Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

"Αριστοτέλεια Γη": Ένα μεγάλο στοίχημα για τη Β.Α. Χαλκιδική


Μια νέα αρχή έγινε στην Ιερισσό για την αξιοποίηση και προώθηση των τοπικών προϊόντων, με τη σύσταση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, με την επωνυμία "Αριστοτέλεια Γη", της οποίας το κατάστημα εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα κατάστημα εμπορίας απλώς τοπικών προϊόντων, αλλά περιλαμβάνει την παρασκευή τους, τη συσκευασία τους και στη συνέχεια τη προώθησή τους, καλύπτοντας ένα κενό, αφού δεν υπάρχει άλλη τέτοιου είδους επιχείρηση στην περιοχή. 
Στα εγκαίναι παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Βουλευτής Κατερίνα Ιγγλέζη, οι Περιφερειακοί ΣύμβουλοιΚατρίνα Ζωγράφου και Λάζαρος Τόσκας και ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη νέα Δημοτική Αρχή, Αργύρης Τσακνής.
Τρεις γυναίκες της Ιερισσού είχαν την ιδέα της σύστασης μιας τέτοιας επιχείρησης, την οποία υλοποίησαν: Η Μελαχρινή Λιάκου, η Βάσω Βαρβαρέσου και η Άννα Λεμπίδα.

Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνικής οικονομίας


«Πρόκειται για μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που στοχεύει στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Εμείς είμαστε οι τρεις πρώτοι κρίκοι σε μια αλυσίδα που θέλουμε να διευρυνθεί, για να αναδείξει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύσει, αναδεικνύοντας παράλληλα τον πλούτο της Β.Α. Χαλκιδικής και την επιτακτική ανάγκη να εκτιμήσουμε αυτό τον πλούτο που παράγει η ίδια η γη και είναι η τροφή μας», δήλωσε η κ. Λιάκου στο halkidikifocus.
Η ιδέα ξεκίνησε, όπως μας εξήγησε η κ. Λιάκου, όταν «βρεθήκαμε τρεις άγνωστες μεταξύ μας γυναίκες, που ενωθήκαμε στον κοινό αγώνα, που είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα (σ.σ. κατά των μεταλλείων χρυσού) και αρχίσαμε να συζητάμε για αγαθά που παράγει αυτή η γη και πώς μπορούσαμε να τα αξιοποιήσουμε», τονίζοντας ότι τότε διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές άγριες συκιές, άγριες καρυδιές, κορομηλιές και βατόμουρα στην περιοχή, αλλά και πλήθος αγαθών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Από την ιδέα στην πράξη

Οι τρεις γυναίκες δεν έμειναν στο να συζητάνε απλώς για τον ανεκμετάλλευτο πλούτο της γης, αλλά δραστηριοποιήθηκαν στην αξιοποίησή του. Τα άγρια σύκα, τα κορόμηλα, τα βατόμουρα άρχισαν να γίνονται λαχταριστές μαρμελάδες και να συσκευάζονται σε καλαίσθητα βαζάκια. Παρασκεύασαν γλυκό καρύδι. Από τα εξαιρετικής ποιότητας σιτηρά της γης του Αριστοτέλη, παρασκεύασαν παραδοσιακό τραχανά, πλιγούρι και χυλοπίτες, συνεργαζόμενες με τους αλευρόμυλους της περιοχής και παράλληλα μάζεψαν από το βουνό ρίγανη και βάλσαμο, από το οποία μάλιστα παρασκεύασαν κοψόλαδο, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες. Και φυσικά το λάδι της περιοχής, που αποτελεί και την κορωνίδα των τοπικών προϊόντων. Αλλά και το μέλι που το προμηθεύονται από τη Μ. Παναγία και τον Άγ. Νικόλαο.
Αυτά είναι μερικά από τα προϊόντα που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα "Αριστοτέλεια Γη", που μάλιστα φέρουν το όνομά του, ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα τυροκομικά Σταθόρη, από την επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

«Προχωράμε βήμα – βήμα»

Όπως μας είπε η κ. Λιάκου, η αποδοχή από την τοπική κοινωνία είναι συγκινητική. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή κατοίκων της Ιερισσού στο σχήμα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, ενώ και οι ξενοδόχοι της περιοχής έδειξαν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε αυτός είναι ένας από τους στόχους: Ο συνδυασμός του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, με μία πρότυπη επιχείρηση που επιδιώκει την εξωστρέφεια.
Επιπλέον ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και από το εξωτερικό και ήδη ξεκίνησαν τις συζητήσεις. Ωστόσο η κ. Λιάκου μας τόνισε ότι «προχωράμε βήμα – βήμα», με προγραμματισμένες κινήσεις. «Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Βρισκόμαστε στην πύλη του Αγίου Όρους. Θέλουμε να επενδύσουν κι άλλοι σ’ αυτή την ιδέα, με πρωτότυπες καλλιέργειες. Όταν καλλιεργείς τη γη και παράγεις και υπάρχει μια συνεταιριστική ομάδα για την προώθηση των προϊόντων, μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια», κατέληξε η κ. Λιάκου.








Κίκα Δημαρόγλουπηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου