Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Οχι» μετά μουσικής είπε η Ιερισσός!

Χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν τη συναυλία και στήριξαν τον αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Tου Νίκου Φωτόπουλου
φωτ.: Μάριος Λώλος

getFile (17)








getFile (14)
getFile (16)
getFile (9)




getFile (11)


















Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες Θεσσαλονικείς, Χαλκιδικιώτες και ευαισθητοποιημένοι πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα, παρακολούθησαν τη μεγαλειώδη συναυλία για… «μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ».

Ακόμη κι εκεί, όμως, παρά τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών που έσπευσαν να στηρίξουν τον αγώνα του κόσμου και παρά την αυθόρμητη συμμετοχή των χιλιάδων απλών ανθρώπων, η αστυνομία του Νίκου Δένδια δεν παρέλειψε να κάνει αισθητή την παρουσία της. Ανήμερα της μεγάλης εκδήλωσης, προσήγαγε άτομα που αφισοκολλούσαν υλικό του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.


Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν και τους ζητήθηκε να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα, πράγμα που αρνήθηκαν να κάνουν. Τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι αφού τους ενημέρωσαν ότι κατηγορούνται για παράνομη αφισοκόλληση και θα οριστεί δικάσιμος για την υπόθεσή τους.

Χθες, περισσότεροι από 500 πολίτες έκαναν μια… «βόλτα στις Σκουριές» που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. Ο περίπατος ξεκίνησε από την πλατεία της Ιερισσού κι έφτασε ώς την τοποθεσία «ρέμα Καρατζά».

Σκοπός του ήταν να γνωρίσει ο κόσμος την ομορφιά των Σκουριών και να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που θα επιφέρει η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.

Κι ενώ οι αντιδράσεις του κόσμου στις εξορύξεις χρυσού αυξάνονται και πληθύνονται, οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν ακάθεκτες το έργο τους…

Από τη συναυλία στο εδώλιο

Σήμερα απολογούνται στον ανακριτή Πολυγύρου άλλοι τρεις κατηγορούμενοι για την επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές. Πρόκειται για τους πρώτους από τους 20 συλληφθέντες που καλούνται σε απολογία, μετά την προφυλάκιση των δύο Ιερισσιωτών.

Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ύστερα από αθρόες προσαγωγές κατοίκων, λήψη γενετικού υλικού και αποτυπωμάτων, είχε συμπεριλάβει 20 άτομα συνολικά σε μια δικογραφία-κόλαφο, βάσει της οποίας απλοί οικογενειάρχες βρέθηκαν να κατηγορούνται ως τρομοκράτες.

Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα αφορούν τις πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης, του εμπρησμού, της ληστείας και της διακεκριμένης φθοράς ξένης περιουσίας.

Στο μεταξύ, σήμερα κάθονται και πάλι στο εδώλιο του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πολυγύρου οι τρεις γυναίκες από την Ιερισσό, 25, 39 και 40 ετών, που είχαν συλληφθεί πριν από 15 μέρες για τη σύγκρουση με τα ΜΑΤ, στο βουνό Κάκαβος. Κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής, εξύβριση, απόπειρα απελευθέρωσης κρατουμένου και σωματικές βλάβες.

Η δίκη τους αναβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη, για κρείσσονες αποδείξεις, καθώς ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, Βάιος Χόνδρος, δεν θεώρησε σκόπιμο να παραστεί στο δικαστήριο, αν και φέρεται ως θύμα της επίθεσης!

………………………………………………………………………

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Eπίσκεψη στον Καναδά Στον Καναδά για την «Eldorado Gold»

Στον Καναδά βρίσκεται από το Σάββατο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, προκειμένου να μεταφέρει τις θέσεις των αιρετών και των κατοίκων της Θράκης που αντιτίθενται στην εξόρυξη του χρυσού στην περιοχή του Περάματος Εβρου από την καναδική εταιρεία Eldorado Gold, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης θεσμικών φορέων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής του θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένες συναντήσεις με βουλευτές του καναδικού Κοινοβουλίου, πολιτικούς παράγοντες και φορείς του Καναδά και θα παραχωρήσει ομιλίες και συνεντεύξεις Τύπου στο Μόντρεαλ, την Οτάβα, το Τορόντο και το Βανκούβερ. Στο πλαίσιο των επαφών του στο Τορόντο, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας του Καναδά, καθώς επίσης και της Πανθρακικής και Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου