Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Περιέφεραν το νεκρό δάσος στο Σύνταγμα


Της Γεωργίας Βορύλλα
 
«Γεύση» από Σκουριές έδωσαν το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι ταξίδεψαν περίπου 600 χλμ. Μεταφέροντας, εκτός από πανό, και κομμένα δένδρα από το δάσος της περιοχής. Για να δώσουν με ακόμα πιο εύγλωττο τρόπο το μήνυμα σχετικά με το τι προμηνύει η δράση των μεταλλείων, φόρεσαν και άσπρες στολές, σαν αυτές που είναι υποχρεωμένοι να φορούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να προστατευθούν από τα τοξικά απόβλητα της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
 
«Σταματήστε το έγκλημα, σταματήστε τη διαπλοκή» ήταν το σύνθημα σε ένα από τα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές. Δίπλα στο «σύνθημα» οι φωτογραφίες των κυρίων Τσοχατζόπουλου, Παπακωνσταντίνου και Πάχτα ισοδυναμούσαν με… χίλιες λέξεις. Στο κάδρο και ο Γιώργος Μπόμπολας με πανό ειδικά «αφιερωμένο» στον ίδιο που έλεγε χαρακτηριστικά: «Εκτός από ένα cd, χάθηκε και ένα βουνό. Ευτυχώς το βρήκε ο Μπόμπολας. Mouga mou».

 
Στην πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, που έκανε… στάσεις στη Βουλή, στο υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και στην καναδική πρεσβεία, αφού το 95% των μεταλλείων της Χαλκιδικής κατέχει καναδική εταιρεία, βρέθηκε και ο Μανώλης Γλέζος.
 
«Με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ‘‘Ελληνικός Χρυσός’’, το ένα έκτο της Χαλκιδικής θα είναι μεταλλείο. Ολόκληρα βουνά θα αλεστούν και αφού επεξεργαστούν θα μείνουν στην περιοχή ως τοξικά απόβλητα επ’ άπειρον» είπε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Γιώργος Ζουμπάς, μέλος των επιτροπών κατοίκων της περιοχής.  
 
Για να υπογραμμίζουν το ισχυρό «όχι» στην επένδυση αλλά και τις σοβαρές βλάβες που προκαλούνται στο περιβάλλον, στην υγεία και στον τουρισμό, οι εκπρόσωποι των κατοίκων χαρακτήρισαν την όλη «επιχείρηση» φαραωνική διεργασία σε 317.000 στρέμματα δάσους, που θα μετατρέψει τη Χαλκιδική από τουριστική-αγροτική περιοχή σε βιομηχανική. Κατήγγειλαν επίσης ότι, προκειμένου να γίνει πράξη η προβλεπόμενη εξόρυξη 380 εκατ. τόνων χρυσού και χαλκού σε ορίζοντα 25ετίας, απαιτείται η χρήση 80 τόνων κυανίου τον χρόνο. Μάλιστα, λιγότερο από ένα έτος πριν, ο ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, εισηγητής των σοσιαλιστών στο διακομματικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απαγόρευση χρήσης κυανίου στις εξορύξεις, ζητούσε από την Ελλάδα να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τσεχίας και της Ουγγαρίας που προχώρησαν σε πλήρη απαγόρευση.
 
«Πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκατάστασης του χώρου που πλήττεται», ανάφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Τόλης Παπαγεωργίου, από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι το εθνικό όφελος από τη μεταλλευτική δραστηριότητα θα είναι μηδενικό. Και αυτό διότι το κράτος δεν μπορεί να εισπράττει φόρους από τα μεταλλεύματα που θα εξάγονται μέσω συμπυκνωμάτων.
 
 
Οι αριθμοί
317.000 στρέμματα δάσους μεταβιβάστηκαν για τη νέα επένδυση χρυσού.
380 εκατ. τόνους χρυσού και χαλκού σε ορίζοντα 25ετίας αναμένεται να παράγει το μεταλλείο. Θα χρειαστούν 80 τόνοι τοξικού κυανίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου