Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου 2014

Αναβολή στη δίκη των 4 κατοίκων της Χαλκιδικής που συνελήφθησαν μετά από πορεία στον Κάκαβο


Αναβάλλεται για τις 05/12/2014 η δίκη των 4 κατοίκων της Χαλκιδικής που συνελήφθησαν μετά το πέρας της πορείας που είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου του 2012 στις Σκουριές του όρους Κάκαβος. Η αναβολή της δίκης έρχεται μετά από πρόταση της εισαγγελέως προκειμένου να κληθούν οι μάρτυρες κατηγορίας που δεν έχουν κληθεί.

Με το που διαπίστωσε η εισαγγελέας τη διαφαινόμενη απαλλαγή των κατηγορουμένων, ζήτησε να καταθέσουν οι αστυνομικοί που δεν ήταν παρόντες στη σημερινή δίκη και των οποίων οι αρχικές γραπτές καταθέσεις ζητήθηκε από την εισαγγελέα να αναγνωστούν.Παράλληλα συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποίηθηκε έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου μετά από κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής.

Οι 4 κάτοικοι κατηγορούνται για στάση, διατάραξη οικιακής ειρήνης και ένας εξ αυτών για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Να σημειωθεί ότι όλες οι συλλήψεις έγιναν μετά το τέλος της πορείας και πολύ μακρυά από τον χώρο όπου αυτή λάμβανε χώρα. Τρεις από τους κατηγορούμενος συνελήφθησαν στην Μ. Παναγιά και ένας στο ΣΜΑ της Ιερισσού

Η αστυνομία συνέλαβε επί των πλείστων άτομα τα οποία όχι μόνο δεν συμμετείχαν στην πορεία αλλά βρέθηκαν στο σημείο της σύλληψης για άσχετους με την πορεία λόγους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κάτοικος που συνελήφθη κοντά στο ΣΜΑ της Ιερισσού βρισκόταν στο σημείο αυτό καθώς επέστρεφε από την δουλειά του σε ξενοδοχείο της Ουρανούπολης προς στο σπίτι του!

Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η πορεία εκείνη ήταν μία από τις πιο μαζικές πορείες που είχε πραγματοποιηθεί στην Χαλκιδική και της οποίας βασικό αίτημα ήταν να σταματήσει η λεηλασία της φύσης και η καταστροφή του όρους Κάκαβος από την δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία της Ιερισσού με την συμμετοχή διαδηλωτών από όλη την Ελλάδα, με την παρουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και πολλά ξένα δίκτυα να καλύπτουν το γεγονός. Μόλις όμως οι διαδηλωτές πλησίασαν το εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός δέχτηκαν την άγρια καταστολή της αστυνομίας μέσα από έναν χημικό πόλεμο: ρίψη χημικών, δακρυγόνων διασποράς, κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες προκαλώντας φωτιές στο δάσος και τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών. Μεταξύ των τραυματισμένων και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλος ενώ πολύ σοβαρός ήταν ο τραυματισμός διαδηλωτή ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο καθώς υπέστη ρήξη σπλήνας από ευθεία βολή δακρυγόνου και στην συνέχεια αναγκάστηκε να προχωρήσει στην αφαίρεσή της.

Κατά την οπισθοχώρηση των διαδηλωτών η αστυνομία έφραξε τις βασικές εξόδους προς τα χωριά που βρίσκονται κοντά στην περιοχή στήνοντας μπλόκα όπου πραγματοποιούσε προσαγωγές και συλλήψεις. Μέχρι αργά το βράδυ οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από το ΑΤ Ιερισσού διαμαρτυρόμενοι για τις αναίτιες συλλήψεις και την καταστολή της διαδήλωσης με τα ΜΑΤ να έχουν περικυκλώσει απειλητικά το χωριό. Οι προσαγωγές είχαν φτάσει τις έντεκα και ενώ οι πληροφορίες έκαναν λόγο ότι θα αφεθούν όλοι ελεύθεροι τελικά την επόμενη μέρα οι τέσσερις από τις έντεκα προσαγωγές μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Η σημερινή δίκη πραγματοποιήθηκε μετά από αναβολή.

Δείτε βίντεο από την πορεία εκείνη και την δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Διαμαντόπουλου μετά τον τραυματισμό του από κάψουλα δακρυγόνου.

Σταυρούλα Πουλημένη


Πηγή alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια: