Πέμπτη, 5 Απριλίου 2018

«ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ»Μία σημαντική, όμορφη και συγκινητική εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στην έδρα του Δήμου Αριστοτέλη, Ιερισσό.

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Αριστοτέλη και το Αριστοτέλειο Πνευματικό Κέντρο, διοργάνωσαν εκδήλωση για την παρουσίαση του CD «Φωνές της Ιερισσού».

Η σπουδαία αυτή επιστημονική δουλειά είναι καρπός της αξιόλογης προσπάθειας της Βιβλιοθήκης του Τ.Μ.Σ., να αναλύσει, να καταγράψει και να διασώσει με αυτόν τον τρόπο, σε αγαστή συνεργασία με την Πολιτισμική Ομάδα της Ιερισσού «Κύτταρο», την μουσική παράδοση της «τραγουδομάνας» Ιερισσού.

Η άρτια, από κάθε άποψη επιστημονική κατάρτιση, των κου Άρη Μπασμαδέλη Μουσικού Βιβλιοθηκονόμου, διδάσκοντος του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ., και της Εθνομουσικολόγου κας Αθηνάς Κατσανεβάκη, διδάσκουσα του Τ.Μ.Σ. του Α.Π.Θ., καθήλωσαν τους ακροατές της κατάμεστης αίθουσας του Κέντρο Πολιτισμού του δήμου Ιερισσού.


Μέσα από την παρουσίαση πέντε επιλεγμένων σημαντικών φωνών στους δύο καλαίσθητους ψηφιακούς δίσκους, που είναι:

η κα Μαρίκα Γκαγκούτσα

η κα Βαγγελιώ Λαγόντζου, ,

η κα Βέτα Χασάπη

η κα Μαρία Γατά

& η κα Μαρία Καλαϊτζή(οι δύο τελευταίες δεν βρίσκονται στη ζωή),
τιμήθηκαν όλοι οι αξιόλογοι ερμηνευτές του Ιερισσιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού.

Η ατμόσφαιρα ήταν έντονα συγκινησιακά φορτισμένη και κορυφώθηκε μέσα από τους μαγευτικούς ήχους των εξαιρετικών ερμηνειών, της ιστορικής Χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού «Ο ΚΛΕΙΓΕΝΗΣ».Η μεθυστική αρμονία των τραγουδιών έδεσε με τους γλυκούς ήχους από το Ούτι, του νεαρού φερέλπιδος μουσικού Πάνου Πλιούκα και την κιθάρα του κου Αστέριου Γκατζώνη.

Τον πετυχημένο συντονισμό τον έκανε ως εκπρόσωπος της Πολιτισμικής Ομάδας του «Κυττάρου Ιερισσού», κα Μαρία Λαγόντζου.
Η σπουδαιότατη αυτή εκδήλωση πέρασε για πάντα στη συλλογική μνήμη της Ιερισσού.

Πολιτισμική Ομάδα «Κύτταρο Ιερισσού»Δεν υπάρχουν σχόλια: