Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Η υπόθεση Βαρδινογιάννη συνεχίζει να απασχολεί τη Σιθωνία


• Επιμένουν η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και η ΣΕΚΑ Α.Ε. να διεκδικούν έκταση 53.800 στρεμμάτων του Δήμου Σιθωνίας

• Η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί στενά το θέμα και αγωνίζεται για της περιουσίες των Δημοτών της.

Πενήντα τρεις χιλιάδες οκτακόσια (53.800) στρέμματα του Δήμου Σιθωνίας συνεχίζουν να διεκδικούν η Ιερά Μονή Ξενοφώντος και η ΣΕΚΑ Α.Ε. (Ομιλος Βαρδινογιάννη). Και οι δύο προσήλθαν -πριν από περίπου ένα μήνα- στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής, προκειμένου να υποστηρίξουν τις διεκδικήσεις τους.

Το δικαστήριο αναβλήθηκε για περίπου ένα χρόνο, καθώς η νέα πραγματογνωμοσύνη (που διατάχθηκε το 2008) είχε κατατεθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.

Η υπόθεση αφορά στην «πώληση» της έκτασης από την Μονή στην Εταιρεία, στις 26/11/1973. Νωρίτερα, με «προσύμφωνο», η Μονή ανέθετε στην Εταιρεία όλες τις ενέργειες διεκδίκησης της επίδικης έκτασης και δεσμευόταν να την πουλήσει στη ΣΕΚΑ Α.Ε. σε περίπτωση που αναγνωριζόταν η κυριότητά της. Η «κυριότητα» αναγνωρίστηκε -για διάστημα μόλις έξι μηνών- από τη χουντική κυβέρνηση Παπαδόπουλου και αμέσως προχώρησε η «μεταβίβαση». Η επόμενη κυβέρνηση ακύρωσε την «αναγνώριση» της κυριότητας της Μονής, τον Απρίλιο του 1974. Το 1980, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αγωγή κατά της Ι. Μ. Ξενοφώντος και της ΣΕΚΑ Α.Ε. ώστε να αναγνωρισθεί ότι η Μονή δεν είχε κανένα δικαίωμα κυριότητας στην επίδικη έκταση που φέρεται να μεταβίβασε στην Εταιρεία.

Ο Δήμος Σιθωνίας υποστηρίζει την ιστορική, πολιτιστική, κοινωνική και περιβαλλοντική πραγματικότητα της περιοχής, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πορεία πολλών αιώνων και αποκρυσταλλώθηκε οριστικά, τόσο στο έδαφος όσο και στις συνειδήσεις των εδαφοκτητών. Στη μακρά διάρκεια αυτής της περιόδου, αρκετές φορές διάφοροι επιτήδειοι επιχείρησαν να θίξουν τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής στη γη τους, αλλά απέτυχαν. Οι κάτοικοι έδωσαν πάντα τις μάχες τους νικηφόρα και θα συνεχίζουν να τις δίνουν. Στις εκτάσεις αυτές βρίσκονται από αιώνες τα σπίτια τους, τα κτήματα που καλλιεργούν, τα αμπέλια και οι ελαιώνες τους, τα βοσκοτόπια τους, τα μνημεία τους, οι τάφοι των προγόνων τους. Τα κτήματα αυτά τα πλήρωσαν στην πορεία των αιώνων με το δικό τους χρυσάφι: τον ιδρώτα και το αίμα τους. Τα αξιοποίησαν και τα προστάτευσαν από κάθε ξένη επιβουλή.

Η Μονή Ξενοφώντος -αλλά και η Μονή Σίμωνος Πέτρα, που επίσης διεκδικεί τμήμα της επίδικης έκτασης- ήταν ουσιαστικά απούσες σε όλη αυτή τη μακρά πορεία. Μόνον όταν η περιοχή έγινε -αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων- πανευρωπαϊκό τουριστικό κέντρο, εμφανίστηκε το ενδιαφέρον διαφόρων «ισχυρών επενδυτών», ή «επίδοξων διεκδικητών», οι οποίοι αίφνης ανακάλυψαν ή και επινόησαν «τίτλους ιδιοκτησίας» ανύπαρκτους ή ανίσχυρους. Οι Μονές του Αγίου Όρους έχουν τη θέση τους στην ιστορία της περιοχής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούνται να εμπλέκονται ως «ιδιοκτήτριες» μεγάλων εκτάσεων και, στη συνέχεια, ως «πωλήτριες» των εκτάσεων αυτών σε πάσης φύσεως τρίτους.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να ενημερωθεί πλήρως η κοινωνία της Σιθωνίας σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, αλλά και για τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής, προκειμένου να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση να θιγούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, διοργανώνει συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου και ώρα 1μμ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πηγή: halkidikinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου