Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Το Νέο Τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού SOS Χαλκιδική!


Κυκλοφορεί το δεύτερο τεύχος του ενημερωτικού ηλεκτρονικού περιοδικού μας soshalkidiki.
  • Στην ενότητα “Νέα του Αγώνα” έχουμε εντάξει ένα “χρονολόγιο” – μια συνοπτική εικόνα των σημείων του κοινωνικού αγώνα καθώς αυτός εξελίσσεται.
  • Στην ενότητα “Σχόλια και Ανάλυση” ρίχνουμε φως στις διαφορετικές πλευρές του κοινωνικού αγώνα της Χαλκιδικής.
  • Στο ένθετο “Κάκκαβος” επιχειρούμε να σας ταξιδέψουμε σ’ έναν κόσμο που χάνεται, και που αποτελεί τη βάση ζωής για τον τόπο μας.

Τα κείμενα είναι εμπλουτισμένα με αναφορές και παραπομπές σε κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό (απλώς πατήστε το χαρακτηριστικό σύμβολο/σύνδεσμο).

Νερό στ΄αυλάκι


Όταν αγωνίζεσαι, συχνά δεν έχεις το χρόνο να σταθείς, να πάρεις απόσταση απ’ τις καθημερινές, σύμπλοκες εξελίξεις ενός κοινωνικού αγώνα, να αφηγηθείς τη δικιά σου ιστορία. Κι έτσι, συχνά αφήνουμε την “ενημέρωση” για τη δική μας ζωή στα χέρια άλλων.

Οι μήνες που πέρασαν από την έκδοση του πρώτου τεύχους δε μας άφησαν το περιθώριο ανάσας. Κοιτώντας πίσω στο χρόνο, βλέπουμε την ανάγκη – πρώτα για τους ίδιους μας τους εαυτούς και μετά για όλον τον εν δυνάμει δημόσιο διάλογο – να χωρέσουμε γεγονότα σε προοπτική, να αφουγκραστούμε μια πορεία.

Καθώς εξελισσόταν, ο κοινωνικός αγώνας της Χαλκιδικής ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και την εξόρυξη χρυσού πήρε νέες διαστάσεις. Η ανάγκη του κόσμου γύρω μας – τόσο τοπικά όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο – να ενημερωθεί, να ακούσει τις θέσεις και τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας, γέννησε κινητοποίηση, οδήγησε στην αλληλεγγύη και στον από κοινού προβληματισμό για γενικότερα θέματα. Η κρατική καταστολή του αγώνα έφερε μαζί της τον σπόρο της αντίστασης. Κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις – άπειρες συναντήσεις ενός αγώνα με άλλους αγώνες, με κινητοποιημένους πολίτες – έφεραν τις “Σκουριές” απ’ την αφάνεια και τη σιωπή στη δημόσια θέα και συζήτηση.

“Με κάθε κόστος”, είπε ο Πρωθυπουργός της χώρας ότι θα προστατευθεί η “επένδυση” στη Χαλκιδική. “Με κάθε κόστος”, απάντησαν χιλιάδες πολίτες αξίζει να προστατέψουμε ενεργά τη δημοκρατία, το δικαίωμα στην ίδια τη ζωή.

“Βιάζεται ο τόπος μας, βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται η ζωή μας” – για μήνες αγωνιζόμασταν να σπάσουμε τη σιωπή των καθεστωτικών ΜΜΕ και της κυρίαρχης λογικής ότι σε καιρούς οικονομικής κρίσης, σκύβουμε το κεφάλι και βάζουμε πρώτα τη δουλειά και μετά την υγεία. Όταν η δουλειά γίνεται δουλεία, όταν το κέρδος εταιριών μπαίνει πάνω απ’ τις ανθρώπινες ζωές, όταν τρομοκρατείται και ποινικοποιείται ένας κοινωνικός αγώνας, όταν η “κοινωνική εταιρική ευθύνη” ξεσκεπάζεται, κι απογυμνώνεται η φασιστική λογική και πρακτική της προτεινόμενης “ανάπτυξης” για τον τόπο μας, τότε όλοι έχουμε ευθύνη να μην συναινέσουμε στο έγκλημα που εκτελείται.

Με αυτό το δεύτερο τεύχος – ενάντια στις επιταγές των καιρών μας – συνεχίζουμε την προσπάθειά μιας αφήγησης του δικού μας κοινωνικού αγώνα, ώστε οι “σκουριές στην ενημέρωση” να μην ριζώσουν ποτέ στον τόπο μας.

Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου