Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Κλήση 15χρονου σε απολογία στην Κομοτηνή για συμμετοχή του σε διαδήλωση στις Σκουριές Χαλκιδικής

Κλήση σε απολογία ανήλικου μαθητή από την Κομοτηνή, με αφορμή τη συμμετοχή του σε διαδήλωση το 2012 στις Σκουριές Χαλκιδικής

Την Πέμπτη 5/12/2013 αστυνομικοί της ασφάλειας μετέβησαν σε σπίτι 15χρονου μαθητή Λυκείου στην Κομοτηνή και απόντος του ιδίου παρέδωσαν στη μητέρα του κλήση για απολογία του στον ανακριτή για τις 13/12/2013 με τις κατηγορίες της “στάσης” και της “απείθιας”. Αφορμή ήταν η παρουσία του σε διαδήλωση ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, στις 21 Οκτωβρίου 2012. O μαθητής ζήτησε μέσω δικηγόρου και πήρε προθεσμία μέχρι την Τρίτη 17/12, όταν κατέθεσε σχετικό υπόμνημα.

Στις 21 Οκτωβρίου 2012, ο μαθητής από την Κομοτηνή συμμετείχε στη διαδήλωση συμπαράστασης στους κατοίκους της Χαλκιδικής και του αγώνα τους ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Η μετάβαση των διαδηλωτών στη Χαλκιδική διοργανώθηκε από τη Διανομαρχιακή με λεωφορείο, το οποίο μέχρι να φτάσει στον προορισμό του ελέγχθηκε 2 φορές από την αστυνομία με πλήρη καταγραφή των στοιχείων των επιβατών. Λίγο πριν νυχτώσει και ενώ βρισκόμασταν στην τοποθεσία Σκουριές, στο βουνό Κάκαβος, η αστυνομία αποφάσισε να διαλύσει με βίαιο τρόπο τη διαδήλωση. 

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε αναίτια μαζική επίθεση των δυνάμεων καταστολής και εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων στο πλήθος των διαδηλωτών. Μέσα στην αποπνικτική ατμόσφαιρα των χημικών και τον πανικό που προκάλεσαν οι συνεχείς επιθέσεις των διμοιριών των Μ.Α.Τ. από διαφορετικές κατευθύνσεις, ακόμα και σε ηλικιωμένες γυναίκες και παιδιά, ο μαθητής έχασε το πορτοφόλι του, το οποίο περιείχε και την αστυνομική του ταυτότητα.

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι η αστυνομία, που είχε ελέγξει και γνώριζε εκ των προτέρων τα στοιχεία του μαθητή όπως και ότι ήταν παρών στη διαδήλωση, στη συνέχεια βρήκε το χαμένο πορτοφόλι με την ταυτότητα του στο σημείο αλλά δεν ειδοποίησε ποτέ τον κάτοχο της, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε δηλώσει την απώλειά της στις αστυνομικές αρχές μετά το περιστατικό, όταν επέστρεψε στην Κομοτηνή.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά και χωρίς να υπάρχει κανένα επιβαρυντικό στοιχείο εναντίον του 15χρονου μαθητή, η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές επέλεξαν να τον καλέσουν να απολογηθεί, επειδή δήλωσε συνειδητά παρών στον κοινωνικό αγώνα.

Τα γεγονότα αυτά όπως και οι συγκεκριμένες μεθοδεύσεις καταδεικνύουν ότι στόχος τους είναι ο εκφοβισμός κάθε αγωνιζόμενου ανθρώπου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο συγκεκριμένος μαθητής έχει στοχοποιηθεί και στο παρελθόν, λόγω των ευρύτερων κοινωνικοπολιτικών του ανησυχιών και δράσεων, όχι μόνο για το θέμα των χρυσωρυχείων. Σε μια εποχή που η νέα γενιά συχνά κατηγορείται για απάθεια και αδιαφορία για το κοινωνικό γίγνεσθαι, η συμπεριφορά των αστυνομικών και δικαστικών αρχών απέναντι στον ανήλικο μαθητή και η απόπειρα στοχοποίησής του καθιστούν σαφές ότι κάποιοι (ποιοι άραγε ;) θέλουν τους νέους φοβισμένους και δουλοπρεπείς και όχι κοινωνικά ενεργούς και αξιοπρεπείς.

Ως Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης - Έβρου κατά της εξόρυξης χρυσού εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας τόσο στο συγκεκριμένο μαθητή όσο και σε όλους όσους διώκονται επειδή αγωνίζονται ενάντια στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και την απαξίωση της ζωής μας.

Τις απόπειρες εκφοβισμού μέσω της ποινικοποίησης οποιασδήποτε αντίδρασης στην εξόρυξη χρυσού τις γνωρίζουμε πολύ καλά, από την αστυνομική βία και καταστολή που έχουν υποστεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι συναγωνιστές μας στη Χαλκιδική.

Δε μας τρομοκρατούν, ούτε μας φοβίζουν.

Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να σφυρηλατούν τη συνείδηση μας και να μας κάνουν πιο αποφασισμένους για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας.

ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΡΟΔΟΠΗΣ- ΕΒΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου