Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Προτάσεις επί του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

ΔΑΛΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΑΙΒΑΖΙΔΗ ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ
ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Δ.Δ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΤΗΛ. 2377022723
Ιερισσός 07 Δεκεμβρίου 2013

Προτάσεις - παρατηρήσεις επί του σταδίου Α2 της Μελέτης «Αξιολόγησης - Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

Προτείνονται οι ακόλουθες υποδομές .

1)Να μελετηθεί και να αναδειχθεί η σημασία του Αγίου Όρους στον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η σύνδεση του με το κύριο Μητροπολιτικό Κέντρο την Θεσσαλονίκη.

2)Η προ του Άθω περιοχή να χαρακτηριστεί ως ΠΟΑΠΔ (περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων) με αποκλειστική χρήση «τον τουρισμό»
με έμφαση στον αγροτουρισμό και τον πολιτιστικό και θαλάσσιο τουρισμό

3)Ολοκλήρωση του οδικού δικτύου Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου και τη συνέχιση του προς την έδρα του Δήμου Αριστοτέλη Ιερισσό, επιτυγχάνοντας την σύνδεση του Αγίου Όρους με το κύριο αστικό κέντρο την Θεσσαλονίκη, το αεροδρόμιο Μακεδονία και την έδρα της περιφερειακής ενότητας τον Πολύγυρο. Χαρακτηρισμός του ανωτέρω οδικού άξονα ως “οδικό δίκτυο Εθνικής Σημασίας”

Η ύπαρξη σύγχρονου οδικού άξονα ταχείας κυκλοφορίας κρίνεται απαραίτητη γιατί το Άγιο Όρος επισκέπτονται πάνω από 600.000 άνθρωποι ετησίως μεταξύ αυτών και αρχηγοί κρατών.

4) Σύνδεση του Αγίου Όρους με κάθετο οδικό άξονα με την Εγνατία οδό.

5)Χαρακτηρισμός του κόλπου της Ιερισσού ως “Περιοχή περιβαλλοντικής ευαισθησίας” για την προάσπιση του από τις εκτεταμένες ζώνες μεταλλευτικής δραστηριότητας της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής, την γειτνίαση του με το Άγιο Όρος (Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ) και με την περιοχή ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους, της προ Αθω περιοχής.

6)Αποτύπωση, της Προ Άθω περιοχής ως Τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους και προστασίας της ευρύτερης περιοχής των συνόρων του Αγίου Όρους μέχρι τα διοικητικά όρια του Δήμου Ιερισσού και των νήσων Αμουλιανής του Ν. Χαλκιδικής, Βάση και της ΥΑ 1964/92 (ΦΕΚ 11Δ/92), στους χάρτες ανάπτυξης τουρισμού και η προστασία της από ανταγωνιστικές χρήσεις (εξορυκτική δραστηριότητα).

7)Χαρακτηρισμός του ορεινού όγκου της ΒΑ Χαλκιδικής ως «περιοχή προστασίας δάσους και δασικών εκτάσεων», λόγω των αρχέγονων δασών. (πρόταση του Δήμου Σταγείρων- Ακάνθου για το ΓΠΣ, η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 27 Μαρτίου 2007)

8)Στην περιοχή Ξηροποτάμι, στον Σιγγιτικό ή κόλπο Αγίου Όρους, στο αποξηραμένο έλος σε χερσαία έκταση 300 περίπου στρ, σε συνδυασμό με το φυσικό λιμάνι που υπάρχει στην περιοχή δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες για Υδροδρόμιο, μαρίνα τουριστικών σκαφών και αεροδρόμιο ελαφρών σκαφών, τα παραπάνω προβλέπο-νται και στο ΓΠΣ του πρώην Δήμου Σταγίρων – Ακάνθου.

Η σύνδεση της Θεσσαλονίκης, του αεροδρομίου Μακεδονία με το Άγιο Όρος με Υδροπλάνα είχε προταθεί και από την τέως Νομαρχία Θεσσαλονίκης.

9) Χαρακτηρισμός του λιμένα Ιερισσού λόγω της γειτνίασης με του διεθνούς ενδιαφέροντος Άγιο Όρος του μεγέθους του λιμανιού και της θέσης του στο βόρειο Αιγαίο σε “Λιμένα εθνικής σημασίας”

10)Ανάδειξη των λιμανιών της Ιερισσού και της Ουρανούπολης, ως κύριες είσοδοι στο ‘Άγιο Όρος.

Οι Εκλεγμένοι Σύμβουλοι του Δ.Δ. Ιερισσού

Δάλλας Χρήστος
Αιβαζίδου Κλεοπάτρα
Καραβασίλης Βασίλειος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου