Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Αντιδράσεις κατά Ελντοράντο για απόλυση συνδικαλιστή

 

Από την Εφημερίδα των Συντακτών

Απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώνονται αύριο στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, με αφορμή τη... δεύτερη απόλυση του προέδρου του σωματείου τους, με πρόφαση ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του ως τεχνικού ασφαλείας

Περίπατο έχουν πάει εδώ και καιρό, όπως φαίνεται, οι άλλοτε… «φιλεργατικές» πολιτικές που προπαγάνδιζε η εταιρεία χρυσού στη Χαλκιδική. Απεργιακές κινητοποιήσεις οργανώνονται αύριο στα μεταλλεία, με αφορμή την παράνομη και καταχρηστική απόλυση του προέδρου του σωματείου τους.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της «Ελντοράντο» αποφάσισαν να προχωρήσουν κατ’ αρχάς σε τρίωρη στάση εργασίας στην 1η και 2η βάρδια (11.00-14.00 & 14.00-17.00) αύριο, Παρασκευή, καθώς στη 1 μ.μ. της ίδιας μέρας ορίστηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας η τριμερής συνάντηση για την εξέταση της καταγγελίας του συνδικάτου, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, Νίκος Τζανέτης, δεν απολύθηκε για πρώτη φορά από την εργολαβική εταιρεία EDILMAC που έχει αναλάβει το προσωπικό των μεταλλείων, η οποία το είχε επιχειρήσει πάλι πριν από πέντε μήνες, αλλά μετά τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ακολούθησαν τότε ανακάλεσαν την απόλυση για να επανέλθουν δριμύτεροι πριν από έναν μήνα στην αντεργατική και αντισυνδικαλιστική λογική τους.

Εργολαβικοί

Η ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία EDILMAC δραστηριοποιείται σε 11 χώρες του κόσμου, αναλαμβάνοντας ως εργολάβος τις εξορύξεις σε λατομεία και μεταλλεία με δικό της προσωπικό. Στην Ελλάδα είναι αποκλειστικός συνεργάτης-εργολάβος της «Ελληνικός Χρυσός», γνωστής και μη εξαιρετέας για τις αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις που υπογράφει κατά καιρούς με ελληνικές κυβερνήσεις…

Η απόλυση στον πρόεδρο του συνδικάτου εργαζομένων κοινοποιήθηκε με εξώδικο που επέδωσε δικαστικός επιμελητής και την πρόφαση ότι παραβίασε τις συμβατικές και εκ του νόμου υποχρεώσεις του ως τεχνικού ασφαλείας! Η αλήθεια ωστόσο φαίνεται πως είναι διαφορετική.

Οπως ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Τζανέτης, απολύθηκε γιατί «ενοχλούσε» καταγγέλλοντας μια σειρά παράνομων δράσεων στα μεταλλεία Χαλκιδικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ως τεχνικός ασφαλείας της εταιρείας έκανε πολλαπλές παρατηρήσεις για σοβαρούς κινδύνους και προβλήματα, όπως:

■ Ελλιπή αερισμό των υπόγειων στοών.

■ Χαλασμένα μηχανήματα που δεν αποσύρονται από τα εργοτάξια και χρησιμοποιούνται κανονικά.

■ Κακή υποστήριξη στοών με σοβαρό κίνδυνο καταπτώσεων, κάτι που έχει συμβεί αρκετές φορές τους τελευταίους επτά μήνες.

■ Ελλιπή μέτρα Covid ή μη τήρησή τους.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής καλούν «όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους τοπικούς φορείς, κάθε τίμιο άνθρωπο», να ενώσουν τη φωνή τους και να καταδικάσουν εμπράκτως την απαράδεκτη ενέργεια. Ζητούν η άδικη και προκλητική αυτή απόλυση να ανακληθεί άμεσα και να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία. Βεβαίως, θέμα είναι και οι μεθοδεύσεις της εταιρείας με πλάτες την κυβερνητική πολιτική, όπως νομοθετήθηκε μέσα από το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου