Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Ταλαιπωρείται από σεισμό και κυβέρνηση η Κεφαλονιά

Ενώ η υπουργός Τουρισμού διαπίστωνε έπειτα από αυτοψίες και συνεδριάσεις ότι η Κεφαλονιά είναι ένας παγκόσμιος και δημοφιλής τουρισμός, το νησί αγκομαχούσε με τη μετασεισμική δραστηριότητα καθώς και με την κυβερνητική νωθρότητα και αδράνεια. Σε εξέλιξη η μετασεισμική ακολουθία.

Σε εξέλιξη η μετασεισμική ακολουθία στην Κεφαλονιά, κρατάει σε μεγάλη ανησυχία τους κατοίκους του νησιού. Νέα σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε είκοσι λεπτά πριν τις 22:00, το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ο μετασεισμός είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα, στους 4.000 υπολογίζονται οι άστεγοι ενώ περίπου 1200 σπίτια παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες και περίπου 1400, μικρές. Το πρόβλημα της στέγασης παραμένει καθώς 800 άτομα φιλοξενούνται στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ενώ το αρματαγωγό «Χίος» πρόκειται να δέσει στο Αργοστόλι για να φιλοξενήσει περίπου 250 άτομα.

Μέχρι το βράδυ θα δέσει στη Σάμη το αρματαγωγό «Ικαρία» το οποίο μεταφέρει εξοπλισμό, κινητά μαγειρεία για καταυλισμούς και εκσκαφείς για διάνοιξη δρόμων και άλλες εργασίες. Και το «Ικαρία» μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 250 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα πλοία «Χίος» και «Προμηθέας» για τα οποία έχει δοθεί εντολή να αποπλεύσουν την 1η Φεβρουρίου, έφτασαν… με ορισμένα προβλήματα στο νησί. Το μεν «Προμηθέας» δεν μπορούσε να δέσει στο λιμάνι γιατί ήταν μεγάλο, ενώ για το «Χίος» οι δύτες πήγαν σχεδόν τελευταία στιγμή για να ελέγξουν τα σημεία του βυθού ώστε να μπορέσει να μπει το Χίος.

Στο Ληξούρι, έχει ήδη στηθεί ένας καταυλισμός σε γήπεδο όπου έχουν μπει μέχρι αυτήν την στιγμή περίπου 50 σκηνές – έχουν φτάσει με το C130 περίπου 300.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης επικράτησε πανικός στο Ληξούρι λόγω φήμης για επικείμενο μεγάλο σεισμό. Κατόπιν τούτου ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης έδωσε εντολή να συλλαμβάνεται όποιος διασπείρει τέτοιες φήμες. Με ντουντούκες, οι αρχές της πόλης ανακοίνωναν στους κατοίκους πως «θα ακούτε μόνο τα επίσημα όργανα».

Η κακοκαιρία συνεχίζεται, ενώ οι μετασεισμοί από την Δευτέρα είναι δεκάδες, ανέρχονται στους 50.

Η υπουργός Τουρισμού εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στους πληγέντες και υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο τουρισμός στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε σειρά συγκεκριμένων δράσεων για την προστασία της καλής τουριστικής εικόνας της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό και τη στήριξή της μετά τη νέα σεισμική δόνηση που έπληξε το νησί.

Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Δημήτρης Τερζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου