McKinsey & Co, δημοσιεύει μια ενδιαφέρουσα μελέτη για τη χώρα μας, δείχνοντας το δρόμο για ένα λαμπρό μέλλον γεμάτο φέτα, λάδι, γιαούρτι, νοστιμιές και πλούτο.
Οι συντάκτες της μελέτης, δεν καταπιάνονται με σενάρια επιστημονικής φαντασίας αλλά με τις παραδοσιακές οδούς όπου η Ελλάδα έχει ήδη παρουσία. Δε χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο, απλά να την ισχυροποιήσει.
Η μελέτη έχει τίτλο: «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μπροστά: Προσδιορίζοντας το νέο μοντέλο ανάπτυξης».
Σύμφωνα με την έρευνα, η χώρα μας έχει από τα καλύτερα βασικά προϊόντα και φαγητά στον κόσμο όμως στερείται του μοντέλου πώλησης των προϊόντων με υψηλά περιθώρια κέρδους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ελαιολάδου όπου ναι μεν η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως στην παραγωγή, εξάγει όμως «χύμα» στην Ιταλία το 60% της παραγωγής, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στη γειτονική χώρα, να καρπώνεται ένα επιπλέον 50% επί της τιμής του τελικού συσκευασμένου προϊόντος. Το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει το 28% της «ελληνικής φέτας» στην αγορά τυριών παγκοσμίως και το 30% των αγορών γιαουρτιού «ελληνικού στυλ» των ΗΠΑ, ενισχύει περαιτέρω τη σαφή εμπορική ευκαιρία για την Ελλάδα.
Ολόκληρη η μελέτη εδώ:
Greece_10_Years_Ahead_Executive_summary_Greek_version_small.pdf
πηγή : blog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου