Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Έτοιμο να αρχίσει την υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο το Cape Ray


Η Κρήτη φωνάζει πως δεν θέλει τα χημικά στις θάλασσές της. Την ίδια ώρα όμως οι διεθνείς παράγοντες επισπεύδουν -με διάφορα τεχνάσματα- την υδρόλυση των χημικών αποθεμάτων της Συρίας στη Μεσόγειο..

Ενώ τα μέχρι τώρα γνωστά χρονοδιαγράμματα έκαναν λόγο για συγκέντρωση του πλήρους φορτίου πριν ξεκινήσει η διαδικασία της υδρόλυσης στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray, το τελευταίο 24ωρο τα τηλεγραφήματα και τα ρεπορτάζ Αμερικανικών και Ρώσικων πρακτορείων αναφέρουν πως αξιωματούχοι ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η υδρόλυση των χημικών. Tο πρακτορείο Ιτάρ τας σε εκτενές ρεπορτάζ που μετέδωσε ανέφερε πως αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται ζήτησε να επισπευσθεί η διαδικασία της υδρόλυσης και να αρχίσει άμεσα, ενώ λίγες ώρες μετά και το πρακτορείο ΑΝΣΑ με τηλεγράφημά του έκανε γνωστό πως το πλοίο Cape Ray είναι έτοιμο για την .. αποστολή του.

Το ρεπορτάζ του ΑΝΣΑ αναφέρει πως το "γκρίζο θηρίο" μήκους 200 ​​μέτρων είναι ακόμη αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση Ρότα της Ισπανίας. Στην "κοιλιά" του φέρει τους δύο αντιδραστήρες, της χημικής απορρύπανσης. Πάνω του ζει και κινείται δύο και πλέον μήνες ένα πλήρωμα από περίπου 60 άτομα, που απαρτίζεται από αμερικανούς στρατιώτες κι επιστήμονες της στρατιωτικής βάσης Edgewood του Χημικού Βιολογικού Κέντρου των ΗΠΑ. Το πλοίο είναι έτοιμο να σαλπάρει με προορισμό το λιμάνι Gioia Tauro της Ιταλίας, όπου θα παραλάβει τα αποθηκευμένα χημικά φορτία και στη συνέχεια θα αρχίσει την καταστροφή τους στο θαλάσσιο σημείο που έχει επιλεγεί".

Η αναφορά του πρακτορείου για το σημείο της υδρόλυσης είναι ως συνήθως ασαφής.

Την ίδια ώρα το Ρωσικό Πρακτορείο Ιταρ Τας αναφέρει: "Σε συνθήκες, όπου ένοπλοι μπλοκάρουν την πρόσβαση σε μία από τις θέσεις αποθήκευσης χημικών στη Συρία , η καταστροφή των χημικών όπλων που μεταφέρονται έξω από τη χώρα μπορεί να αρχίσει ήδη από τώρα . Αυτό δήλωσε ευθαρσώς ο διευθυντής του τμήματος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ασφάλεια και τον αφοπλισμό.. "Είναι μια ιδέα που εκφράστηκε ήδη κι εξετάζεται , " δήλωσε ο Μιχαήλ Ουλιάνοφ , χωρίς να διευκρινίζει από που προέρχεται η πρόταση αυτή".

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον σκέλος του τηλεγραφήματος είναι ότι ενώ επισήμως οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν φτάσει σε επίπεδα Ψυχροπολεμικής περιόδου, την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχοι των δύο πλευρών έλαβαν μέρος στις μυστικές διαβουλεύσεις στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την πορεία της επιχείρησης υδρόλυσης των χημικών της Συρίας κι έθεσαν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρέσβης της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη Bashar Jaafari είπε στο ITAR - TASS ότι όλα τα χημικά όπλα είχαν καταστραφεί ή μετακινηθεί εκτός της χώρας , με εξαίρεση εκείνα που είναι αποθηκευμένα σε μια εγκατάσταση κοντά στη Δαμασκό που περιβάλλεται από ενόπλους. Ο διπλωμάτης δήλωσε ότι οι συριακές αρχές μαζί με την αποστολή του ΟΗΕ - OPCW εργάζονταν εκεί για να τα πάρουν όσο το δυνατόν συντομότερα .

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν μονότονα ότι χρειάζονται 60 μέρες για να ολοκληρωθεί η υδρόλυση, αλλά οι προθεσμίες (αν τηρηθεί το χρονικό όριο μέχρι τις 30 Ιουνίου δεν ... βγαίνουν. Εκτός κι αν πράγματι η υδρόλυση ξεκινήσει άμεσα.

Αναφορικά με το πλοίο του .. πειράματος της Μεσογείου, τα βίντεο που κυκλοφορούν πλέον είναι όλο και πιο αναλυτικά και στο τέλος τους φροντίζουν πάντα να μας θυμίσουν ότι τα χημικά όπλα .. σκοτώνουν αθώους στη Συρία αλλά η υδρόλυση -αν και πειραματική μέθοδος και χωρίς μελέτες ρίσκου για άνθρωπο και θάλασσα- δεν θα μας βλάψει στο ελάχιστο. 

Από ekriti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου