Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Πανηγυρική αθώωση για 25 κατοίκους στις Σκουριές Χαλκιδικής

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης κήρυξε σήμερα (Πέμπτη) ομόφωνα αθώους τους 25 κατηγορούμενους στην υπόθεση του «Λάκκου Καρατζά», για τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στη διάρκεια πορείας ενάντια στις εξορύξεις της εταιρίας χρυσού στη Χαλκιδική.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι από την ακροαματική διαδικασία και το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, δεν προέκυψε ταυτοποίηση προσώπων με συγκεκριμένες πράξεις. «Δεν ταυτοποιούνται οι πράξεις του κατηγορητηρίου στα πρόσωπα των κατηγορουμένων. Προτείνω την απαλλαγή όλων», είπε χαρακτηριστικά.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οικείους, φίλους και αλληλέγγυους των κατηγορουμένων που βρέθηκαν στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά τη μαζική κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής και μελών του κινήματος που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαΐου 2013, κατά τη διάρκεια των καταγγελλόμενων ως παράνομων εργασιών της εταιρείας χρυσού στο βουνό. Η διαμαρτυρία, όμως, κατέληξε σε επεισόδια καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ συνεπλάκησαν με το συγκεντρωμένο πλήθος.

Σημειώνεται επίσης ότι πριν από λίγους μήνες υπήρξε ομόφωνη αθώωση 21 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που είχαν καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης Βασίλης Τζιμούρτος έκανε λόγο για «δικαίωση του αυτονόητου». Σχολιάζοντας τις διαδοχικές ομόφωνες αθωωτικές αποφάσεις, τόνισε: «Αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλες οι μορφές καταστολής πάνω στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού, ιδιαίτερα κατά των κατοίκων της Ιερισσού, με στόχο την ποινικοποίηση του αγώνα τους και τη φίμωση του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «φρονηματικού χαρακτήρα διώξεις, που κατέρρευσαν με εμφατικό τρόπο στις δικαστικές αίθουσες», αφήνοντας όμως «πληγές» στην τοπική κοινωνία της βορειοανατολικής Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου