Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Λουκέτο - εξπρες στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ


Εντολή για άμεση μεταφορά όλων των υλικών των μονάδων έδωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, πριν καν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος Γεωργιάδη. Μηχανήματα και υλικά των μονάδων του Οργανισμού ήδη μεταφέρονται, ενώ σύμφωνα με κατεπείγον έγγραφο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ στόχος είναι η σφράγιση και το κλείσιμό τους μέχρι τη Δευτέρα. Κινητοποιήσεις γιατρών και υγειονομικού προσωπικού την Παρασκευή. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.



«Τα πολυϊατρεία ήδη υπολειτουργούν καθώς οι γιατροί απεργούν από τις 25 Νοεμβρίου», αποφαίνεται ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός ο οποίος έδωσε ήδη εντολή να μπει λουκέτο σε όλα τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ, αναφέρει το iatropedia.gr.
Όπως αναφέρει το Βήμα, μηχανήματα και υλικά των μονάδων μεταφέρονται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ενώ γιατροί καλούνται να παραλάβουν 100 μεγάλες υγειονομικές μονάδες και άλλες 150 μικρότερες (Περιφερειακά Ιατρεία, νομαρχιακές μονάδες κλπ). Σημειώνουν ότι μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού και μεγέθους των μονάδων και με δεδομένο ότι οι περιφερειακές διευθύνσεις δεν διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό. 
Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει η δυνατότητα να γνωρίζουν τι ακριβώς παραλαμβάνουν.Εν ολίγοις, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν επ' ακριβώς τι παραλαμβάνουν.


Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Παράνομη η ενέργεια της διοίκησης

Στο ΙΚΑ της Λεωφώρου Αλεξάνδρας, εργαζόμενοι και γιατροί περιφρουρούν από το πρωί το κτίριο για να εμποδίσουν τη διαδικασία «παράδοσης-παραλαβής» που θα σήμαινε το οριστικό κλείσιμο της μονάδας παροχής υπηρεσιών υγείας.

«Σήμερα εφαρμόζουν τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΙΚΑ, ενός θεσμού που για 80 χρόνια εξυπηρετούσε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που αποτελούσε το μόνο τους αποκούμπι», τόνισε μιλώντας στο left.gr ο Νίκος Μανιός, γιατρός και συντονιστής του τμήματος Υγείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης οι γιατροί σε ορισμένες περιοχές έχουν αποφασίσει να συγκεντρωθούν το πρωί της Δευτέρας έξω από τις υγειονομικές μονάδες, προκειμένου να μην παραδοθεί το κτίριο στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Δάφνης - Αγίου Δημητρίου καλούν όλους τους πολίτες «να τους βοηθήσουν να αντισταθούν και να αντιστρέψουμε όλοι μαζί την ουσιαστική κατάργηση της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας που επιχειρεί να πετύχει η κυβέρνηση». Ανάλογες ενέργειες γίνονται και σε άλλες περιοχές της Αττικής.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζουν παράνομη την ενέργεια της διοίκησης να προβεί επειγόντως από σήμερα Παρασκευή, έως και τη Δευτέρα, σε παράδοση του υλικού των Μονάδων του Οργανισμού και εν συνεχεία σφράγιση και κλείσιμό τους.

Εξώδικο στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας αποφάσισε πέραν της επίδοσης εξωδίκου προς τον πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, με κοινοποίηση στον εισαγγελέα, «να επισημάνει ταυτόχρονα στους τυχόν συμμετέχοντες διευθυντές σε τέτοιες έκνομες διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής υλικού, ότι πέραν όλων των άλλων θα είναι υπόλογοι και εγκαλούμενοι από τα συλλογικά μας όργανα έναντι των αρμοδίων αρχών», σύμφωνα με το Βήμα.

Έντονες αντιδράσεις και από τους συνταξιούχους

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ (ΠΟΣ-ΟΑΕΕ) εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, διότι από τις αρχές του Φεβρουαρίου οι 350.512 συνταξιούχοι βρίσκονται μετέωροι όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψή τους, καθώς δεν ισχύουν βιβλιάριά τους.

«Παλιά οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ, του ΤΑΕ και του ΤΣΑ - Ταμεία που ενοποιήθηκαν στον ΟΑΕΕ» εξηγούν «καλύπτονταν υγειονομικά από το ΙΚΑ. Μετά τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την 1η Ιανουαρίου 2012, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ διατήρησαν τα βιβλιάρια υγείας και έχουν νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη απ' τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πρόσθετη περίθαλψη (πχ γυαλιά, μπάνια κ.ά.) απ' το ΙΚΑ. Ωστόσο, πριν την εκπνοή του 2013 ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέδωσε μια εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία τα βιβλιάρια υγείας των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ θα είχαν ισχύ μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη 2013.

Οι συνταξιούχοι ζητούν από τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας να διευθετήσουν άμεσα το θέμα και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος. «Δεν μπορεί οι συνταξιούχοι του Οργανισμού που πλήρωσαν αιματηρές εισφορές, στο τέλος της ζωής τους να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες των Οργανισμών και να μην μπορούν να έχουν έστω τις υποβαθμισμένες, ιατροφαρμακευτικές παροχές, που κι αυτές πια μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη της διαβόητης μεταρρύθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με την οποία ο ΕΟΠΥΥ μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας», τονίζουν.

Επίσης, ζητούν να σταματήσει η διαλυτική πολιτική σε βάρος του ΕΟΠΥΥ που άρχισε με την διαδικασία παράδοσης - παραλαβής των Υγειονομικών Μονάδων και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα με την διαθεσιμότητα - κινητικότητα 8.000 γιατρών και εργαζομένων του Οργανισμού.

|Από TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου