Δευτέρα, 2 Μαρτίου 2015

Ένα βούλευμα, τρία ερωτηματικά για τις Σκουριές


Πολλά ερωτήματα προκύπτουν σύμφωνα με νομικούς κύκλους αλλά και απο τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής σχετικά με το παραπεμπτικό βούλεμα που κοινοποίηθηκε χθες στους κατηγορούμενους για την γνωστή υπόθεση του εμπρησμού του εργοταξίου των Σκουριών.
Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με αυτό κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή που εμφανίστηκαν στο αστυνομικό τμήμα λόγω της διατάξης του ανακριτή (των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στο στάδιο της προανάκρισης) τους κοινοποιήθηκε το βούλευμα και τους παραπέμπει στο τριμελές Εφετείο κακουργημάτων. Σύμφωνα με το βούλευμα παραπέμπονται όλοι οι κατηγορούμενοι πλην ενός (δηλαδή 21 από τους 22) σχεδόν με όλες τις βαρύτατες κατηγορίες εις βάρος τους μεταξύ αυτών σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστεία κ.α)

Σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των κατοίκων προκαλεί έκπληξη ο χρόνος δημοσίευσης του, λίγες μέρες μετά την απόφαση που αφορά τον επανέλεγχο εργασιών της εταιρείας στο χώρο του εργοστασίου , μετά την ανάκληση εκ μέρου του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης δύο τεχνικών μελετών της εταιρείας σχετικά με την δόμηση του εργοστασίου εμπλουτισμούς στις Σκουριές

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ,σύμφωνα με τον Γ. Κυρίτση, δικηγόρο των κατοίκων πως στο βούλευμα υιοθετείται πλήρως το διαβιβαστικό της ασφάλειας σχετικά με το πως έγιναν τα πράγματα στο βουνό.


Απορίας άξιο είναι , σύμφωνα με τον ίδιο, πως η εισαγγελέας δέχεται ότι η εταιρεία λειτουργεί με νόμιμο τρόπο την στιγμή που αυτό τίθεται λόγω των εξελίξεων υπό αμφισβήτηση, την στιγμή δηλαδή που η νομιμότητα της εταιρείας ελέγχεται.

“Η εισαγγελέας δέχεται πλήρως τις αιτιάσεις της εταιρείας πως λειτουργεί νόμιμα, τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν έχει ίδια αντίληψη γιατο θέμα, αν έχει δηλαδή ερευνήσει επί της ουσίας τη νομιμότητα των ενεργειών της εταιρείας” τονίζει ο Γ. Κυρίτσης.

Να σημειωθεί πως στο βούλευμα αναφέρεται πως αρχικά οι αντιδράσεις περιορίζονταν σε δημοσιεύματα σε διαδικτυακούς ιστοτόπους, σε ειρηνικές διαδηλώσεις και προσφυγές στα δικαστήρια, όταν όμως οι αντιδρώντες βλέποντας πως δεν μπορούσαν να επιτύχουν τον σκοπό τους για παύση της λειτουργίας και αποχώρηση της εταιρείας διότι η εταιρεία λειτουργούσε νομίμως έχοντας όλες τις απαιτούμενες άδειες τους και οι προσφυγές των κατοίκων στα δικαστήρια απερρίφθησαν άρχισαν να εντείνουν τις αντιδράσεις τους προχωρώντας σε έκνομες ενέργειες.

Ένα τρίτο τελευταίο σημαντικό στοιχείο του βουλεύματος είναι ότι σε αυτό συνδέονται με περίεργο τρόπο οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν γινει στην περιοχή από διαδηλώσεις στις οποίες κάτοικοι αντιμετώπισαν την καταστολή, (π.χ. την Τσικνοπέμπτη με την εισβολή των ΜΑΤ στην Ιερισσό), δικογραφίες για κινητοποιήσεις (οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες που κάτοικοι έχουν αθωωθεί) με έκνομες ενέργειες προκειμένου να στοιχειοθετηθεί πως ότι γεγονός αφορούσε την περιοχή γίνονταν στα πλαίσια λειτουργίας και δράσης μιας εγκληματικής οργάνωσης.

“Μέσω της αναφοράς ότι οι εγκληματικές πράξεις για τις οποίες βαρύνονται οι κατηγορούμενοι εκδηλώνονταν η πριν η μετά τις διαδηλώσεις και της αποδοχής ακόμη και νομιμοποίησης της καταστολής εναντίον κατοίκων πραγματοποιείται ένα λογικό άλμα που έχει στόχο να τεκμηριώσει αποκλειστικά την ύπαρξη και δράση μιας εγκληματικής οργάνωσης στην περιοχή” καταλήγει ο Γ. Κυρίτσης.

Σταυρούλα Πουλημένη
Από Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: