Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Κυνηγητό διαδηλωτών για επτά χιλιόμετρα...


Ο EJOLT (Environmental Justice Organisations, Liabilities and Trades) είναι ένας οργανισμός που ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικού δικαίου και δικαιοσύνης (http://www.ejolt.org).
Ανήκει στο FP7 project και χρηματοδοτείται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ουσιαστικά αποτελεί έναν οργανισμό ‘’ομπρέλα’’ με έδρα τις Βρυξέλλες με τον οποίο συνεργάζονται πανεπιστήμια και περιβαλλοντολογικοί οργανισμοί απ’όλο τον κόσμο με σκοπό της προαγωγή της περιβαλλοντολογικής δικαιοσύνης.

Γενικά μιλώντας παρατηρούμε πως ενώ τα εγχώρια ΜΜΕ –έντυπα και ηλεκτρονικά- παρακολουθούν από απόσταση, με κάποια ‘’αμηχανία΄΄ αν όχι με αρνητική προκατάληψη, την αυξανόμενη αντίσταση-αντίδραση των κατοίκων της Βόρειας Ελλάδας στην προοπτική εγκατάστασης και λειτουργίας μεταλλουργίας χρυσού, δεν συμβαίνει το ίδιο (τηρουμένων των αναλογιών) με τα Ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ανεξάρτητα της θέσης που πήραν , τα εν λόγω ΜΜΕ, στο θέμα της εξόρυξης, ο αγώνας των τοπικών κοινωνιών εναντίων των μεταλλείων προσέλκυσε το ενδιαφέρον –με επιτόπια αποστολή δημοσιογραφικών ομάδων- του Γερμανικού κρατικού καναλιού (ARF;) , του περιοδικού Focus, της Γαλλικής εφημερίδας LeMonde ενώ ήδη συγκεντρώνουν υλικό για αρθρογραφία, τόσο η Αμερικανική New York Times όσο και το Βρετανικό BBC.

Στα πλαίσια αυτά η προβολή του άρθρου του EJOLT , ενός έγκυρου και με επιστημονικό προσανατολισμό οργανισμού, συμβάλει στην πληροφόρηση της διεθνούς κοινότητας, τόσο για τους μεγάλους περιβαλλοντολογικούς κινδύνους που σκόπιμα υποβαθμίζει η Καναδική εταιρεία και οι Έλληνες συνεργάτες της, όσο και στην γνωστοποίηση του γεγονότος ότι η ‘’επένδυση΄΄ όχι μόνο δεν έχει την –απαραίτητη για κάθε δημοκρατική κοινωνία- συναίνεση των κατοίκων, αλλά αντιθέτως βρίσκει την πλειοψηφία τους ενεργά αντίθετη σε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Λαδιαβίτης


Greek police chase demonstrators for seven kilometers, beating them up.
By Nick Meynen.

"Στις 21 Οκτωβρίου, περισσότερα από 2500 άτομα συγκεντρώθηκαν στη Χαλκιδική για να διαμαρτυρηθούν κατά της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή, από θυγατρική της καναδικής εταιρείας, El Dorado. Για μια ακόμη φορά, έκαναν ότι κάνουν τους τελευταίους μήνες, καθώς η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί καταστροφή των δασών αλλά και μεγάλης κλίμακας ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας σε μια περιοχή υψηλής φυσικής αξίας. Παρόλα αυτά, εκείνη η ημέρα ήταν διαφορετική. Μια ειρηνική καθιστική διαμαρτυρία από μερικές εκατοντάδες γυναίκες, ηλικιωμένους άνδρες του χωριού, εκπαιδευτικούς και άλλους πολίτες, ξαφνικά υπέστη βάρβαρη επίθεση από την αστυνομία.

Χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και γκλομπς, εξαπολύθηκε ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία κατά του ειρηνικού πλήθους από γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών, δημιουργώντας πανικό. Με περιορισμένη όραση και προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από το χημικό νέφος, άνθρωποι τραυματίστηκαν και ποδοπατήθηκαν. Οι άνθρωποι που έμειναν πίσω καταδιώχτηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από πάνοπλους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας. Μέρος της αστυνομικής βίας καταγράφηκε σε βίντεο (βλ. παρακάτω συνδέσμους).

Αυτό το νέο επεισόδιο είναι μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κινήματος ενάντια στα σχέδια εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα, με άλλες ομάδες πολιτών σε Κιλκίς και Κομοτηνή, όπου παρόμοια έργα δημιουργούν επίσης προβλήματα. Υπάρχει ένα σχέδιο καταστροφής από την εξόρυξη χρυσού και ταυτόχρονα, ένα σχέδιο για την αύξηση της βίας κατά των άοπλων διαδηλωτών. Τον Μάρτιο είχαμε αναφέρει πώς μια ομάδα νταήδων, που είχε προσληφθεί από τη θυγατρική της καναδικής εταιρείας εξόρυξης, χτύπησαν ειρηνικούς διαδηλωτές. Τον Μάιο γράψαμε για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Και πριν από δύο εβδομάδες βάλαμε τη σύγκρουση κατά της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα στο ευρύτερο πλαίσιο της οικονομικής απο-ανάπτυξης από τον Έλληνα καθηγητή πανεπιστημίου, Γιώργο Καλλή. Τα γεγονότα της 21ης ​​Οκτώβρη δείχνουν ότι η σύγκρουση κλιμακώνεται.

Οι άνδρες των ΜΑΤ κυνήγησαν τους ανθρώπους για εφτά ολόκληρα χιλιόμετρα και στο τέλος, ακόμη και ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα. Οι αστυνομικοί, έσπασαν τα παράθυρα των αυτοκινήτων, έριξαν χημικά μέσα στα αυτοκίνητα, ξυλοκόπησαν, τραυμάτισαν και συνέλαβαν ανθρώπους, τους οποίους πέταξαν έξω από τα αυτοκίνητα. Αστυνομικός φέρεται να καυχιέται για τα κατορθώματά του στον ξυλοδαρμό και την τρομοκράτηση αθώων πολιτών και να προτρέπει τους συναδέλφους τους σε παρόμοιες ενέργειες. Υπάρχουν μαρτυρίες ότι ο επικεφαλής αξιωματικός προσπαθούσε να τους συγκρατήσει, χωρίς αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από κρατική τρομοκρατία. Και τα αστυνομικά όργανα έδειξαν υπερβάλλον ζήλο ακόμα και με ξυλοδαρμό διαδηλωτών στο νοσοκομείο.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Πολυγύρου με αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα και κατάγματα από τις επιθέσεις των αστυνομικών. Εκεί, τους επισκέφθηκαν ασφαλίτες που απαίτησαν την αναγνώριση ασθενών, την οποία οι γιατροί - επικαλούμενοι το ιατρικό απόρρητο - αρνήθηκαν να κάνουν. Δεκατέσσερις συλλήψεις έγιναν με την κατηγορία της στάσης. Ήταν η πρώτη περίπτωση κατηγορίας στάσης στην Ελλάδα από το τέλος του δικτατορικού καθεστώτος το 1975. Η τακτική ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση των συλληφθέντων διαδηλωτών ορίστηκε για την 25η Οκτωβρίου 2012 και αναβλήθηκε για την 14η Φεβρουαρίου 2013. Οι συναγωνιστές των συλληφθέντων, χρησιμοποίησαν εκείνη την ημέρα για να συγκεντρωθούν, εκ νέου, στον Πολύγυρο, την πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, για να δείξουν την υποστήριξή τους στους φίλους τους συλληφθέντες.

Πώς μπορούν όλα αυτά να συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΕΕ, σε ένα, λεγόμενο, δημοκρατικό κράτος; Η Διεθνής Αμνηστία, σε μια έκθεση σχετικά με τη βία της αστυνομίας στην ΕΕ, αναφέρει προηγούμενα παραδείγματα υπερβολικής βίας κατά των ειρηνικών διαδηλωτών στη Χαλκιδική, αλλά η αστυνομική βία συνεχίζεται. Με ποιο κόστος θέλει η Ε.Ε να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία; Με το κόστος μιας κρατικής, επαναλαμβανόμενης, ατιμώρητης βίας και μαζικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ειρηνικών διαδηλωτών; Αν οι 14 συλληφθέντες ειρηνικοί διαδηλωτές κατηγορούνται για στάση, μπορεί η Ελλάδα να εξακολουθεί να ονομάζεται δημοκρατία;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου