Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013

Σημεία και τέρατα με τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική


Σημεία και τέρατα συμβαίνουν με την εταιρία Ελληνικός Χρυσός, που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής. Μία εταιρία που ανήκει στην Eldoranto Gold και ακόμα δεν έχει κοπάσει η καταγγελία της πρώην πλέον βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Ραχήλ Μακρή, για τη σχέση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη, με την εν λόγω εταιρία και μάλιστα ο ίδιος είναι αρμόδιος μεταξύ άλλων και για τις επενδύσεις χρυσού στη χώρα.

Σύμφωνα με την κα. Μακρή, ο κ. Μηταράκης υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν και για μεγάλο χρονικό διάστημα υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κοινοπραξίας Fidelity, η οποία πρόσφατα εξασφάλισε -μέσω της συμμετοχής της στον επιχειρηματικό όμιλο Eldorado Gold- άδειες για την εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων στη Χαλκιδική και τον Έβρο.

Το σκάνδαλο όμως συνεχίζεται… Με νόμο του κράτους, που βγήκε από το υπουργείο Οικονομικών παραμονές Χριστουγέννων (23 Δεκεμβρίου), δίνεται η δυνατότητα επιχορήγησης με τη μορφή ΟΤΑ α’ βαθμού, δηλαδή με τη μορφή επιχορηγήσεων που δίνονται στους δήμους! Επιχορήγηση σε μια εταιρία που πήρε επιδότηση προ 7 ετών ύψους 15,5 εκ. ευρώ, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε παράνομη, αλλά τα λεφτά ποτέ δεν τα πήρε πίσω το ελληνικό κράτος. Βέβαια, η ίδια η εταιρία με ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι τα επέστρεψε, αλλά αυτό δεν αποδείχτηκε… Παράλληλα, το ελληνικό δημόσιο προσέφυγε κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή προστατεύει με έξοδα του ελληνικού κράτους, βάζοντας δικηγόρο, τα συμφέροντα της Eldoranto Gold.

Το νέο σκάνδαλο πάντως δίνει το δικαίωμα επιχορήγησης της εταιρίας. Και για να ρίξουν προφανώς «στάχτη στα μάτια», επιβάλουν στην ίδια απόφαση – μεταβολή, τέλη μισθωμάτων και παραχωρήσεων.

Το οξύμωρο είναι ότι εδώ και 7 χρόνια, από το 2006 η εταιρία παρουσιάζει ζημιές ανά έτος περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, βάση του ισολογισμού της. Αλλά ισολογισμό για το τελευταίο έτος χρήσης ακόμα δεν έχουμε δει… Ή δεν έχει κατατεθεί, ή κατατέθηκε κάπου που κανείς δεν μπορεί να τον δει! Τα χρέη βάση ισολογισμού τα πληρώνει εξ ολοκλήρου το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος…

Αν όλα τα παραπάνω σας ακούγονται παράξενα και εξωπραγματικά, δείτε και μόνοι σας μία σειρά από έγγραφα, που αποδεικνύουν όλα όσα αναφέρουμε…

Καταρχήν, δείτε την απόφαση του υπουργείο Οικονομικών για τη δυνατότητα επιχορήγησης, μίας απόφασης που εκδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2013.

Η απόφαση βρίσκεται εδώ

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τον προτελευταίο ισολογισμό της εταιρίας (ο τελευταίος δεν έχει εκδοθεί ενώ θα έπρεπε να γίνει), που είναι αρνητικός…
Τώρα διαβάστε τι κατήγγειλε η κα. Ραχήλ Μακρή, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «η κοινοπραξία Fidelity στην οποία ο Ν. Μηταράκης εργαζόταν από το 2003 και για αρκετό χρονικό διάστημα -λαμβάνοντας μάλιστα και βραβείο το 2005 για τη δραστηριότητα του στην εν λόγω κοινοπραξία - ελέγχει σήμερα μετοχές της «Eldorado Gold» και ασκεί μέρος του ελέγχου στη συγκεκριμένη εταιρεία».

Η βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προχωρά περαιτέρω σημειώνοντας ότι επί των ημερών του κ. Μηταράκη στο υπουργείο «εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικές άδειες για να προχωρήσει η επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική και προεγκρίθηκαν για το χρυσωρυχείο στο Πέραμα του Έβρου. Ωστόσο η προϋπηρεσία του κ. Μηταράκη στην συγκεκριμένη πολυεθνική και μάλιστα από τη θέση υψηλόβαθμου στελέχους της, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο που πιθανά να διαδραμάτισε ο ίδιος από τη θέση του υφυπουργού προκειμένου να διευκολυνθεί η επένδυση των πρώην εργοδοτών του».


«Σοβαρά επίσης ερωτηματικά δημιουργούνται από το γεγονός ότι ο κ. Μηταράκης στο επίσημο βιογραφικό του αν και αναφέρεται σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες του, πριν την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων, παραλείπει να αναφέρει την προϋπηρεσία του στη Fidelity. Ωστόσο αυτή είναι αποδεδειγμένη και έχει καταγραφεί στο Bloomberg και σε άλλες πολύ γνωστές ιστοσελίδες» αναφέρει η κα Μακρή, υπογραμμίζοντας ότι οι αποκαλύψεις αυτές «αφήνουν παντελώς έκθετο τον υφυπουργό Ανάπτυξης και απαιτούν την παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού».

«Γνώριζε ο πρωθυπουργός τη επαγγελματική σχέση του κ. Μηταράκη με τη Fidelity; Αν όχι τότε είναι σίγουρα υπόλογος ο κ. Μηταράκης και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες. Σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός οφείλει να απαιτήσει την παραίτησή του. Εκτός κι αν στην προκειμένη περίπτωση και ο κ. Αντ. Σαμαράς γνώριζε την επαγγελματική του δραστηριότητα και παρόλα αυτά του ανέθεσε τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για την προώθηση των επενδύσεων της «Eldorado Gold». Στην περίπτωση αυτή υπόλογος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του».

Όπως θα δείτε παρακάτω, στο πόθεν έσχες του κ. Μηταράκη φαίνεται ότι έχει μεταξύ πολλών άλλων, 100 Χρυσές Λίρες Αγγλίας με αξία κτήσης 5.000 ευρώ, μετοχές αξίας 155.172 λιρών Αγγλίας της Fil Uk Pension Plan και μετοχές της Coutts & Co αξίας κτήσης 250.000 λιρών Αγγλίας.

Πηγή: avriani.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: