Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

«Μας θέλουν σεκιούριτι του Παπουτσάνη»

Καταγγελία της Ενωσης Αστυνομικών Εύβοιας για την κινητοποίηση στις 7 Ιανουαρίου των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής εν όψει της προγραμματισμένης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στο εργοστάσιο
Εχει γίνει πια ρουτίνα: δεν υπάρχει απεργία ή κινητοποίηση εργαζομένων χωρίς τα ΜΑΤ. Δεν υπάρχει επίσης «επένδυση» που να μην προστατεύεται από τους κρανοφόρους με τα πράσινα. Τώρα η κυβέρνηση προχωρά ένα βήμα παραπέρα: εκτός από τις φαραωνικές επενδύσεις, προστατεύει και τη μεσαία επιχειρηματικότητα, χρησιμοποιώντας τους αστυνομικούς ως σεκιούριτι. Ελα όμως που οι ίδιοι δεν συμφωνούν καθόλου μ” αυτό!

Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

Είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που οι αστυνομικοί διαμαρτύρονται δημόσια για τον τρόπο που αναγκάζονται να δουλέψουν απέναντι σε άλλους εργαζόμενους.


«Τα ψέματα τέλειωσαν»

Σε πολύ έντονο ύφος και με τη φράση «τα ψέματα τέλειωσαν», οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Εύβοιας καταγγέλλουν στον εισαγγελέα, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στην Ομοσπονδία τους ότι ανήμερα των Φώτων τέθηκαν σε ετοιμότητα ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί εναντίον της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων του Παπουτσάνη. «Πάγια άποψη της Ενωσης σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε είναι ότι τα εργασιακά – κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν από τις αποφάσεις κάποιου επιχειρηματία δεν θα πρέπει, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό, να αντιμετωπίζονται με την Αστυνομία», καταγγέλλει το σωματείο των αστυνομικών. Τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη» αντέδρασαν με απεργία στην απόλυση έξι συναδέλφων τους και την προαναγγελθείσα απόλυση άλλων δύο τον Γενάρη. Την Τρίτη –κι αφού ο απεργοσπαστικός μηχανισμός της προηγούμενης μέρας δεν είχε φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα– τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην ομάδα περιφρούρησης και συνέλαβαν οκτώ εργαζόμενους και αλληλέγγυους συνδικαλιστές.

Οι εργαζόμενοι απάντησαν με νέα απεργία στις 27 Δεκέμβρη, ενώ προγραμμάτιζαν νέα γενική συνέλευση για τις 7 Γενάρη. Αυτή τη φορά η αστυνομική διεύθυνση αποφάσισε να λειτουργήσει… προληπτικά.

Οπως αναφέρει η Ενωση Αστυνομικών Ευβοίας, «την 06/01/2014 και από ώρα 22.30 καλούνται τηλεφωνικά συνάδελφοι απ’ όλα τα Α.Τ. να συγκροτήσουν πρωινές της 07/01/2013 τη Διμοιρία Υποστήριξης, μήπως υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του εργοστασίου ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ». Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται τρεις ομάδες ΟΠΚΕ. Οι αστυνομικοί καταγγέλλουν καταστρατηγήσεις της νομοθεσίας από τη Διοίκηση, την οποία εγκαλούν για κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος: «Οι άσκοπες, κατά την άποψή μας, μετακινήσεις αφενός επιδεινώνουν τα υπάρχοντα προβλήματα στα περιφερειακά Α.Τ. (έλλειψη προσωπικού, μέσων, αστυνόμευσης κ.τ.λ.) και αφετέρου στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας ζημιώνεται και το δημόσιο συμφέρον. Γίνεται κατασπατάληση δημοσίου χρήματος (καύσιμα, φθορές στα ήδη πεπαλαιωμένα οχήματα, εκτός έδρας κ.τ.λ.), στερώντας οικονομικούς πόρους από εκεί που μας είναι πράγματι απαραίτητοι».

«Δεν ζούμε στον πλανήτη Αρη, κι εμείς στην Ελλάδα ζούμε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των αστυνομικών Εύβοιας, Γιώργος Κουλιάκης. «Την ώρα που δεν έχουμε ούτε τα απαραίτητα για τη συντήρηση των οχημάτων μας, μας βάζουν να στήσουμε ολόκληρη επιχείρηση και να μετακινήσουμε συναδέλφους ακόμα κι από 200 χιλιόμετρα απόσταση για να φυλάξουμε τις εγκαταστάσεις του Παπουτσάνη! Μόνο από τα ΟΠΚΕ συμμετείχαν 15 άνδρες, που η δουλειά τους κανονικά είναι η καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας.

Μας θέλουν σεκιουριτάδες μιας εταιρείας, να στεκόμαστε ανάμεσα στους απεργούς και σε όσους θέλουν να δουλέψουν! Ολα αυτά χωρίς να έχει δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο και χωρίς να έχει ζητηθεί η παρουσία μας από τον εργοστασιάρχη. Την ίδια ώρα στον νομό μας έχουμε μπαράζ ληστειών! Αυτά τα καταγγείλαμε και προς το υπουργείο και προς τον εισαγγελέα και προς την ομοσπονδία μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου