Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Οι Σκουριές γίνονται τo Βατερλό της Eldorado Gold

Μέρα με την ημέρα, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους 
στην Eldorado Gold κάτι το οποίο φαίνεται και στο ταμπλό.

Το Βατερλό για την Eldorado Gold, όπως φαίνεται βρίσκεται στη Χαλκιδική. Με τα έργα στο πιο σημαντικό της ορυχείο να παραμένουν παγωμένα η καναδική εξορυκτική εταιρεία δίνει μάχη με τον χρόνο και όλα αυτά ενώ το σφυροκόπημα της μετοχής της στο ταμπλό συνεχίζεται.

Μέρα με την ημέρα, οι επενδυτές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Eldorado Gold κάτι το οποίο φαίνεται και στο ταμπλό με την μετοχή της εταιρείας να έχει υποχωρήσει κατά 90% τα τελευταία πέντε χρόνια και στο μισό μέσα στο 2018.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου η εταιρεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε reverse split των μετοχών της (5 προς 1) για να αποφύγει το ενδεχόμενο διαγραφής από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η μετοχή της διαπραγματευόταν κοντά στο 60 σεντς
.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ορυχεία στην Ελλάδα τα οποία δεν έχουν καταφέρει να λειτουργήσουν κανονικά και που αποτελούν και τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας: Από τα 4,3 δισ. δολάρια πάγια περιουσιακών στοιχείων που δηλώνει η εταιρεία, τα 2,4 δισ. αφορούν τα μεταλλεία Κασσάνδρας και τα υπό ανάπτυξη ορυχεία της στη Θράκη.

Το μεγαλύτερο «φιλέτο» και ούτε λίγο ούτε πολύ θέμα ζωής και θανάτου για την εταιρεία είναι οι Σκουριές που διαθέτουν αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα (proven and probable reserves) 3,77 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού και 779 τόνους χαλκού. Το δεύτερο μεγαλύτερο σε αποθέματα ορυχείο του ομίλου είναι η Ολυμπιάδα με 3,12 εκατ. ουγκιές χρυσού και ακολουθεί το Kisladag στην Τουρκία με 3 εκατ. ουγκιές χρυσού.

Ο χρόνος τελειώνει

Η αδυναμία της εταιρείας να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για την λειτουργία των ορυχείων της στην Ελλάδα, έχει δημιουργήσει μια χρόνια κατάσταση η οποία όμως όπως προειδοποιούν οι αναλυτές δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Και αυτό διότι η εταιρεία έχει έναν δανεισμό ύψους σχεδόν 600 εκατ. ευρώ., τον οποίο όπως θεωρούν όσοι παρακολουθούν την εταιρεία δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει αν δεν λειτουργήσουν οι Σκουριές.


Στην ουσία τα έσοδα της Eldorado Gold σήμερα προέρχονται μόνο από την Τουρκία (283 εκατ. στο εννεάμηνο) και την Ελλάδα (81 εκατ. δολάρια) καθώς τα υπόλοιπα μεταλλεία της βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει την χρονική πίεση που δέχεται η εταιρεία είναι η αποκάλυψη του αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή Ελλάδος της Eldorado Gold, Χρήστου Μπαλάσκα ότι το 2021 εκπνέουν οι περιβαλλοντικοί όροι που έχουν δοθεί από το 2011 για τα μεταλλεία Χαλκιδικής ως ενιαία επένδυση. Αυτό σημαίνει πως οι Καναδοί έχουν περιθώριο μια τριετία για να λειτουργήσουν το έργο σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι εγκεκριμένοι όροι της σύμβασης.

Στο στόχαστρο ο George Burns

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο επικεφαλής της εταιρείας George Burns και η μέχρι τώρα πορεία του. Είναι γεγονός πως πέρα από την πολεμική που έχει δεχτεί η εταιρεία και η επένδυση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι επενδυτές και οι αναλυτές προσάπτουν στον κ. Burns μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων. Είναι γεγονός, άλλωστε, πως από τις αρχές του 2017 όπου ο κ. Burns πήγε στην Eldorado Gold, η εταιρεία έχει χάσει το 85% της κεφαλαιοποίησής της.

Ο CEO της Eldorado Gold έχει δεχθεί έντονη κριτική και για τις απολαβές του, δεδομένης της κακής πορείας της εταιρείας. Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της Globe and Mail της 18ης Μαΐου του 2018: «Η εταιρεία με έδρα το Βανκούβερ πλήρωσε τον νέο της διευθύνοντα σύμβουλο 7,3 εκατ. δολάρια το 2017, όταν οι μετοχές της εταιρείας έχασαν πάνω από την μισή τους αξία. “Για μια εταιρεία που κερδίζει τόσα λίγα, το ποσό αυτό είναι κατά 7,3 εκατ. δολάρια περισσότερο απ’ όσο πρέπει”, σχολίασε ο Benoit Gervais, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Mackenzie Investments».

Την αντίδραση των επενδυτών αλλά και πλήθος ερωτημάτων από τους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεάμηνου προκάλεσε η απόφαση της εταιρείας να επενδύσει 520 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ενός νέου μύλου εξόρυξης στο Kisladag. Η επένδυση θα είναι έτοιμη και άρα θα ξεκινήσει να παράγει εισόδημα το 2021. Για να γίνει όμως αυτό η εταιρεία θα πρέπει να εξαντλήσει όλη της την ρευστότητα αλλά και να χρησιμοποιήσει την πιστοληπτική γραμμή ύψους 250 εκατ. δολαρίων που διαθέτει.

Η κατάσταση στην Ελλάδα


Σήμερα το θέμα των Σκουριών παραμένει σε εκκρεμότητα και οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στη συγκεκριμένη περιοχή υπολειτουργούν. Στις 6 Φεβρουαρίου εχει οριστεί και αναμένεται εκ νέου η συζήτηση ενώπιον του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας των έξι υποθέσεων που αφορούν την αίτηση ακύρωσης της Ελληνικός Χρυσός κατά της από 2/11/2016 απόφασης απόρριψης της αίτησης θεραπείας για το ζήτημα της μεταλλουργίας, την αίτηση περί χορήγησης τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, την αίτηση περί παράτασης της ισχύος της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών και την αίτηση πολιτών για την ακύρωση της προσωρινής έγκρισης απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου