Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Πώς φυτεύτηκε μια τσάντα με 6 μολότοφ στην δίκη των Σκουριών;


Σας παρουσιάζουμε τις ένορκες καταθέσεις, την έκθεση κατάσχεσης και την αθωωτική απόφαση «λόγω έλλειψης δόλου» για τους δυο αστυνομικούς.

Τη νύχτα του Σαββάτου 16 προς Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013, γίνεται επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, όπου πυρπολείται εξοπλισμός εργολάβων της εταιρείας. Μετά τη φυγή των δραστών, οι φύλακες, κατ’ εντολή του αρχιφύλακα Σωτηρόπουλου Νικόλαου, αρχίζουν να συλλέγουν αντικείμενα από τον χώρο. Την επόμενη ημέρα (17/11/2013) στις 15:30 ο αρχιφύλακας του εργοταξίου Σωτηρόπουλος καλεί, τον Γεωργιάδη, φύλακα του εργοταξίου, ο οποίος δεν βρισκόταν καν σε βάρδια εκείνη την ώρα, και του δίνει εντολή να μεταφέρει τα εν λόγω αντικείμενα  στο Α.Τ. Αρναίας.
Ο Γεωργιάδης μεταβαίνει στο Α.Τ. Αρναίας, όπου και δίνει ένορκη κατάθεση στους αστυνομικούς Κ. και Δ., που τελούν εκείνη την ώρα ανακριτικοί υπάλληλοι. Ο Γεωργιάδης καταθέτει στις 17/2/2013 και ώρα 16:00 τα εξής:

«Εργάζομαι στην εταιρεία φύλαξης North Star, η οποία έχει αναλάβει την φύλαξη του εργοταξίου της “Ελληνικός Χρυσός” στην θέση Σκουριές, Μεγάλης Παναγιάς Χαλκιδικής. Μου παρέδωσαν πριν μια ώρα μερικά αντικείμενα όπως : πλαστικά μπουκάλια, πυρσούς, κάλυκες φυσιγγίων κ.λπ. τα οποία βρέθηκαν εντός του εργοστασίου και γύρω από αυτό και τα οποία σχετίζονται με τα γεγονότα που έλαβαν χώρο χθες το βράδυ. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο και υπογράφω.»
Έπειτα από την ένορκη αυτή κατάθεση του Γεωργιάδη, συντάσσεται από τους Δ. και Κ. έκθεση παραδόσεως και κατασχέσεως, στην οποία αναφέρεται :
«Προβήκαμε στην κατάσχεση 6 μπουκαλιών γυάλινων που περιέχουν εύφλεκτο υγρό*, δυο καλύκων κυνηγετικού όπλου, δύο πλαστικών μπουκαλιών τα οποία περιείχαν εύφλεκτο υγρό, τριών φωτοβολίδων χειρός κίτρινου χρώματος και 10 πλαστικών πωμάτων διαφόρων ειδών.»
Μετά τα 6 γυάλινα μπουκάλια που περιέχουν εύφλεκτο υγρό (μολότοφ) εισάγεται ένας αστερίσκος ο οποίος συμπληρώνει στο τέλος της αναφοράς: «*εντός ενός πάνινου σακιδίου»
Η έκθεση κατάσχεσης και παράδοσης διαρκεί 15 λεπτά και τελειώνει στις 16:30.

Την Τρίτη 19/2/2013 ο Γεωργιάδης καταθέτει ως αυτόπτης μάρτυρας στον εμπρησμό, στους αστυνόμους Μαϊκόπουλο και Σχοινά.
Την Τετάρτη 20/2/2013 ο Γεωργιάδης καλείται εκ νέου σε ένορκη εξέταση για διευκρινίσεις σχετικά με την παράδοση των πειστηρίων την Κυριακή το μεσημέρι.
Αφού επιβεβαιώνει όσα κατέθεσε τόσο στις 17 όσο και στις 19 του μήνα και δηλώνει ότι είναι αληθή, αναφέρει ότι τα αντικείμενα που παραλαμβάνει, κατ’ εντολή Σωτηρόπουλου, από το εργοτάξιο, είναι: δύο (2) κάλυκες κυνηγετικού όπλου, δύο (2) λιωμένα πλαστικά μπουκάλια, τρεις (3) φωτοβολίδες χειρός τύπου πυρσού και διάφορα πλαστικά καπάκια.

Ο αστυνόμος στη συνέχεια ρωτάει σχετικά με τις διαδικασίες που έλαβαν χώρα στο Α.Τ. Αρναίας.
Ερώτηση: Στο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας, ποιον αστυνομικό βρήκες και τι έγινε εκεί;
Απόκριση: Ύστερα από είκοσι λεπτά αφού έφυγα από τις Σκουριές, έφτασα στο Αστυνομικό τμήμα Αρναίας, όπου βρήκα έναν ένστολο αστυνομικό, τον οποίο δεν γνώριζα. Σε αυτόν είπα ότι είμαι φύλακας από το εργοτάξιο των Σκουριών και έφερα αντικείμενα για να τα παραδώσω στον κ. Κ. Ο Κ. που ήταν με πολιτικά στο γραφείο είπε κάτι με τον ένστολο συνάδελφό του και ο δεύτερος άρχισε να γράφει κάποια έντυπα. Ο αστυνομικός μου ζήτησε την ταυτότητά μου, την οποία του έδωσα, και συμπλήρωσε δυο έντυπα. Για τα έντυπα αυτά μου είπε να τα υπογράψω και ότι αφορούσαν τη μετάβασή μου στο Τμήμα και την παράδοση των αντικειμένων. Εγώ υπέγραψα τα έντυπα κι έφυγα από το τμήμα για να επιστρέψω στις Σκουριές.
Καταληκτικά, γίνεται διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με τα πειστήρια που κατέθεσε, καθώς τα αντικείμενα που αναφέρει στην σημερινή (20/2/2013) κατάθεσή του, συμπίπτουν πλήρως με την κατάθεση του στις 17/2/2013, ωστόσο είναι πολύ διαφορετικά μ’ αυτά που συμπεριλαμβάνονται αργότερα στην έκθεση κατάσχεσης και παράδοσης από τους αστυνομικούς Κ. και Δ.

Ερώτηση : Μέσα στα αντικείμενα που παρέδωσες συμπεριλαμβάνονταν κάποιο σακίδιο ή γυάλινες φιάλες με υγρό ;
Απόκριση : Όχι, τα αντικείμενα που παρέδωσα ήταν αυτά που προανέφερα.
Ερώτηση : Στην από 17-02-2013 έκθεση κατάσχεσης που συντάχθηκε στο Α.Τ. Αρναίας, την οποία υπέγραψες, συμπεριλαμβάνονται στα κατασχεθέντα και έξι (6) μπουκάλια γυάλινα με υγρό που περιέχουν εύφλεκτο υγρό εντός ενός καφέ πάνινου σακιδίου. Διάβασες την συγκεκριμένη έκθεση όταν την υπέγραψες ;
Απόκριση : Όχι δεν την διάβασα.
Ερώτηση: Σχετικά με την αναγραφή των αντικειμένων αυτών, δηλαδή των γυάλινων φιαλών και του πάνινου καφέ σακιδίου, στην έκθεση κατάσχεσης, τι έχεις να καταθέσεις;
Απόκριση: Έχω να δηλώσω ότι δεν παρέδωσα εγώ τα συγκεκριμένα αντικείμενα, αλλά μόνο τα αντικείμενα που προανέφερα, και κακώς αναγράφηκαν τα γυάλινα μπουκάλια και ο σάκος στην έκθεση κατάσχεσης.
Ερώτηση: Γνωρίζεις κάτι σχετικά με τις γυάλινες φιάλες και το καφέ πάνινο σακίδιο;
Απόκριση: Όχι δεν γνωρίζω κάτι σχετικά με τα αντικείμενα αυτά.
Ερώτηση: Στην από 17-2-2013 έκθεση κατάσχεσης αναφέρονται επίσης δύο πλαστικά μπουκάλια τα οποία περιείχαν εύφλεκτο υγρό. Εσύ παρέδωσες τέτοια αντικείμενα;
Απόκριση: Όχι, εγώ παρέδωσα όπως προανέφερα, δυο πλαστικά μπουκάλια τα οποία ήταν λιωμένα, μάλλον από φωτιά ή λόγω του υγρού που ίσως περιείχαν, τα οποία ωστόσο δεν περιείχαν υγρό όταν τα παρέλαβα από το γραφείο και τα παρέδωσα στο Α.Τ. Αρναίας. Προφανώς από λάθος αναγράφηκαν τα μπουκάλια που μου αναφέρατε.
Από τα παραπάνω κατέστη σαφές ότι οι αστυνόμοι Κ. και Δ. που συνέταξαν την εν λόγω έκθεση συμπεριέλαβαν, μέσα στα αντικείμενα που τους παραδόθηκαν, άσχετα με την υπόθεση αντικείμενα. Συγκεκριμένα, μια πάνινη τσάντα με 6 μολότοφ και 2 πλαστικά μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό.
Για το εν λόγω παράπτωμα, διενεργείται Ε.Δ.Ε. η οποία παραπέμπει τους δυο αστυνομικούς σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής.
Από τα πρακτικά της απόφασης συνάγονται τα εξής συμπεράσματα.
Αρχικά ο Δ. και ο Κ. κατηγορούνται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης σύμφωνα με το άρθρο 242 παρ. 1 του ΠΚ.
Το δικαστήριο στην απόφαση του έκρινε ότι : «δεν αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν ή δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν ότι ο καφέ σάκος με τα έξι γυάλινα μπουκάλια που περιείχαν εύφλεκτο υλικό δεν ανήκαν πραγματικά στην εν λόγω υπόθεση και ότι είχαν παραδοθεί παλαιότερα στην υπηρεσία τους.»
Αυτό γίνεται σαφές και αν δει κανείς τι καταθέτει στην δίκη ο μάρτυρας Χ.
«Ο σάκος με τις μολότοφ είχε παραδοθεί νωρίτερα και οι κατηγορούμενοι μπερδεύτηκαν και έγινε ό,τι έγινε. Το σακίδιο βρισκόταν εκεί «ορφανό».
Επίσης ο μάρτυρας Αποστόλου, σύμβουλος ασφαλείας της North Star, καταθέτει σχετικά με τον σάκο, ότι τον είχε παραδώσει στις 5/01/2013, ενώ αποδίδει και ευθύνες στον αξιωματικό Γκ., που δεν συνέταξε, κατά την παράδοση, έκθεση κατάσχεσης και έμειναν οι μολότοφ «ορφανές».
«Οι μολότοφ δεν ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που παραδόθηκαν μετά τις 17-2-2013. Εκείνη την ημέρα ότι υπήρχε το κατέγραψα εγώ. Οι μολότοφ εντός του σάκου παραδόθηκαν άλλη ημέρα προγενέστερα, στις 5-1-2013. Εγώ ο ίδιος παρέδωσα τον σάκο στον αξιωματικό υπηρεσίας κ. Γκ. και ζήτησα παράλληλα και κάποιο αποδεικτικό ότι παραδίδω τις φιάλες. Αδιαφόρησε και δεν συνέταξε έκθεση κατάσχεσης. Ο κος Κ. δεν φέρει καμία ευθύνη. Είναι εξαίρετος αστυνομικός. Οι μολότοφ βρέθηκαν εκεί και τις έβαλαν μαζί με τα υπόλοιπα αντικείμενα»
Καταληκτικά το δικαστήριο έκρινε πως ό,τι συνέβη έγινε «εκ παραδρομής», ενώ υπήρξε απουσία δόλου στις ενέργειες των κατηγορουμένων και απέδωσε την αμέλειά τους στις «ιδιαίτερα επιβαρυμένες συνθήκες εκτέλεσης των καθηκόντων, κατά τη συγκεκριμένη ημέρα». Από την όλη διαδικασία, παράλληλα, κατέστη σαφές ότι τα αντικείμενα αυτά όντως ήταν άσχετα με την υπόθεση και όντως τοποθετήθηκαν στην υπόθεση του εμπρησμού από τους δύο κατηγορούμενους.

Τα παραπάνω αναδεικνύουν ορισμένα γεγονότα.
Αρχικά, ότι όχι μόνο συλλέγονταν τα αντικείμενα από την εταιρεία, αλλά και μεταφέρονταν από υπαλλήλους της εταιρείας στο Α.Τ. Αρναίας. Άλλωστε χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός φύλακα στην 3η δικάσιμο της δίκης των Σκουριών που τονίζει ότι: «υπήρχε μια παγιωμένη τακτική σε συνεννόηση με την αστυνομία για να τα συλλέγουμε εμείς […] υπήρχε και ένα άλλο επεισόδιο στις 5 Γενάρη, μαζέψαμε κάποια πειστήρια πήραμε τηλέφωνο την αστυνομία και μας είπε να τα κατεβάσουμε εμείς στο Α.Τ. Αρναίας.»
Ακόμη, είναι έκδηλη η προχειρότητα των αστυνομικών στο Α.Τ. Αρναίας. Ο αστυνόμος Γκ. δεν συντάσσει έκθεση κατάσχεσης για τις μολότοφ και το σακίδιο που του παραδίδονται στις 5 Ιανουαρίου. Ως εκ τούτου μένουν «ορφανά», μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, όταν και ο αστυνόμος Γ. τα φέρνει στον αστυνόμο Δ. «από αμέλεια», ενώ συντάσσουν την έκθεση για τον εμπρησμό.
Τα αντικείμενα παύουν να είναι «ορφανά» και «φυτεύονται» στην υπόθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου