Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη: Είμαστε κίνημα μιας άλλης ανάπτυξης


Ο Γιάννης Μίχος * θα είναι υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ένας υποψήφιος που εκλέχθηκε με μια πρωτόγνωρη διαδικασία μέσα από κάλπες που στήθηκαν στα χωριά του Δήμου και στις οποίες προσήλθαν πάνω από 3.000 δημότες που επέλεξαν μεταξύ τριών υποψηφίων.

Ο Γιάννης Μίχος μιλά στο tvxs.gr για τη διαδικασία με την οποία πήρε το «χρίσμα» του υποψήφιου, την αιχμή της πολιτικής του καθόδου που δεν είναι άλλη από το να μπει «φρένο» στη μεταλλευτική δραστηριότητα και τις επιδιώξεις του για το Δήμο του Αριστοτέλη.
Της Αγγελικής Δημοπούλου

Εκλεγήκατε υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη μέσα από μια πρωτόγνωρη αμεσοδημοκρατική διαδικασία. Πόσο μεγάλη ευθύνη είναι αυτό για σας;

Πράγματι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν μοναδική. Υπήρξαν τελικά τρεις, ιδιαίτερα αξιόλογες υποψηφιότητες, οι οποίες τέθηκαν στην κρίση και τελική απόφαση από τους πολίτες του δήμου μας μέσα από μια ανοιχτή εκλογική διαδικασία στην οποία δικαίωμα συμμετοχής είχαν όλοι οι δημότες, όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου με βάση τους εκλογικούς καταλόγους ή είχαν βεβαίωση αίτησης μεταδημότευσης.
Η πολύ μεγάλη προσέλευση των ψηφοφόρων η οποία άγγιξε περίπου 22% στο σύνολο του δήμου των ψηφισάντων στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές (ποσοστό που σε ορισμένες περιοχές έφτασε πάνω από το 50% ), η άψογη οργάνωση, το υψηλό επίπεδο των συνυποψήφιων και το σημαντικότερο απ’ όλα η ανταλλαγή απόψεων προβληματισμών και προτάσεων που διατυπώθηκαν σε πραγματικά πολλές συζητήσεις και ανοιχτές συγκεντρώσεις με τους συνδημότες μας με αφορμή αυτή τη διαδικασία, βάζουν τον πήχυ της ευθύνης για όλους μας πάρα πολύ ψηλά. 
Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να ανταποκριθούμε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα στις απαιτήσεις όλων των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη δίνοντας όλοι μαζί στον τόπο μας το μέλλον που του αξίζει.

Ποια είναι η βασική αιχμή της πολιτικής σας καθόδου;

Όπως σας είπα και πριν η βασική μας αιχμή και ευθύνη είναι να δώσουμε στο τόπο αλλά και στη κοινωνία γενικότερα το μέλλον που της αξίζει. Αντιδρούμε στην επέκταση της υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας και τη μετατροπή του συνόλου της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη η οποία πέρα από τις σοβαρές και αμετάκλητες επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη φυσική ισορροπία της περιοχής στερεί το δικαίωμα οποιασδήποτε άλλης οικονομικής Ανάπτυξης και δημιουργεί άμεσο κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα που παρά τα όποια λάθη αποτελούν πραγματικά τη βαριά βιομηχανία της περιοχής.

Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για μια πανέμορφη περιοχή μοναδική στην Ελλάδα μια περιοχή με συνδυασμό βουνού και θάλασσας ισάξια του Πηλίου, μια περιοχή διεθνούς εμβέλειας σαν γενέτειρα του Αριστοτέλη, μια περιοχή που αποτελεί τη πύλη του Αγίου Όρους, την περιοχή που βρίσκεται η διώρυγα του Ξέρξη, η αρχαία Άκανθος, γενικά μια περιοχή που μόνο ευλογημένη μπορεί να χαρακτηριστεί. Μια περιοχή που με αρωγό τη πολιτεία μπορεί να εξελιχθεί σε έναν επίγειο παράδεισο που θα χαρακτηρίζεται από ευημερία και προκοπή.

Ενώνουμε λοιπόν τους πολίτες σε ένα νέο όραμα για μια άλλη Ανάπτυξη. Ένα Κίνημα Ανάπτυξης. Ανοίγουμε το διάλογο σε όλους τους δημότες από την Αρναία ως την Ουρανούπολη για το πως ονειρευόμαστε την περιοχή μας. Γυρίζουμε σελίδα ξεπερνώντας τις τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ μας.

Ποιες άλλες βασικές επιδιώξεις έχετε για το δήμο του Αριστοτέλη;
Να δημιουργήσουμε διαδικασίες εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή των συνδημοτών μας στα προβλήματα της περιοχής. Να ενισχύσουμε την τοπική επιχειρηματικότητα και πρωτοβουλία αναπτύσσοντας τα πλούσια και μοναδικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Να δώσουμε ξανά όραμα χαμόγελο και αισιοδοξία σε όλους τους πολίτες. 
Να συνεργαστούμε με δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα ανταλλάσσοντας γνώμες εμπειρίες και πρακτικές για την περιφερειακή Ανάπτυξη και ανασυγκρότηση κάτι που πιστεύουμε ότι αποτελεί ζητούμενο και βασικό μοχλό διεξόδου από τη δυσάρεστη οικονομική συγκυρία που ταλανίζει τη χώρα μας.

Οι συνυποψήφιοί σας στην διαδικασία που προηγήθηκε δεσμεύτηκαν να σταθούν στο πλευρό σας;

Ένα από τα χαρακτηριστικά της όλης διαδικασίας ήταν το υψηλό επίπεδο των υποψηφίων τόσο σε σχέση με τα προσωπικά τους στοιχεία όσο και με το επίπεδο του λόγου και της ευθύνης που μας οδήγησε να συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία. 
Αν προσθέσετε τώρα σ’ αυτό την υφιστάμενη δέσμευση όλων αλλά και τις απαιτήσεις όλων των δημοτών για ενωτική δράση στη βάση των κοινών προβλημάτων όπως φάνηκε και από την καθολική αποδοχή της διαδικασίας αντιλαμβάνεστε ότι οι μοναδικοί νικητές σ’ αυτή τη διαδικασία είναι η Δημοκρατία και η Ενότητα.

Πιστεύετε ότι η διαδικασία με την οποία αναδειχτήκατε υποψήφιος μπορεί να εμπνεύσει ανάλογες διαδικασίες σε άλλους δήμους; Στείλατε δηλαδή οι κάτοικοι της περιοχής και ένα πολιτικό μήνυμα;

Ξεκάθαρα ναι. Η δυσάρεστη οικονομική και πολιτική συγκυρία που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια μας συνειδητοποιεί μας αφυπνίζει και μας βάζει όλους μπροστά στις ευθύνες μας. Θεσμικοί φορείς, άνθρωποι της αγοράς, εργαζόμενοι, νεολαία και γενικά όλοι μας σαν απλοί πολίτες αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος και ο καθένας από το δικό του μετερίζι να συμμετέχει να εκφραστεί να προτείνει να δεσμευτεί.

Θα ακολουθήσετε – εφόσον εκλεγείτε – την ίδια διαδικασία για άλλα θέματα που αφορούν το δήμο; Δηλαδή θα στήνονται κάλπες για ζητήματα που αφορούν σημαντικές αποφάσεις;

Η αμεσοδημοκρατική προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων τόσο σε τοπικό όσο και σε διευρυμένο εθνικό επίπεδο αποτελεί κατά την άποψη μου μια πρόκληση δημοκρατίας που μόνο καλά μπορεί να φέρει στον τόπο και πιστέψτε με τώρα κάθε άλλο παρά ποτέ μέσα και από τις δυνατότητες που δίνει η σύγχρονη τεχνολογία και το internet αποτελεί και μια ιδιαίτερα εφικτή προσέγγιση ακόμα και σε οργανωτικό επίπεδο.

Και μια λίγο πιο προσωπική αλλά και πολιτική ερώτηση. Είχατε στο παρελθόν ασχοληθεί με την πολιτική ή πέφτετε στα βαθιά;

Είμαι και παραμένω ενεργός πολίτης αυτής της χώρας από τα πρώτα βήματα της προσωπικής και επαγγελματικής μου διαδρομής. Από τα φοιτητικά χρόνια, από την επαγγελματική μου δράση σε φορείς και συλλόγους, επιχειρηματικούς φορείς και κινήματα κοινωνικής δράσης. 
Ήμουν πρόεδρος ή μέλος ΔΣ αρκετών συλλόγων και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό, διετέλεσα μέλος του ΔΣ και αντιπρόεδρος του συνδέσμου Ανωνύμων εταιριών και ΕΠΕ, μέλος του ΔΣ του ΣΒΒΕ, και επίσης είμαι πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών Χαλκιδικής. Παρ' όλα αυτά οφείλω να πω ότι πρώτη φορά λαμβάνω τέτοιας εμβέλειας πρωτοβουλία σε προσωπικό επίπεδο και ελπίζω να καλύψω την έλλειψη ανάλογης πολιτικής εμπειρίας με διάλογο, συνεργασία, με ειλικρινή διάθεση να ακούσω τον οποιοδήποτε πολίτη για το πιο μικρό η μεγάλο πρόβλημα, με φαντασία, τόλμη και φυσικά με τη βασικότερη παράμετρο επιτυχίας σε οποιοδήποτε τόλμημα. Τη σκληρή δουλειά.

* Βιογραφικό

O Ιωάννης Μίχος, είναι ο Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου εταιριών Epsilon Net. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Είναι Affiliated Member Of The Association Of International Accountants (Α.Ι.Α). Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε επί σειρά ετών ως Οικονομολόγος - Οικονομικός και Φορολογικός σύμβουλος μεγάλων επιχειρήσεων.

Από το 1997 ως σήμερα εκδίδει και διευθύνει την επιστημονική ομάδα του διακεκριμένου οικονομικού περιοδικού EPSILON 7. Έχει έντονη συγγραφική δράση με τουλάχιστον πέντε τίτλους οικονομικών βιβλίων και πολλά οικονομικά άρθρα και αναλύσεις. Παράλληλα διετέλεσε μέλος του Δ.Σ του Σ.Β.Β.Ε και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Α.Ε και Ε.Π.Ε. Είναι Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Πολιτών Χαλκιδικής. Διετέλεσε επίσης επιστημονικός συνεργάτης του ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ.

Ο Όμιλος Epsilon Net, τον οποίο προεδρεύει και διευθύνει από το 1999 έως σήμερα, έχει διακριθεί επανειλημμένως τόσο για την αναπτυξιακή του πορεία όσο και για την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, σε Πανελλαδικό και Διεθνές επίπεδο. Έχει αποσπάσει το βραβείου του «Καινοτόμου επιχειρηματία Ελλάδος 2008» στο διαγωνισμό Entrepreneur of the Year, της Ernst & Young ενώ πρόσφατα (Ιανουάριος του 2014) η Epsilon Net συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις 100 καλύτερες εταιρίες της Ευρώπης και προσωπικά ο ίδιος μεταξύ των 10 κορυφαίων επιχειρηματιών της χρονιάς, στα European Business Awards.

Από tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου