Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Οι... εξορύξεις των εκβιασμών από την Eldorado

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία πιέζει χρησιμοποιώντας ως ασπίδα για τις παρανομίες της τους εργαζομένους αφού είχε συνηθίσει να λειτουργεί ως αποικιοκράτης σε μια χώρα όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις τής το επέτρεπαν.
«Θα είμαστε υπομονετικοί και θα αναμένουμε μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 την εκκρεμούσα άδεια εγκατάστασης που απαιτείται για την Ολυμπιάδα» δήλωσε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold.
Ο... υπομονετικός Πολ Ράιτ ερχόταν στην Ελλάδα επιδιώκοντας επαφές με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και τον πρωθυπουργό.

Το ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη είχε συμφωνηθεί για τη Δευτέρα. Λίγες ώρες πριν από το ραντεβού, ο υπομονετικός κ. Ράιτ ζήτησε αναβολή της συνάντησης για την Τετάρτη. Το βράδυ της Δευτέρας εξέδωσε ανακοίνωση ότι αναστέλλονται οι εργασίες στις Σκουριές.
Και χτες πραγματοποίησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Η εταιρεία ανακοίνωσε την απόλυση 600 εργαζομένων και διατύπωσε ωμά τον εκβιασμό: «Εφόσον μέχρι τότε (σ.σ. τον Μάρτιο) δεν έχει χορηγηθεί η άδεια, τότε και το (σ.σ. δεύτερο) έργο θα ανασταλεί, με αποτέλεσμα την απώλεια επιπλέον 500 θέσεων εργασίας».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία εκβιάζει, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα για τις παρανομίες της και αιχμή του δόρατος της πολεμικής της τους εργαζόμενούς της (χωρίς ποτέ να έχει δώσει στοιχεία για το πόσοι είναι ακριβώς και ανεβοκατεβάζοντας τον αριθμό τους ως μαγική εικόνα).
Η εταιρεία είχε συνηθίσει να λειτουργεί ως αποικιοκράτης σε μια χώρα όπου όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις τής το επέτρεπαν. «Η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος» είχε δηλώσει ο κ. Σαμαράς και αποδείκνυε καθημερινά ότι το εννοούσε. Ετσι, διαχρονικά, η Ελντοράντο μπορούσε να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ελντοράντο:
■ Η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι δεν έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες, χαρακτηρίζοντας «άδεια ρουτίνας» την οικοδομική άδεια για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, που είχε ανακαλέσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (η «Εφ.Συν.» είχε αποκαλύψει νωρίτερα το θέμα με τίτλο «Το μεγαλύτερο αυθαίρετο στην Ευρώπη»).
■ Η εταιρεία ισχυριζόταν ότι θα παράγει χρυσό στην Ελλάδα κι επομένως θα φορολογείται στην Ελλάδα και έτσι θα εκπληρώνει τον βασικό όρο για τον οποίο της είχε δοθεί η άδεια, δηλαδή θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον μέσω της φορολόγησης. Για να το κάνει αυτό, ισχυριζόταν ότι θα χρησιμοποιεί τη μεταλλουργική μέθοδο flash smelting και δεσμευόταν ότι θα το αποδείκνυε με δοκιμές στο πεδίο εντός 3ετίας. Δεν το απέδειξε κι ο Πάνος Σκουρλέτης τής αφαίρεσε κι αυτήν την άδεια, δίνοντας ωστόσο χρόνο για να αποδείξει η εταιρεία τους ισχυρισμούς της.
■ Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η τεχνική μελέτη για την κατασκευή φραγμάτων τοξικών αποβλήτων, την οποία έχουν προσβάλει οι κάτοικοι και για την οποία θα αποφασίσει το ΣτΕ.
■ Καταπέλτης για τη λειτουργία της Ελντοράντο ήταν και οι δύο έλεγχοι της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος (η «Εφ.Συν.» είχε παρουσιάσει σε δύο συνεχή ρεπορτάζ τις αναλυτικές εκθέσεις τους). Οι επιθεωρητές εισηγήθηκαν ομόφωνα και το υπουργείο χτες ενέκρινε πρόστιμα 1,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.
■ Ο σκανδαλώδης χαρακτήρας της «επένδυσης» αποδείχθηκε και από την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που διατάσσει την ελληνική κυβέρνηση να εισπράξει από την «Ελληνικός Χρυσός», που συμμετέχει στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, 15,34 εκατ. ευρώ συν τους τόκους.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα χορήγησε πλεονέκτημα στην Ελληνικός Χρυσός από μεταφορά κρατικών πόρων καθώς η μεταπώληση των μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός σε τιμή χαμηλότερης της αγοραίας τιμής συνεπάγεται μείωση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου σε σχέση προς τα έσοδα που θα μπορούσε να έχει αποκομίσει, και συνεπώς, απώλεια πόρων».
Ολα τα παραπάνω δεν αποδεικνύουν απλώς ότι η Ελντοράντο είχε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια να λειτουργεί σε ένα καθεστώς χωρίς νομικό πλαίσιο, αλλά θεωρούσε δεδομένη ότι θα έχει στην έκνομη -και αήθη- συμπεριφορά της αρωγό την εκτελεστική εξουσία:
η ποινικοποίηση του αγώνα των κατοίκων, η πρωτοφανής σε ένταση βία και καταστολή που δέχτηκαν ανάγκασαν ακόμα και οργανισμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία να παρέμβουν.
«Ηρθαμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα επειδή υπάρχει εξειδικευμένο δυναμικό, υπάρχουν γεωλογικοί πόροι και θεωρήσαμε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι αρωγοί μας στην προσπάθεια.
Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι το πώς θα «κινηθεί» μία περιοχή» είπε ο κ.Ράιτ, επιβεβαιώνοντας αυτά που η εταιρεία εκτιμούσε στην προμελέτη της για την έγκριση του έργου: τότε οι εμπειρογνώμονές της έγραφαν ότι το μορφωτικό επίπεδο της περιοχής είναι πολύ χαμηλό.
»Συνεπακόλουθα φαντάζονταν ότι η «επένδυση» θα προχωρήσει χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις. Ομως ακόμα και οι Γολιάθ της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να πέσουν έξω: «Εχουμε μεγάλη εμπειρία σε όλο τον κόσμο. Αυτό που δεν πήραμε υπόψη στην Ελλάδα είναι πώς θα μπορούσε να πολιτικοποιηθεί το ζήτημα της συγκεκριμένης επένδυσης, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό παιχνίδι».
Εναντίον κάθε πολίτη
Η «επένδυση» στις Σκουριές δεν είναι καθόλου παιχνίδι, είναι ωστόσο βαθύτατα πολιτική. Και γι’ αυτό ο εκβιασμός της πολυεθνικής δεν στρέφεται μόνο κατά των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας, της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης (εφόσον εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις).
Ο εκβιασμός στρέφεται εναντίον κάθε πολίτη σε μια περίοδο που η χειμαζόμενη οικονομία μας έχει περισσότερο ανάγκη παρά ποτέ την ανάπτυξη: τώρα όλοι οφείλουμε να τοποθετηθούμε για το πώς εννοούμε τις επενδύσεις, σε όφελος ποιου πρέπει να γίνουν, τι πιστεύουμε για την επιχειρηματικότητα.
Εν τέλει, καλούμαστε να απαντήσουμε αν θέλουμε να κατοικούμε σε μια ευνομούμενη χώρα ή σε ένα οικονομικό ελντοράντο χωρίς κανόνες. Η μάχη αυτή είναι αποφασιστικής σημασίας, όχι για το σήμερα της Χαλκιδικής, αλλά για το αύριο της Ελλάδας.
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μην ξεχνάτε το Μνημόνιο!

Οι Βρυξέλλες θέτουν πάνω απ’ όλα τον κυνικό νόμο των business και παίρνουν θέση υπέρ της Eldorado Gold στη διαμάχη τους με την κυβέρνηση σχετικά με την επένδυση της καναδικής εταιρείας στις Σκουριές της Χαλκιδικής…
Η ανακοίνωση της Eldorado ότι αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος των επενδυτικών της πλάνων στις Σκουριές μεταφέρθηκε χθες στην αίθουσα Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ερωτηθείς σχετικά εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε αρχικά ότι δεν έχει να κάνει κάποιο ιδιαίτερο σχόλιο για την απόφαση που αφορά την επιχείρηση.
Στη συνέχεια, όμως, πέταξε την μπηχτή του κατά της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας τις δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου: «Θέλω να πω απλώς ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας της χώρας να τραβήξει ξένες και εγχώριες επενδύσεις ή στη συγκράτηση των υφιστάμενων». Η Επιτροπή–Γιούνκερ πιστή πάντα στην πολιτική business as usual…   Κώστας Μοσχονάς

Μπλοφάρουν για να πάρουν αυτά που θέλουν

«Δεν πανηγυρίζουμε. Θα το κάνουμε όταν δούμε να μαζεύουν τα μηχανήματά τους και να φεύγουν». Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι κάτοικοι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής μετά την πομπώδη ανακοίνωση της «Ελντοράντο» για αναστολή της «επένδυσης». Μιλούν για «εκβιασμό», δεν πείθονται για τις πραγματικές προθέσεις και βλέπουν «μια ακόμη απόπειρα διχασμού της τοπικής κοινωνίας». Οι απόψεις, άλλες μετριοπαθείς, άλλες πιο δυναμικές. Η συλλογιστική όμως κοινή: «Η “Ελντοράντο” πάει να μπλοφάρει για να πάρει αυτά που θέλει από την κυβέρνηση».
«Αλλη μια επικοινωνιακή κίνηση της εταιρείας, στο πλαίσιο πίεσης προς την κυβέρνηση, προς το ΣτΕ αλλά και προς την κοινωνία. Η ανακοίνωση της “Ελντοράντο” αναφέρεται σε κάποιες άδειες ρουτίνας. Πρόκειται για συνέχεια του ίδιου παιχνιδιού που ξεκίνησε με τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Στην πραγματικότητα, το έργο έπρεπε να έχει αδειοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την αρχή. Αλλά προτίμησαν να το αδειοδοτούν φέτα φέτα. Γι’ αυτό μπορεί και εκβιάζει σήμερα η “Ελντοράντο”. Δεν μπορεί να αδειοδοτούνται τέτοια έργα κομμάτι κομμάτι ώστε να τους δίδεται η δυνατότητα να εκβιάζουν», υποστηρίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Γιώργος Ζουμπάς. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία μόλις προχθές κατέθεσε στις υπηρεσίες τον τρόπο (μελέτη) που θα διαχειρίζεται τα νερά στις Σκουριές, σύμφωνα με τον δήμαρχο.
«Τώρα που βλέπουν ότι δεν τους βγαίνει το σχέδιο, βρήκαν άλλο τρόπο να πιέσουν», σχολιάζει ο κόσμος της περιοχής. «Το πρόβλημα δεν είναι η νομιμότητα, είναι η καταστροφή. Η νομιμότητα παραχαράχτηκε για να συγκαλυφθεί το έγκλημα εναντίον του τόπου, αλλά ακόμα και αυτή η νόθα νομιμότητα καταπατήθηκε βάναυσα από την εταιρεία.
Το κίνημα κατά της εξόρυξης, εμείς που κατηγορηθήκαμε ως τρομοκράτες και εγκληματίες, αναδείξαμε τα προβλήματα νομιμότητας της επένδυσης και παραδώσαμε όλη τη σχετική τεκμηρίωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τελικό και μοναδικό στόχο να σταματήσει έστω και τώρα η καταστροφή», αναφέρουν άνθρωποι του κινήματος. Το αμέσως επόμενο διάστημα, προειδοποιούν, και σίγουρα πριν από τη λήξη του τελεσιγράφου της εταιρείας, θα γίνουν νέες αποκαλύψεις σχετικά με τις δραστηριότητές της στη Χαλκιδική.    


Νίκος Φωτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου