Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Ουκρανία: Βία και χάος μετά τους θανάτους διαδηλωτών

Από tvxs
Ένας διαδηλωτής έχασε χθες την νύχτα τη ζωή του στη διάρκεια επεισοδίων ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στο Κίεβο, στην Ουκρανία, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η οποία μίλησε και για συλλήψεις. Ανακοίνωσε δε, ότι ο διαδηλωτής πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή και έπεσε από ύψος 10 μέτρων. Την Τετάρτη εντοπίστηκαν δύο ακόμη νεκροί, ενώ άλλες πληροφορίες από την αντιπολίτευση ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε πέντε. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για επιθέσεις από τρομοκράτες, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί ακροδεξιούς για τα αιματηρά επεισόδια και τη βία.

Όπως μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση, η αστυνομία επιτέθηκε εναντίον διαδηλωτών και του καταυλισμού τους σε κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας και ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις.

Το πρωί της Τετάρτης, κατόπιν της είδησης του πρώτου θανάτου του διαδηλωτή αλλά και της διάλυσης του καταυλισμού, σφοδρές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στο Κίεβο, ενώ έχουν χάσει την ζωή τους άλλα δυο άτομα. Ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε πτώμα που φέρει τραύματα από σφαίρες. Περισσότεροι από 200 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί.



Υπενθυμίζεται ότι στην Ουκρανία η κατάσταση είναι έκρυθμη εδώ και αρκετές εβδομάδες όταν το «Κίνημα της Ευρώπης» αντέδρασε στην στροφή της κυβέρνησης προς την Ρωσία. Οι φιλοευρωπαίοι συγκεντρώθηκαν στο Κίεβο και για αρκετό διάστημα διαδήλωναν και συγκρούονταν με την κυβέρνηση.
Διαβάστε αναλυτικά για το Κίνημα της Ευρώπης

Πρόκειται πάντως για τον πρώτο νεκρό στις διαδηλώσεις αυτές στην Ουκρανία, κάτι που έχει εκτιμηθεί πως ενέχει τον κίνδυνο να ρίξει λάδι στην φωτιά, ενώ αναλυτές σχολιάζουν ότι πλέον τίθεται ζήτημα σταθερότητας του κράτους.

H αντιπολίτευση κατηγορεί την ακροδεξιά οργάνωση «Δεξιός Τομέας» για τα φαινόμενα βίας. 
Το πρωί της Τετάρτης, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι «όλες οι εγκληματικές ενέργειες θα τιμωρηθούν» ενώ υποστήριξε ότι «οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έφεραν στους δρόμους τρομοκράτες».
«Τρομοκράτες από την πλατεία Ανεξαρτησίας κυρίευσαν δεκάδες ανθρώπους και τους νίκησαν. Δηλώνω επίσημα πως πρόκειται για εγκληματίες που πρέπει να λογοδοτήσουν για τη δράση τους», είπε συγκεκριμένα.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βενιζέλο

Mε ανάρτησή του στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλοςεκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και καλεί για αυτοσυγκράτηση.

Επίσης, η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου «μεγάλου αριθμού Ουκρανών» σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης που διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Σε απάντηση των ενεργειών κατά των διαδηλωτών... τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακάλεσε τις βίζες μεγάλου αριθμού Ουκρανών που συνδέονται με τη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η αμερικανική πρεσβεία, που αναφέρει ότι εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων σε απάντηση της παρούσας βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου