Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

ΜΑΤ, δακρυγόνα και ξύλο στην τελευταία πορεία του χρόνου στις Σκουριές (βίντεο και φωτό)

Από Alterthess
Δακρυγόνα, χημικά και ξυλοδαρμούς ήταν τα χριστουγεννιάτικα δώρα της Ελληνικής αστυνομίας στους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής που λίγο πριν το τέλος του 2014 και πολύ πιθανόν και της κυβέρνησης Σαμαρά έδωσαν ακόμη έναν αγώνα με μια δυναμική πορεία στον Κάκαβο, το βουνό που καθημερινά ρημάζεται από την Ελληνικός Χρυσός και τους καναδούς επενδυτές.
Οι διαδηλωτές από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στο εργοτάξιο της εταιρείας δέχθηκαν επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εκτόξευαν με μανία χημικά, δακρυγόνα και κροτίδες κρότου λάμψης σε ευθεία βολή προς τα κεφάλια τους ενώ παράλληλα πολλά ήταν τα περιστατικά επιθέσεων από αστυνομικούς οι οποίοι αυτονομήθηκαν από τις εντολές των ανωτέρων τους και χτυπούσαν διαδηλωτές δημιουργώντας πανικό ακόμη και εντός των σωμάτων ασφαλείας.



Και αν το σύνθημα «Εξόρυξη δεν γίνεται μην τρέφετε ελπίδες» ακούγεται σε κάθε πορεία στην σημερινή- τελευταία πορεία της χρονιάς απέκτησε ένα ιδιαίτερο νόημα με την ελπίδα ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των αγωνιστών του κινήματος ότι η νίκη αυτού του αγώνα βρίσκεται πολύ κοντά. «Μέχρι αύριο το μεσημέρι θα είστε εδώ μετά θα εξαφανιστείτε» φώναζε ένας ηλικιωμένος κάτοικος της Χαλκιδικής νικώντας τον φόβο μπροστά στα ΜΑΤ που για άλλη μια φορά έπαιξαν τον ρόλο της σεκιούριτι μιας ιδιωτικής εταιρείας που καταστρέφει νυχθημερόν έναν τόπο, αποψιλώνει δασικές εκτάσεις, μολύνει τα νερά, την γη και καταπατά το δικαίωμα των κατοίκων να ζουν στον τόπου τους και στερεί το μέλλον από τις επόμενες γενιές.

Οι διαδηλωτές που αρχικά συγκεντρώθηκαν στην Ιερισσό και την Μεγάλη Παναγιά ανέβηκαν με αυτοκίνητα και λεωφορεία στο βουνό απ’ όπου ξεκίνησαν πορεία μέχρι το εργοτάξιο των Σκουριών όπου πλησίασαν την πύλη του εργοταξίου για να αναρτήσουν πανό. Δεν πέρασαν λίγα λεπτά από την προσπάθειά τους να πλησιάσουν την πλαϊνή πύλη του εργοταξίου και τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και χειρομβοβίδες κρότου λάμψης ενώ στη συνέχεια η πορεία περικυκλώθηκε από άλλη μια διμοιρία των ΜΑΤ με τους διαδηλωτές να μένουν εγκλωβισμένοι χωρίς διέξοδο φυγής. Επικράτησε για αρκετή ώρα πανικός με αρκετούς άνδρες των ΜΑΤ να μην υπακούουν στις εντολές των ανωτέρων τους και να χτυπούν αναίτια τον κόσμο ρίχνοντας ξανά δακρυγόνα, αδιαφορώντας πλήρως για την παρουσία δύο βουλευτών, της Κατερίνας Ιγγλέζη και της Αφροδίτης Σταμπουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλοί διαδηλωτές χτυπήθηκαν εκ των οποίων η δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη Λ. Παναγιωτοπούλου σοβαρά στο χέρι και στο πόδι και για τον λόγο αυτό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πολυγύρου.

Όπως καταγγέλλει η ίδια, η επίθεση έγινε την στιγμή που προσπαθούσε να μιλήσει με τον αστυνομικό υποδιευθυντή Χαλκιδικής προκειμένου να σταματήσει ο εγκλωβισμός των διαδηλωτών από την αστυνομία. Άνδρας των ΜΑΤ και ενώ ο ανώτερος του μιλούσε με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Σταμπουλή την έριξε κάτω με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Οι γιατροί διέγνωσαν θλάση στο πόδι και στο χέρι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να καταθέσει μήνυση εναντίον του αστυνομικού. Οι άνδρας των ΜΑΤ δεν δίστασε να κλωτσήσει και τον δικηγόρο των κατοίκων Γ. Κυρίτση.

Να σημειωθεί πως για αρκετή ώρα ο Γ. Κυρίτσης ζητούσε τα στοιχεία του αστυνομικού που τραυμάτισε την δημοτική σύμβουλο με την αστυνομία να δίνει αφηρημένες υποσχέσεις ότι θα διευθετήσει το ζήτημα .

Όπως κατήγγειλε σε δηλώσεις της η Κατερίνα Ιγγλέζη, η αστυνομία προκάλεσε για ακόμη μια φορά με την στάση της απέναντι στους διαδηλωτές και σύμφωνα με την ίδια ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως πολλοί ήταν οι άνδρες των ΜΑΤ που δεν υπάκουσαν στις εντολές των ανώτερών και δρούσαν αυτόνομα. Για «άλλη μια επίδειξη αστυνομικής βίας», έκανε λόγο σε δηλώσεις της η Αφροδίτη Σταμπουλή προσθέτοντας πως «για λίγο καιρό ακόμη η ελληνική αστυνομία θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα μιας ξένης εταιρείας σε βάρος της τοπικής κοινωνίας».
Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνα αυτή επένδυση, δηλώνοντας πως «Θα συνεχίσουμε όσο είναι εδώ, θα σταματήσουμε όταν φύγουν. Θα είμαστε εκεί για να προστατέψουμε τη ζωή. Εκεί, μέχρι να αποτρέψουμε την καταστροφή. Εκεί, μέχρι ν΄ανασάνει το τόπος».

Και όπως λέει και η ευχή των κατοίκων για το νέο έτος «Καλή λευτεριά στον Κάκαβο και στις ζωές μας»

Σταυρούλα Πουλημένη

Δείτε φωτογραφίες από την σημερινή πορεία










1 σχόλιο: