Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Πορεία στις Σκουριές: Για άλλη μια φορά τα ΜΑΤ χτύπησαν διαδηλωτές και έπαιξαν το παιχνίδι της Eldorado



"Mε ΜΑΤ, βία και καταστολή, χρυσάφι δεν θα πάρετε απ' τη Χαλκιδική".
πηγή
Οι άνθρωποι που είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, άνθρωποι που είναι υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος χτες βρέθηκαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ. Αυτά τα ΜΑΤ που ήταν να καταργηθούν όπως έλεγαν πριν από 1.5 χρόνο οι κυβερνώντες.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε ο συνάδελφος, Στέλιος Νικητόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στο βουνό, ο οποίος συνόδευε το πούλμαν που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, το πρώτο μπλόκο των ΜΑΤ ήταν περίπου 80 μέτρα από το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές με δύο κλούβες.

Έκοψαν το δρόμο των διαδηλωτών… Εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν για αποκλεισμό δημοσίου δρόμου και τότε η σύγκρουση ξεκίνησε. Οι διαδηλωτές από Χαλκιδική, από τα γύρω χωριά, από τη Θεσσαλονίκη απωθήθηκαν βίαια από τα ΜΑΤ.



Θα μεταδώσουμε όσα συνέβησαν χτες, μέσα από τα κείμενα του συναδέλφου που είναι στην προσωπική του σελίδα στο facebook:

” Πρώτο μπλόκο από τα ΜΑΤ 80 μέτρα περίπου πριν από το εργοστάσιο εμπλουτισμού με δύο κλούβες. Οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για αποκλεισμό δημόσιου δρόμου, προσπάθησαν να περάσουν από πλάγια και απωθήθηκαν βίαια από τα ΜΑΤ. Ο κόσμος φώναζε “με ΜΑΤ, βία και καταστολή, χρυσάφι δεν θα πάρετε απ’ τη Χαλκιδική”.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν απέναντι στα ΜΑΤ επί μιάμιση ώρα και στη συνέχεια πήγαν στο χώρο ανοιχτής εξόρυξης (open pit) όπου και πάλι βρήκαν μπροστά τους τα ΜΑΤ μπροστά από μία κλούβα.

Έμειναν εκεί για άλλη μία ώρα περίπου, φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν φωνάζοντας “ενάντια στης φύσης τη λεηλασία, αγώνας για τη γη και την ελευθερία”.


Στις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας προσέξαμε πως ΜΑΤ υπήρχαν όχι μόνο μέσα στο δρόμο, αλλά και στο δάσος.

Μα πραγματικά τι προστατεύουν; Τι δε θέλει η Eldorado να δει ο κόσμος; Πόση καταστροφή ακόμη θα συμβεί; Πόσο δηλητήριο θα βγει στην ατμόσφαιρα, με την αμίαντο και τον χαλαζία, πόσο αρσενικό θα πέσει στο νερό, πόσο γρήγορα θα γίνει η αποστράγγιση του βουνού, για να κερδίσουν οι χρυσοθήρες;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου