Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Η Eldorado «παγώνει» τις Σκουριές και απολύει 500 εργαζόμενους



Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Eldorado Gold ενημερώνει ότι θέτει το εργοτάξιο στις Σκουριές σε καθεστώς «συντήρησης», παγώνοντας, ουσιαστικά την επένδυση, ενώ θα απολύσει και τους περίπου 500 εργαζόμενους. «Δεν μπορεί να εκβιάζει μία κυβέρνηση» δηλώνει στην efsyn.gr η Κατερίνα Ιγγλέζη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η Eldorado Gold επιθυμεί να επανεξετάσει την επένδυση με την έγκριση και λήψη των απαιτούμενων αδειών, αλλά και με μία υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση στα αγγλικά ΕΔΩ

Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε με δήλωσή της στην efsyn.gr η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη τονίζοντας ότι η εταιρεία «προσπαθεί να εκβιάζει προσπαθώντας να πάρει τις άδειες. Βρίσκεται σε αντιδικία με την κυβέρνηση, ενώ δεν δικαιούται να πάρει οποιαδήποτε άδεια».

«Ας αφήσει τους εκβιασμούς και να καταλάβει ότι δεν είναι σε μία χώρα μπανανία, δεν μπορεί με εκβιασμούς να πάρει άδειες που δεν μπορεί να τις πάρει. Πώς εννοεί τον εποικοδομητικό διάλογο όταν προσφεύγει στο ΣτΕ;» πρόσθεσε η κ. Ιγγλέζη.
Νέες προσφυγές στο ΣτΕ

Παράλληλα, τόσο η «Ελληνικός Χρυσός» όσο και σωματεία εργαζομένων προσέφυγαν εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας στρεφόμενοι κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο ημέρες, η εν λόγω εταιρεία είχε καταθέσει την πρώτη αίτηση του νέου κύκλου δικαστικών διεκδικήσεών της στο ΣτΕ, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος, να αποφανθεί επί του αιτήματος που είχε υποβάλει τον περασμένο Μάρτιο για χορήγηση παράτασης ενός έτους, της άδειας εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων και υποδομών εξυπηρέτησής της στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, στις Σκουριές Κασσάνδρας Χαλκιδικής. Η παλαιά άδεια έληξε στις 24.3.2017.

Η εν λόγω άδεια εγκατάστασης, αφορά, μεταξύ άλλων, το παρασκευαστήριο σκυροδέματος, την εγκατάσταση ανεμιστήρων για τον αερισμό της στοάς του υπόγειου μεταλλείου και τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης. Δηλαδή, εγκαταστάσεις αναγκαίες για την λειτουργία του όλου έργου.

Σήμερα, κατέθεσε νέες αιτήσεις, με τις οποίες ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να χορηγήσει, αφενός, διετή παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών και αφετέρου να χορηγήσει για το ίδιο έργο συμπληρωματική-τροποποιητική άδεια εγκατάστασης.

Ακόμη, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν ακόμη: 1) το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, 2) η συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ Ελληνικός Χρυσός και 3) το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Τα σωματεία προσέφυγαν για το θέμα της παράτασης ενός έτους, της άδειας στάσης μηχανολογικού εξοπλισμού των βοηθητικών εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου