Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Όταν ο Ίψεν συναντά τις Σκουριές


25, 26, 31/1 & 1, 2/2, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, Ώρα έναρξης: 21:00, Είσοδος: Ελεύθερη (με σειρά προτεραιότητας από τα ταμεία του ΚΘΒΕ)

Του Χάρη Πεχλιβανίδη

Η αρχή ήταν ενα μήνυμα στο skype από τον φίλο Νίκο «δές τους Νορβηγούς δίνουν λεφτά». Αφού το διακωμωδήσαμε και κάναμε την ευλογη σύγκριση με τις επιχορηγήσεις στην τέχνη εν Ελλάδι, έκανα copy/paste το link στην φίλη και συνεργάτιδα μου Κορίνα λέγοντας της «Ίψεν καλεί Κορίνα». Αυτή ήταν και η μίζα της μηχανής που άναψε. 
Το ίδιο βράδυ με παίρνει τηλέφωνο η Κορινα και μου λέει « Νομίζω οτι έχουμε κάτι». Αυτό το κάτι μέσα απο ένα διάστημα δυο μηνών μετατράπηκε σε επίσημη πρόταση που κατατέθηκε στον διεθνή διαγωνισμό των υποτροφιών Ίψεν του Ινσιτούτου Ίψεν στην Νορβηγία. Αυτές οι υποτροφίες δίνονται κάθε χρόνο απο το Ινσιτούτο Ίψεν, επιχορηγούμενο απο το Υπουργείο Πολιτισμού της Νορβηγίας, το οποίο βρίσκεται στην γενέτειρα του Σκανιναβού συγγραφέα, στο Σκίεν. 
Πέρασαν οι μήνες, η μηχανή μπήκε στο ρελαντί, ήρθε το καλοκαίρι, εγώ σε περιοδεία με το ΚΘΒΕ και η Κορίνα στην Σρι Λανκα. Σε ένα διάλειμμα της περιοδειάς μου χτυπάει το κινητο και βλέπω ενα τεράστιο, άγνωστο αριθμό. Ο φίλος Κώστας, (στην παράσταση μας ο Πέτερ Στοκμαν) με προτρέπει: «απάντησε το, ποτέ δεν ξέρεις». 

 Στην άλλη γραμμή ακούω στα αγγλικά να μου ανακοινώνεται η νίκη μας στον διαγωνισμό και οτι σε ένα μηνά πρέπει να βρισκόμαστε στο Σκίεν για την απονομή του βραβείου. Αυτό ήταν το δεύτερο ξύπνημα της μηχανής που ακόμα πατάει γκάζι αφού είμαστε μια βδομάδα πριν την πρεμιέρα. Κάπως έτσι είναι η μικρή ιστορία του Ορυχείου Ίψεν, με μία χρονική περίοδο που περιλαμβάνει την αποδοχή της πρότασης μας για συμπαραγωγή απο τον νέο διευθυντή του ΚΘΒΕ κ. Γιάννη Βούρο, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, την σύσταση της όμαδας με τούς ηθοποιούς, την σκηνογράφο, τον φωτιστή, τον δραματουργό.


Τί είναι όμως αυτό το Ορυχείο Ίψεν?

Είναι η συνομιλία του έργου του Ίψεν Ένας εχθρός του λαού συναντάει το λαό, γραμμένο το 1892, με το αμφιλεγόμενο θέμα της εξόρυξης χρυσού στην ΒΑ Χαλκιδική. Τα ερωτηματικά που αφήνει το θεατρικό έργο για την δομή της κοινωνίας και την φύση της δημοκρατίας στην Νορβηγία στα τέλη του 19ου αιώνα, ισχύουν και παραμένουν αναπάντητα στην κοινωνία της Ελλάδας του 21ου αιώνα. 
Το διλήμμα σε μια μικρή κοινωνία που διαπραγματεύεται ο Ίψεν στο έργο του αλλά και οι μηχανισμοί του κράτους που ενεργοποιούνται και λειτουργούν ή παρα-λειτουργούν, ρίχνουν φώς στο δίλημμα που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Επειδή όμως δεν είμαστε ούτε δημοσιογράφοι, ούτε ιστορικοί, αλλά ανθρωποι που δουλεύουν στο θέατρο, μεταφράζουμε όλη αυτήν την «φασαρία» σε μια καταστάση που επικρατεί ο μη διαλόγος, ο φόβος και η μη αποδοχή, ουτε καν το άκουσμα, της διαφορετικής γνώμης. Η πραγματικότητα που βιώνουμε παίζει ένα πολυ ωραίο παιχνίδι με την αλήθεια και εμείς αυτό το παιχνίδι το κάνουμε θέατρο. Δεν απαντάμε στα ερωτήματα ούτε του Ίψεν, ούτε της Χαλκιδικης, τα μεγενθύνουμε για να ξαναβρούμε τον ανθρώπο και αυτό έχει πιο πολύ πλάκα στο θέατρο. Έτσι λοιπόν οι ρόλοι του Ίψεν θα συναντήσουν τους ανθρώπους που εμπλεκονται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα της εξόρυξης. Το ρεαλιστικό θέατρο θα συναντήσει το θεάτρο ντοκουμέντο. Το αποτέλεσμα θα το δούμε παρέα απο το Σάββατο 25/1 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.


*Η παράσταση γίνεται υπό την αιγίδα των Ibsen Schollarships του Υπουργείου Πολιτισμού της Νορβηγίας, σε συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές
Σύλληψη και σκηνοθεσία: Κορίνα Βασιλειάδου – Χάρης Πεχλιβανίδης
Δραματουργικός σύμβουλος: Πρόδρομος Τσινικόρης
Μετάφραση (από τα αγγλικά): Δημήτρης Ναζίρης
Σκηνικά, Φωτισμοί-video mapping: Στάθης Μήτσιος
Κοστούμια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Οργάνωση παραγωγής: Σταυρούλα Δημητριάδου
Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά

Διανομή
ΤΟΜΑΣ ΣΤΟΚΜΑΝΝ: Μιχάλης Φωτόπουλος
ΚΑΤΡΙΝΑ ΣΤΟΚΜΑΝΝ: Έφη Σταμούλη
ΠΕΤΡΑ ΣΤΟΚΜΑΝΝ: Ειρήνη Κυριακού
ΠΕΤΕΡ ΣΤΟΚΜΑΝΝ: Κώστας Χατζησάββας
ΧΟΒΣΤΑΝΤ: Νικόλας Μαραγκόπουλος
ΜΠΙΛΛΙΓΚ: Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης
ΑΣΛΑΚΣΕΝ: Χάρης Πεχλιβανίδης

Στην παράσταση συμμετέχει ομάδα ειδικών (experts)

*25, 26, 31/1 & 1, 2/2, Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, Ώρα έναρξης: 21:00, Είσοδος: Ελεύθερη (με σειρά προτεραιότητας από τα ταμεία του ΚΘΒΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου