Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Δύο άρθρα από την “Εφημερίδα των Συντακτών”


Για παραποίηση στοιχείων κατηγορείται η «Ελληνικός Χρυσός»

To Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων εγκαλεί την εταιρεία για αλλοίωση επιστημονικών δεδομένων με απώτερο στόχο να επιτύχει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Του Τάσου Σαραντή

Για παραποίηση επιστημονικών δεδομένων, προκειμένου να πετύχει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς και του επενδυτικού σχεδίου για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, κατηγορεί την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Λόγος για τον οποίο κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία για την ακύρωση της έγκρισης της ΜΠΕ στο ΣτΕ, τα οποία έγιναν δεκτά προκειμένου να μελετηθούν.

Επιπλέον το Παρατηρητήριο κάνει λόγο και για ανατροπή όλης της φιλοσοφίας της επένδυσης, αφού, αντίθετα από τον αρχικό σχεδιασμό, η εταιρεία δεν προτίθεται να προχωρήσει στη μεταλλουργική επεξεργασία των ορυκτών με οικονομικό ενδιαφέρον (συμπυκνωμάτων) που θα αντλεί. 
Αντ’ αυτού δρομολογεί την πώλησή τους στο εξωτερικό, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την έγκριση που δόθηκε στην προαναφερόμενη μελέτη και που εν τέλει αποβαίνει εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Από την άλλη, εφόσον και αν προχωρήσει η όποια μεταλλουργική δραστηριότητα, η επεξεργασία κοιτασμάτων που περιέχουν υψηλές ποσότητες αρσενικού απειλεί την υγεία κατοίκων και εργαζόμενων.

Στις 8 Ιουλίου 2011 ο υπουργός ΠΕΚΑ υπέγραψε την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για τις «Μεταλλευτικές-Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας». Σε αυτήν η μέθοδος μεταλλουργικής επεξεργασίας που προτάθηκε από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και εγκρίθηκε είναι η μέθοδος της «ακαριαίας τήξης» της φινλανδικής εταιρείας Outotec. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός», η χρήση της μεθόδου αυτής στα συγκεκριμένα μεταλλεύματα της βόρειας Χαλκιδικής παρουσιάζεται ως μια ώριμη, ευέλικτη και εξελιγμένη τεχνολογία με αποδεδειγμένη βιομηχανική εφαρμογή.

Ωστόσο σε «Τεχνική Μελέτη του Εργου Ολυμπιάδας», που ανάρτησε στο Διαδίκτυο στις 14/7/2011 η «μητρική» τότε εταιρεία European Goldfields ελάχιστες μέρες μετά την υπογραφή της προαναφερόμενης απόφασης, η ίδια η Οutotec απαριθμεί μια σειρά από σοβαρές αβεβαιότητες για τη βιομηχανική εφαρμογή της μεθόδου στα συγκεκριμένα συμπυκνώματα των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Εξαιτίας αυτών των αβεβαιοτήτων η εν λόγω Τεχνική Μελέτη «τα γυρίζει», αφού δεν προβλέπει τη μεταλλουργική επεξεργασία των συμπυκνωμάτων, αλλά τη διάθεση και την πώλησή τους στο εξωτερικό. Ετσι, πριν ακόμα ξεκινήσει η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, η εταιρεία έχει αφαιρέσει από αυτό τη μεταλλουργική δραστηριότητα, η οποία αποτελούσε την κεντρική κατεύθυνση της όλης επένδυσης.

Επιπλέον το Παρατηρητήριο, επικαλούμενο πλήθος επιστημονικών πηγών διαθέσιμων στο Διαδίκτυο, καταγγέλλει πως, σε ό,τι αφορά τη μεταλλουργική εργασία εφόσον και εάν υλοποιηθεί, το μείγμα των συμπυκνωμάτων που θα πηγαίνει για επεξεργασία στο σχεδιαζόμενο εργοστάσιο του Μαντέμ Λάκκου έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα αρσενικού, απαγορευτική σε οποιαδήποτε άλλη ανάλογη μονάδα πυρομεταλλουργίας ακαριαίας τήξης παγκοσμίως. Κι αυτό γιατί τα συμπυκνώματα που θα καταλήγουν εκεί προέρχονται περίπου κατά 90% από τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, τα οποία περιέχουν υψηλές ποσότητες αρσενικού. Το αρσενικό θα απελευθερώνεται στις αέριες εκπομπές οι οποίες θα παράγονται κατά τη διαδικασία της καύσης που απαιτείται για τον διαχωρισμό των μετάλλων -στην προκειμένη περίπτωση χαλκού και χρυσού-, μια διαδικασία επικίνδυνη τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσο και των κατοίκων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σταδιακή εξάντληση των κοιτασμάτων υψηλής περιεκτικότητας σε χαλκό με χαμηλό αρσενικό είναι τεράστιο πρόβλημα για τη βιομηχανία χαλκού. Η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης χαλκού οδηγεί στην ερευνητική προσπάθεια εξεύρεσης μεθόδων επεξεργασίας όλο και πιο «σύνθετων» κοιτασμάτων, με αυξανόμενες συγκεντρώσεις αρσενικού. Για πολλά από τα ανεκμετάλλευτα ακόμα τέτοια κοιτάσματα στη Λατινική Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία η περιεκτικότητα σε αρσενικό είναι ένα σοβαρό άλυτο πρόβλημα που δεν έχει επιτρέψει ακόμα την εκμετάλλευσή τους.

*Σε σχετική επερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ζήτησε χθες την επανεξέταση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» για την επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς και την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής επιστημονικής μελέτης που περιλαμβάνεται σε αυτήν και αφορά τις διεργασίες και μεθόδους επεξεργασίας των μεταλλευμάτων.

Το Φαρ Ουέστ της Χαλκιδικής


Οι χρυσοθήρες της Αγριας Δύσης έλυναν τις διαφορές τους με καραμπίνες. Τη δόξα τους ζήλεψαν υπάλληλοι των Μεταλλείων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 Σκηνή από «Αγρια Δύση» εκτυλίχθηκε στην Ιερισσό Χαλκιδικής όταν νεαρός υπάλληλος της «Ελληνικός Χρυσός» μπήκε σε μπαρ, διαπληκτίστηκε με τους θαμώνες και σήκωσε καραμπίνα εναντίον τους! Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, το περασμένο Σάββατο, περίπου στις 6.30 το απόγευμα, πέντε εργαζόμενοι της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» μπήκαν σε καφέ-μπαρ της περιοχής και παρήγγειλαν ένα μπουκάλι ουίσκι. Φαινόταν να βρίσκονται ήδη σε κατάσταση μέθης, ήταν προκλητικοί, έβριζαν και απειλούσαν τους θαμώνες. Ο κόσμος αντέδρασε, τους ζήτησαν να βγουν έξω, αλλά εκείνοι συνέχισαν να προκαλούν και τελικά τους έβγαλαν έξω με τη βία.

Ο πρωταγωνιστής του επεισοδίου, ωστόσο, δεν υποχώρησε, άνοιξε το αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο απέξω, έβγαλε μια κυνηγετική καραμπίνα που είχε στο κάθισμα του συνοδηγού, την όπλισε και έκανε να τη σηκώσει. Ευτυχώς, κάποιοι τον είδαν και φώναξαν «καραμπίνα», έπεσαν πάνω του, άρπαξαν το όπλο και τον πέταξαν στον δρόμο. Οταν την άνοιξαν διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτη με σκάγια για αγριογούρουνα.

Η αστυνομία που κλήθηκε επιτόπου συνέλαβε τον νεαρό, ο οποίος κρατήθηκε μια νύχτα στο Τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος την Κυριακή το βράδυ, κατόπιν προφορικής εντολής του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία σε δημόσιο χώρο και ορίστηκε τακτική δικάσιμος. «Τρομάξαμε. Φαίνονταν αποφασισμένοι. Μπήκαν σε ένα μαγαζί με κόσμο, έχοντας μια γεμάτη καραμπίνα να περιμένει έξω, στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Οι άνθρωποι βγήκαν για κυνήγι, αλλά όχι αγριογούρουνου. Ηταν θέμα δευτερολέπτων να γίνει το κακό», αναφέρουν κάτοικοι της Ιερισσού που ήταν παρόντες.

«Το επεισόδιο δεν είναι σε καμία περίπτωση τυχαίο. Είναι χαρακτηριστικό του φανατισμού που καλλιεργεί η εταιρεία στους εργαζομένους της για να δημιουργήσει κλίμα έντασης και μίσους στην περιοχή. Είναι συνέχεια των νέων «ηθών» που έχουν καλλιεργηθεί στον τόπο μας από τις 20 Μαρτίου 2012, όταν είδαμε για πρώτη φορά την εταιρεία να χρησιμοποιεί τους εργαζομένους της σαν ιδιωτικό στρατό και να τους στέλνει να χτυπήσουν συγχωριανούς τους», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, Τόλης Παπαγεωργίου.

Οπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, «η εταιρεία εκμεταλλεύεται τη φτώχεια και την ανεργία για να διαλύσει τον κοινωνικό ιστό, υποθάλποντας τον διχασμό και τον φανατισμό». «Για ανθρώπους που είναι της νοοτροπίας «εγώ να ’χω δουλειά κι ας ρημαχτεί ο τόπος», όλοι όσοι αγωνίζονται ενάντια στο επενδυτικό σχέδιο είναι εχθροί. Από τότε που η αντίδραση στην περιοχή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, οι εχθροί είναι πλέον ολόκληρα χωριά. Η απόσταση μέχρι να πάρει κάποιος ανόητος την καραμπίνα είναι ελάχιστη», τονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου