωτικό οι Κεντρικές Υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη να στεγάζονται στην Έδρα του Δήμου, ζητήσαμε από τον κύριο Δήμαρχο να ορίσει χρονοδιάγραμμα επιστροφής του Δήμου στην νομιμότητα. Χωρίς να αμφισβητούμε τις διαχρονικές ευθύνες των διοικήσεων του Δήμου και κυρίως του κυρίου Πάχτα Χρήστου, ο οποίος παράνομα έστησε τον Ε.Ο.Υ του Δήμου δυσχεραίνοντας το έργο των επόμενων Δημάρχων, της Διοίκησης του Δήμου και δημιουργώντας τριβές μεταξύ των Κοινοτήτων και δημοτών.
 
Απαντώντας ο κύριος Δήμαρχος τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της νομιμότητας και ότι έχει ήδη συστήσει επιτροπή δημιουργίας νέου Ε.Ο.Υ. του Δήμου που θα είναι έτοιμος εντός τριμήνου ώστε να στεγασθούν οι Υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου όπως ο νόμος ορίζει.
Σε ερώτηση μέλους του Συμβουλίου της Κοινότητας πότε προβλέπεται να στεγασθούν οι Υπηρεσίες στην έδρα του Δήμου, απάντησε ότι η πρόθεση του είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί θέλει να εφαρμόσει τον νόμο. Σε αυτό συμφώνησε και ο κύριος Αντιδήμαρχος.
Κατόπιν έθεσε το ερώτημα εάν είναι θέμα γοήτρου για την Ιερισσό και ποιόν εξυπηρετεί περισσότερο η συγκέντρωση των Υπηρεσιών στην Έδρα του δήμου.
Η θέση του Συμβουλίου της Κοινότητας Ιερισσού για όλα τα παραπάνω είναι:
Ο Δήμος Αριστοτέλη είναι από τους ελάχιστους και ίσως ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας που έχει διάσπαρτες τις Υπηρεσίες του.

Σε κάθε περίπτωση, με την άνω απόφαση του ΣτΕ, ο προϋπάρχων οργανισμός (ΕΟΥ) έχει ακυρωθεί, άρα οι υπηρεσίες σήμερα λειτουργούν, ενάντια στο διατακτικό της απόφασης και χωρίς κανονισμό, στις κωμοπόλεις όπου τις εξοβέλισε η Δημοτική αρχή της θητείας Χ. Πάχτα. Η σύνταξη νέου κανονισμού, δεν αποτελεί προϋπόθεση μετάθεσης των υπηρεσιών στην έδρα τους, γεγονός που μπορεί να γίνει άμεσα και ο κανονισμός να επισπευσθεί τα μέγιστα, ώστε οι υπηρεσίες να διέπονται από νόμιμο κανονιστικό πλαίσιο το συντομότερο δυνατό.
 
Οι νομοθέτες σίγουρα δεν μισούσαν και δεν τιμωρούσαν τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους ορίζοντας τις Υπηρεσίες των Δήμων στην έδρα των νέων Δήμων. Αυτό ορίζει ο «Καλλικράτης» και το συνεχίζει ο «Κλεισθένης».
Ο νόμος το θεωρεί απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο για την καλύτερη λειτουργία του πρώτου βαθμού τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των Δημοτών.
Δεν είναι θέμα γοήτρου να ζητάμε τα αυτονόητα, είναι υποχρέωση μας να διεκδικούμε το καλλίτερο για τον τόπο μας.
Με την στέγαση των υπηρεσιών στην έδρα του Δήμου ωφελημένος θα είναι και ο εκάστοτε Δήμαρχος που θα κερδίζει χρόνο και θα γλυτώνει ταλαιπωρία όταν δεν θα είναι σχεδόν καθημερινά υποχρεωμένος να επισκέπτεται τουλάχιστον τρείς Κοινότητες για να συντονίζει τους Υφισταμένους του και αυτό θα είναι προς όφελος όλου του Δήμου.

Σήμερα μας απασχολεί ακόμη πιο έντονα το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί στην πρόθεση της κυβέρνησης με την οποία διαφωνούμε, είναι να καταργήσει τα Τοπικά Συμβούλια στις έδρες των Δήμων υποθέτοντας ότι δεν είναι απαραίτητα εφόσον εκεί εδρεύουν οι Οικονομικές, Τεχνικές, Πολεοδομικές, Κοινωνικής Μέριμνας κ.λ.π. Υπηρεσίες που φροντίζουν για την επίλυση των προβλημάτων, την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση την Δημοτών.
Επιθυμία μας είναι η ανάπτυξη και η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των συνδημοτών μας και στις δεκαέξι (16) Κοινότητες του Δήμου μας.
.
Ζητούμε από τον κύριο Δήμαρχο το συντομότερο δυνατόν να μεριμνήσει για την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας ώστε να εφαρμοστεί επιτέλους το δίκαιο και το νόμιμο στον Δήμο Αριστοτέλη.

2.Στην συνέχεια σχολιάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, έγινε η εξής ερώτηση: Γιατί ενώ το πρόγραμμα του 2020 περιλάμβανε δύο ώριμα έργα από την προηγούμενη διοίκηση για την Ιερισσό, με την ανάλογη χρηματοδότηση δεν προχώρησαν τα έργα αυτά και δεν συμπεριλήφθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021, ενώ το ποσό που προορίζονταν για την αποπεράτωσή τους διατέθηκε σε άλλα έργα εκτός Ιερισσού. Πρόκειται για τα έργα α) της ολοκλήρωσης του πλακοσκεπούς καναλιού απορροής των όμβριων υδάτων από το σημείο οικία Βαφίδη μέχρι το τέλος του καναλιού και β) της ανάπλασης της οδού Αγίου Νικολάου από τα φανάρια μέχρι την παραλία.

Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχαν μελέτες για τα συγκεκριμένα έργα και ότι προτίθενται να τα εντάξουν προσεχώς σε πρόγραμμα για την υλοποίησή τους. Ο ισχυρισμός ότι δεν υπήρχαν μελέτες διαψεύσθηκε την επομένη μέρα στη συνάντηση του Δημάρχου με τους εκπροσώπους τοπικών συλλόγων οι οποίοι κατέθεσαν τις προαναφερθείσες υπάρχουσες μελέτες. Είναι επιβεβλημένο να επιληφθεί άμεσα ο Δήμος και να διορθώσει την παράλειψη αυτή.

​3.Το τρίτο θέμα ήταν το αποστραγγιστικό έργο της ΖΟΥΡΒΑΣ για το οποίο μας δηλώθηκε ότι είναι σε εξέλιξη, παράλληλα με την επίλυση κάποιων εμποδίων ήτοι της μετάθεσης των στύλων ηλεκτροδότησης για την οποία είναι σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΔΔΗΕ και μιας δίκης που εκκρεμεί με έναν ιδιώτη, ιδιοκτήτη ακινήτου που είναι όμορο του καναλιού.

​4.Ρωτήσαμε για το που βρίσκεται το θέμα της ίδρυσης Α.Τ.
Η ενημέρωση που μας έγινε: Οι διαδικασίες για την ίδρυση του Α.Τ. βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας (συγκέντρωση έγγραφου υλικού, πραγματοποίηση ενεργειών κ.λ.π.) του συμβολαιογραφικού εγγράφου της παραχώρησης από τον Δήμο του ακινήτου στο οποίο θα κατασκευαστεί το κτίριο του Α.Τ.

​5.Θίξαμε την δυσλειτουργία του Βιολογικού η απάντηση ήταν: Ο βιολογικός βρίσκεται σε στάδιο μελέτης για την απρόσκοπτη-λειτουργική απορροή των λυμάτων και εφ' όσον ολοκληρωθεί-εγκριθεί θα ακολουθήσει μελέτη είτε για επέκταση της υπάρχουσας εγκατάστασης είτε δημιουργίας νέας μεγαλύτερης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της περιοχής.

​6.Για το πρόβλημα των λιμναζόντων νερών κάτω από το 2ο Δημοτικό σχολείο διαπιστώθηκε ότι οφείλεται σε υπόγεια ύδατα που και αν αποστραγγιστούν με απορροή, θα πληρωθούν άμεσα από τα ίδια υπόγεια ύδατα που λόγω του εδάφους της περιοχής συγκεντρώνονται σ' αυτήν. Η ενδεικνυόμενη λύση από εμπειρογνώμονα που εξήτασε το πρόβλημα είναι η πάκτωση του υπογείου με τις σχετικές δομές-υλικά απομόνωσης της υγρασίας από το άνω αυτού κτίριο.

​7.Για το παρόμοιο πρόβλημα λιμναζόντων υδάτων στο σημείο “οικόπεδα Νανουδάκη και Ψυχογιού” δεν υπήρχε ενημέρωσή τους και με την δική μας υπόμνηση υποσχέθηκαν ότι θα εξεταστεί.

​8.Μας δηλώθηκε ακόμα ότι α) Γίνεται τοπογράφηση όλου του χωριού της Ιερισσού προκειμένου να γίνει μελέτη αντικατάστασης του υδροδοτικού δικτύου που όντας πολύ παλιό και φθαρμένο δημιουργεί πολύ συχνά βλάβες και προβλήματα, και θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» β) Είναι σε προτεραιότητα η Ανάπλαση της οδού Ηρώων από την διασταύρωση πίσω από το Κέντρο Πολιτισμού μέχρι και την παραλία.

Η Κοινότητα Ιερισσού με τις μικρές δυνάμεις της και τις ελάχιστες έως μηδενικές αρμοδιότητες της παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα ενημερώνει τους δημότες.
Η Κοινότητα Ιερισσού επιζητά την καλή συνεργασία με την διοίκηση του Δήμου.
Θα προβάλει πλέον δημόσια τις προτάσεις της για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και για την ανάπτυξη της Ιερισσού.
Απαιτεί να υλοποιούνται όσο το δυνατόν συντομότερα οι υποσχέσεις της Διοίκησης του Δήμου και θα καυτηριάζει τα κακώς κείμενα.
Ενημερώνουμε τους Συντοπίτες μας ότι οι αποφάσεις των Συμβουλίων της Κοινότητας αναρτώνται πλέον στην ιστοσελίδα μας www.ierissoscity.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου