Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η "εγκληματική οργάνωση" των 27 στις Σκουριές, ένα φριχτό πείραμα


Στις Σκουριές της Χαλκιδικής επιχειρείται σήμερα για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία, η εφαρμογή της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας ενάντια σε ένα κίνημα πολιτών. Από τη 17Ν και τον ΕΛΑ το 2001, στους κατοίκους που αγωνίζονται ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή τους το 2013.

Η υπόθεση που εμπλέκει τους 27 κατοίκους των Σκουριών ως ύποπτους για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και συμμετοχή σε μια σειρά επεισοδίων στην περιοχή, δεν στηρίζεται απλά πάνω σε αστείες κατηγορίες και ελλειπή στοιχεία. Στηρίζεται πάνω σε υπαρκτά νομοθετικά εργαλεία που έχει ενσωματώσει το ελληνικό δίκαιο μέσα στα χρόνια και μπορούν να μετατρέψουν τις αστείες αυτές κατηγορίες και τα στοιχεία σε πραγματικό εφιάλτη για τους εν δυνάμει κατηγορούμενους κατοίκους.

Οι «27» εξετάζονται αυτή τη στιγμή από τις αρχές με βάση το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα «για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» η οποία έχει στόχο τη παρεμπόδιση της επένδυσης της Eldorado Gold στις Σκουριές και κατ’ επέκταση της διατάραξης του τουρισμού και του περιβάλλοντος στην περιοχή της Χαλκιδικής. Το συγκεκριμένο άρθρο ενσωματώθηκε στο δίκαιο με το περίφημο «Αντιτρομοκρατικό» νόμο (2928/2001), αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε ξανά το 2004. Είναι ο νόμος με βάση τον οποίο πρόθυμοι δικαστές κατά καιρούς έχουν προχωρήσει σε προφυλακίσεις κατηγορουμένων μεταφράζοντας ένα αποτύπωμα σε ένα βιβλίο ή μια σακούλα ως αποδεικτικό στοιχείο για τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία επιτρέπει σήμερα στις αρχές να προβούν σε μια πληθώρα καταχρηστικών και παράνομων –μέχρι σήμερα- πρακτικών προκειμένου να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες κατά εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων. 
« Όλο αυτό το σκοτεινό οπλοστάσιο χρησιμοποιείται από τις προανακριτικές και ανακριτικές αρχές σήμερα εναντίον ολόκληρων χωριών στην Χαλκιδική που αγωνίζονται για την επιβίωση του τόπου τους: βιντεοσκόπηση διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενη έγκριση από δικαστική αρχή, βίαιη απόσπαση βιολογικού υλικού από ολόκληρους πληθυσμούς χωριών, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ευρύτατη χρήση τηλεφωνικών υποκλοπών» δηλώνει στο Κόκκινο η δικηγόρος Μαρίνα Δαλιάνη.

Στην Χαλκιδική η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου ξεκίνησε μαζικά στις 12 Μαΐου με διαταγή της εισαγγελίας Πολυγύρου. «Από τις τηλεφωνικές υποκλοπές δεν προκύπτει πως κάποιος έδινε εντολές ή γινόντουσαν συναντήσεις προκειμένου να γίνουν οι ενέργειες. Μεταφράζουν τις συναντήσεις που είχαν οι κάτοικοι με τους δικηγόρους τους σε παράνομες συναντήσεις καθώς τους εξηγούσαν πως είναι παράνομο να τους παίρνουν γενετικό υλικό» δηλώνει στο Κόκκινο ο δικηγόρος εκ των υπόπτων για την υπόθεση, Γιώργος Κυρίτσης.

Όσον αφορά τη βιντεοσκόπηση των διαδηλώσεων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, εκτός από το γεγονός ότι αυτό έγινε χωρίς καν το απαιτούμενο βούλευμα δικαστικού συμβουλίου, οι αστυνομικοί καταθέτουν ότι είδαν το βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι από τη διαδήλωση και αναγνώρισαν τους συγκεκριμένους κατοίκους, το οποίο όμως δεν έχουν δει καν οι δικηγόροι των υπόπτων.

Ηγετικός ρόλος στην «εγκληματική οργάνωση των Σκουριών» φέρεται ότι αποδίδεται στον Τόλη Παπαγεωργίου. Πρόκειται για τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και ενός εκ των χιλιάδων κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην επένδυση χρυσού της Eldorado Gold. «Ο ρόλος του συγκεκριμένου ανθρώπου συνδέεται από την ασφάλεια με τον υποτιθέμενο στόχο της ‘’εγκληματικής οργάνωσης’’ που είναι να σταματήσει τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Άρα όποιος αντιδρά σε αυτό πρέπει να είναι και μέλος της οργάνωσης» δηλώνει ο κ. Κυρίτσης. «Η προσπάθεια να εντάξουν κάθε αγωνιζόμενο πολίτη μέσα στο αντιτρομοκρατικό πλαίσιο είναι ένα φριχτό πείραμα» λέει η κ. Δαλιάνη.

Αυτή τη στιγμή η υπόθεση των «27» βρίσκεται στην φάση της ολοκλήρωσης της προανακριτικής διαδικασίας. Ο φάκελος διαβιβάζεται στην η εισαγγελία που αναμένεται να εξετάσει τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τις αρχές, να προσωποποιήσει τις κατηγορίες (που επισύρουν βαρύτατες ποινές) και να ασκήσει ποινικές διώξεις.

Από stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου