Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2014

Λάκκος Καρατζά: Ολοκληρώνονται σήμερα οι απολογίες στα δικαστήρια ΠολυγύρουΟλοκληρώνεται σήμερα ο κύκλος των απολογιών για την υπόθεση «Λάκκος Καρατζά» την δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση (μετά από αυτή του εργοταξίου στις Σκουριές) που αφορά διώξεις εναντίον μελών του κινήματος ενάντιο στο χρυσό και στην οποία κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα, σήμερα προσέρχονται στα δικαστήρια Πολυγύρου προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον της ανακρίτριας και της εισαγγελέα 13 από τα συνολικά 29 άτομα που είναι κατηγορούμενα για την συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ έξω από τα δικαστήρια διοργανώνεται εκ νέου συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Να υπενθυμίσουμε πως την Τρίτη απολογήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας και της εισαγγελέα Χαλκιδικής 10 από τους 29 κατηγορουμένους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στους εννιά από τους δέκα κατηγορούμενους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Στους τρεις από τους δέκα επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα, σε άλλους τρεις επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, την απαγόρευση να πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων, σε δύο απαγόρευση εξόδου από την χώρα- παρουσία στο αστυνομικό τμήμα και απαγόρευση να πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χλμ, σε έναν απαγόρευση εξόδου από την χώρα και σε έναν δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Επίσης την Δευτέρα στο δικαστικό Μέγαρο Πολυγύρου απολογήθηκαν 6 από τους 29 κατηγορούμενους οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως παράλογοι και εξωφρενικοί καθώς απαγορεύεται στα εν λόγω άτομα να πλησιάσουν ένα βουνό που αποτελεί τον φυσικό τους χώρο, τον τόπο όπου ουσιαστικά κατοικούν.

Όσον αφορά τους περιοριστικούς όρους που επιβλήθηκαν στους 6 κατηγορουμένους που απολογήθηκαν την Δευτέρα να αναφέρουμε συγκεκριμένα τα εξής: Στον Τόλη Παπαγεωργίου που κατηγορείται ως ιδρυτής της "εγκληματικής οργάνωσης" επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και η παρουσία στο αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα. Σε άλλους 4 κατηγορούμενους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι να μην πλησιάσουν στις Σκουριές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων και να μην πλησιάσουν μεταλλωρύχους σε απόσταση 10 μέτρων. Ουσιαστικά δηλαδή τους απαγορεύεται για το επόμενο διάστημα η συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία στις Σκουριές. Στον έναν από τους 6 κατηγορούμενους που απολογήθηκαν σήμερα δεν επιβλήθηκε κανένας περιοριστικός όρος.

Όσον αφορά την υπόθεση Λάκκος Καρατζά οι κατηγορούμενοι απολογούνται για περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαΐου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής. Στα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται περιλαμβάνεται ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών στην περιοχή Λάκκος Καρατζά κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.και κυρίως για ίδρυση, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με δομή, ιεραρχία και διαρκή δράση.

Αφορμή για τον σχηματισμό της εν λόγω δικογραφίας υπήρξε μια μαζικότατη διαμαρτυρία στην περιοχή Λάκκος Καρατζά στις 8 Μάη του 2013 από κατοίκους που αντιδρούσαν στις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός γύρω από το ομώνυμο ρέμα (Καρατζά). Η διαμαρτυρία αντιμετωπίστηκε από καταστολή και στην συνέχεια σχηματίστηκε η δικογραφία. Να υπενθυμίσουμε ότι την την ίδια μέρα γυναίκες που πήγαν να διαμαρτυρηθούν στις Σκουριές χτυπήθηκαν βάναυσα, τραυματίστηκαν με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με συνηγόρους και κατοίκους της Χαλκιδικής η δικογραφία (4.000 περίπου σελίδων) αποκαλύπτει τον φρονηματικό χαρακτήρα της δίωξης καθώς σκοπός της υποτιθέμενης εγκληματικής οργάνωσης είναι η "παύση της λειτουργίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις θέσεις Σκουριές και Λάκκος Καρατζάς του όρους Κάκαβος στην ΒΑ Χαλκιδική".Ουσιαστικά οι 29 κάτοικοι κατηγορούνται ότι συμμετέχουν σε μία εγκληματική οργάνωση επειδή έχουν εκφράσει σε ΜΜΕ, blog, sites αλλά και μέσω διαμαρτυριών δημόσια την αντίθεσή τους στις καταστροφικές δραστηριότητες της Ελληνικός Χρυσός. Σύμφωνα με συνηγόρους η δικογραφία αυτή αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να οδηγήσει στην ποινικοποίηση όχι μόνο του κινήματος ενάντια στο χρυσό αλλά και άλλων κινημάτων που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική και στις “επενδύσεις με κάθε κόστος”.

Αναλυτικά για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά δείτε εδώ.

Από Alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: