Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

«Τρύπες» στον φάκελο της «Ελληνικός Χρυσός»



Ο Πάνος Σκουρλέτης επιστρέφει για άλλη μια φορά στην «Ελληνικός Χρυσός» την τεχνική μελέτη για τη λειτουργία της μεταλλουργικής μονάδας στον Μαντέμ Λάκκο.

Το ΥΠΕΝ μέσα σε 29 σελίδες εντοπίζει ανακριβή στοιχεία ως προς τις παραμέτρους βάσης σχεδιασμού και ασυμφωνία των παραμέτρων που παρατίθενται στην τεχνική μελέτη με τα αποτελέσματα των πραγματοποιηθεισών δοκιμών και την επικαιροποιημένη προμελέτη.

Πρόκειται για κομβικής σημασίας απόφαση για το μέλλον της εξόρυξης στη Χαλκιδική, αφού η μεταλλουργία αποτελεί το βασικό επιχείρημα του ισχυρισμού της εταιρείας ότι θα παράγει χρυσό στην Ελλάδα κι επομένως θα φορολογείται στην Ελλάδα και έτσι θα εκπληρώνει τον βασικό όρο για τον οποίο της είχε δοθεί η άδεια, δηλαδή θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσω της φορολόγησης.

Για να το κάνει αυτό, ισχυριζόταν ότι θα χρησιμοποιεί τη μεταλλουργική μέθοδο flash smelting και δεσμευόταν ότι θα το αποδείκνυε με δοκιμές στο πεδίο εντός τριετίας.
Οι εκθέσεις - καταπέλτης


Ηδη, επί υπουργίας Π. Λαφαζάνη, είχαν ελεγχθεί εξονυχιστικά όλες οι άδειες, ενώ οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος δημοσιοποίησαν δύο εκθέσεις-καταπέλτη για την «Ελληνικός Χρυσός».

Με την έκθεση της «Somo» είχε αποκαλυφθεί ότι η «Eldorado Gold» δημιούργησε μια δανειακή δομή χρηματοδότησης που μετέφερε τις πληρωμές των τόκων από την ελληνική θυγατρική «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» μέσω ολλανδικών εταιρειών-θυρίδων, προκειμένου τα ποσά αυτά να είναι αφορολόγητα.

Πέρυσι τον Αύγουστο, ο νέος τότε υπουργός Π. Σκουρλέτης, υιοθετώντας τις τεχνικές και επιστημονικές αιτιάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ανακάλεσε για έναν χρόνο τις αποφάσεις έγκρισης τεχνικών μελετών όλων των υποέργων στην Κασσάνδρα (εκτός της αποκατάστασης του χώρου απόθεσης των παλαιών τελμάτων και των εγκαταστάσεων εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα).

Με την 3191/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η πράξη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και αναπέμφθηκε η υπόθεση στη Διοίκηση για νέα νόμιμη κρίση.

Στο σκεπτικό της απόφασης έγινε μεταξύ άλλων δεκτό πως η αιτίαση του υπουργείου ότι δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα επί τόπου είναι αόριστη (δεν εξειδικεύει ποια συγκεκριμένη πλημμέλεια αποδίδει στο πρόγραμμα δοκιμών) και πλημμελής (δεν αιτιολογεί τον λόγο για τον οποίο απορρίπτει ως μη αξιόπιστα τα πορίσματα των δοκιμών, από τα οποία προκύπτει η εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου).

Η απόφαση του ΣτΕ προβλήθηκε –όχι μόνο από την «Ελληνικός Χρυσός» αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης που με συνέπεια στηρίζουν την εταιρεία– ως η οριστική και αμετάκλητη απόρριψη των αιτιάσεων εναντίον της εταιρείας και οιονεί... αδειοδότηση της μεταλλουργίας.

Ωστόσο το ΥΠΕΝ επανέρχεται κι επιστρέφει ξανά την τεχνική μελέτη στην εταιρεία, εντοπίζοντας ανεπαρκή στοιχεία και αναντιστοιχίες-ασυμφωνίες στα τεχνικά δεδομένα που έχει παραθέσει η «Ελληνικός Χρυσός» στις μελέτες, στα αποτελέσματα των δοκιμών, αλλά και στη διαχείριση των σημαντικών ποσοτήτων έντονα τοξικών απαερίων για τα οποία επισημαίνεται κίνδυνος διαφυγής στους χώρους του εργοστασίου.

Τώρα η εταιρεία οφείλει εντός δύο μηνών να προβεί στις αναγκαίες συμπληρώσεις και διορθώσεις του φακέλου.

Σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας (12/12/2003), η «Ελληνικός Χρυσός» ανέλαβε την υποχρέωση «να εκπονήσει πλήρες και άρτιο επενδυτικό σχέδιο, το αργότερο εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου που κυρώνει τη σύμβαση, για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, καθώς και την κατασκευή-λειτουργία Εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού, συνοδευόμενο από όλες τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία μελέτες που είναι αναγκαίες για την έκδοση όλων των σχετικών αδειών και εγκρίσεων».

Σε απλά ελληνικά όλα αυτά σημαίνουν πως εάν η «Ελληνικός Χρυσός» δεν καταφέρει να αποδείξει την αρτιότητα αλλά και την εφαρμοσιμότητα των μεθόδων που ισχυρίζεται ότι θα χρησιμοποιήσει, ο δρόμος για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να ανοίξει ακόμα και για να αναστρέψει τη σύμβαση και να ικανοποιήσει το αίτημα του δυναμικότερου κινήματος στην Ελλάδα: να σταματήσει οριστικά την καταστροφή της Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου