Από την Εφημερίδα των Συντακτών
Αθώοι αλλά... απολογούμενοι απέναντι σε ένα «στημένο» κατηγορητήριο που φτιάχτηκε για να προασπίσει συμφέροντα εκατομμυρίων ευρώ!
Η «μεγάλη δίκη των Σκουριών», όπως θα μείνει καταγεγραμμένη στα ποινικά χρονικά, αναμενόταν μαραθώνια με περισσότερους από 70 μάρτυρες κατηγορίας και άλλους τόσους σχεδόν υπεράσπισης, εξελίχθηκε όμως σε ένα «δικαστικό νάνο».
Στην πραγματικότητα μόνο ένας - δυο αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προσπάθησαν να στηρίξουν το κατηγορητήριο που συνέταξε η υπηρεσία τους, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία όπως φάνηκε στο δικαστήριο. Η δικονομική αταξία στην δόμηση του προανακριτικού υλικού και στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια προέκυπτε σχεδόν σε κάθε στιγμή της δίκης και σε κάθε ερώτηση της έδρας ή της υπεράσπισης στους μάρτυρες κατηγορίας.
Ας σημειωθεί εδώ, ότι οι περισσότεροι μάρτυρες κατηγορίας μετατράπηκαν κατά την εξέταση τους σε υπεράσπισης, όπως οι εργολάβοι τα μηχανήματα των οποίων καταστράφηκαν από την επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρίας χρυσού και απέκλεισαν οι δράστες να βρισκόταν μεταξύ των κατηγορουμένων. Ή ακόμη και οι σεκιουριτάδες της εταιρίας που αδυνατούσαν να αναγνωρίσουν σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας κάποιον δράστη από τους 21 που κάθονταν στο εδώλιο.
Υπό αυτές τις συνθήκες και μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν με ρυθμούς ριπής, όχι όμως παραβλέποντας σημαντικές παρατηρήσεις.
Ρωτήθηκαν πολλές φορές από τον πρόεδρο του δικαστηρίου για την συμμετοχή των κατηγορουμένων σε κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και ξεκαθάρισαν πως μπορεί να πήγαιναν αλλά ποτέ δεν έκαναν χρήση βίας, σε αντίθεση με την αστυνομία που άσκησε βία πολλαπλώς και πολλάκις προς τους διαδηλωτές...
«Είχαμε και έχουμε σοβαρούς λόγους να θέλουμε να εμποδίσουμε την εξόρυξη χρυσού αλλά με ειρηνικό τρόπο», κατέθεσε χαρακτηριστικά μάρτυρας υπεράσπισης.
Στο δικαστήριο κατέθεσε σήμερα και ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος (ΝΔ) που υποστήριξε: «Έχω την τιμή να τους γνωρίζω και κάποιους από αυτούς τους μεγάλωσα», χαρακτηρίζοντας τους ως «καταξιωμένους στο χώρο τους με κοινωνική προσφορά».
«Ήταν κινητοποιήσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας και όχι κομματικές», πρόσθεσε εκφράζοντας την άποψη ότι με το κλίμα που επικρατούσε και τις συνθήκες θα μπορούσε να είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος...
«Υπερασπίζαμε τον τόπο μας με πορείες και ειρηνικές διαδηλώσεις», δήλωσε στο δικαστήριο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη θυμίζοντας ότι στο πλαίσιο της καταστολής από την αστυνομία είχε δεχτεί και η ίδια χημικά σε ευθεία βολή από τα ΜΑΤ ενώ πάγια τακτική των αστυνομικών οργάνων ήταν η διάλυσή τους με βίαιο τρόπο όταν βράδιαζε.
Αναφορά έκανε και στον ρόλο του τότε δημάρχου Χρήστου Πάχτα (ΠΑΣΟΚ) στην υπόθεση της στοχοποίησης της τοπικής κοινωνίας τονίζοντας ότι με αναφορά του τότε στον Άρειο Πάγο ζητούσε όλοι οι κάτοικοι της περιοχής να χαρακτηριστούν εγκληματική οργάνωση!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου