Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Κάμπινγκ στις Σκουριές: Δέκα μέρες ανάμεσα στα φορτηγά και τον παράδεισο


«Δουλεύουν ακόμα και Κυριακή βράδυ για να τελειώσει το έργο», τα λόγια της Φωτεινής κατοίκου στην Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής, αποτυπώνουν την καθημερινότητα στις Σκουριές. Φορτηγά με πατημένο το γκάζι, μεταφέρουν πάνω – κάτω δεκάδες πετσοκομμένους κορμούς δέντρων. Και δώσ” του τσιμέντο και δώσ” του σκάψιμο, το δάσος έχει γίνει εργοτάξιο. Στον αντίποδα, αρκετοί εργάτες που δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Η εξήγηση είναι απλή. «Για να έχει όλο και περισσότερους από τους ντόπιους με το μέρος της η εταιρεία χαρίζει από “δω και από κει μισθούς».


Παρά τις εκαντοντάδες ποινικές διώξεις σε βάρος των κατοίκων – αγωνιστών για την παρουσία τους και μόνο σε διαδηλώσεις, τις προσπάθειες της εταιρείας να εξαγοράσει την τοπική κοινωνία και την κυβερνητική και προκλητική υποστήριξη στην El Dorado, οι αντιδράσεις στην πραγματοποίηση του έργου παραμένουν και εκδηλώνονται με συνεχείς ακτιβισμούς. Την Κυριακή ολοκληρώθηκε δεκαήμερο εκδηλώσεων πάνω στο βουνό, όπου σε απόσταση λίγων μέτρων από τις εγκαταστάσεις της Εl Dorado, δεκάδες ήταν αυτοί που κατασκήνωσαν, βιώνοντας το κοντράστ της αυθεντικής ομορφιάς του βουνού με τη σταδιακή καταστροφή του από τις εργασίες της εταιρείας.


Η Φωτεινή, 52 ετών, συνταξιούχος με τον άντρα της κατηγορούμενο, αλλά με ισχυρότερη τη θέληση της να δει το βουνό και πάλι όπως πριν, συμμετείχε στην οργάνωσή του κάμπινγκ. «Όπως πίνεις τον καφέ στο σπίτι σου, έτσι μπορούσες να τον πιεις και εδώ». Και πράγματι δεν έλειπε τίποτα από το κάμπινγκ. Όλα ήταν άριστα συντονισμένα σε συνάρτηση με τις ανάγκες που θα μπορούσαν να προκύψουν και με σεβασμό προς το περιβάλλον. Έτσι υπήρχαν τουαλέτες, συλλογικές κουζίνες και πολλά τοπικά προϊόντα, παραγωγής των ίδιων των κατοίκων. Αρκετά μάλιστα από τα προϊόντα είναι από το βουνό. Το βουνό που απειλείται και μαζί του απειλεί και τις ζωές όσων ζουν από αυτό, ή ζουν κοντά σε αυτό.


Η μέρα ξεκινούσε με συζητήσεις που άρχιζαν από τις επιπτώσεις των έργων της El Dorado στο βουνό και «ταξίδευαν» σε αντίστοιχα κινήματα αντίστασης σε όλο τον κόσμο. Αντιπρόσωποι από διάφορες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Βουλγαρία βρέθηκαν στις Σκουριές για να μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες. «Μπορείτε να νικήσετε», ήταν το μήνυμα που προέκυψε από τις κουβέντες και ενίσχυσε το ηθικό, αλλά κυρίως τις γνώσεις των κατοίκων στη Χαλκιδική.

Ανάμεσα στις συζητήσεις που γίνονταν πρωί και απόγευμα, μεσολαβούσαν γεύματα από τις συλλογικές κουζίνες και το βράδυ στήνονταν λαϊκά γλέντια. Κάποια από τα βράδια είχαν αφιερωθεί σε πιο ροκ.. καταστάσεις, με συγκροτήματα απ” όλη τη χώρα, που ήρθαν χωρίς να ζητήσουν χρήματα, δείχνοντας αλληλέγγυοι στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Το μεγαλύτερο κέρδος που αποκόμισαν οι κάτοικοι από το νέο ακτιβισμό είναι πρώτα και κύρια «η επιστροφή μας στο βουνό». Παρότι η ισχυρή αστυνόμευση εντάθηκε τις ημέρες που βρίσκονταν πάνω ακόμα περισσότερο, η Φωτεινή ξεκαθαρίζει ότι μόνο η επιστροφή τους, μετά από δύο χρόνια στο βουνό που ζούσαν κάποτε καθημερινά, αρκεί «για να μη φοβόμαστε. Οι εκδηλώσεις και ο ερχομός του κόσμου μας έδωσαν κουράγιο».

Έτσι, κι η ίδια με τον άντρα της θα συνεχίσουν να ονειρεύονται ότι μπορούν να ζήσουν από τη φύση, καθότι μελισσοκόμοι πια, έτσι τα χωριά θα συνεχίζουν να βγάζουν τα παραδοσιακά τους προϊόντα, τα οποία θα μπορούν και να πουλούν και πέρα από τα όρια των χωριών τους, έτσι θα συνεχίσουν οι περιοχές αυτές με τις υπέροχες παραλίες και τα δάση να αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο αγώνας συνεχίζεται με μεγάλη συναυλία στην Ιερισσό. Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης και B- Movies, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου & Ματούλα Ζαμάνη και Σωκράτης Μάλαμας ενώνουν τις φωνές τους για να σωθεί ο τόπος. Θα είμαστε εκεί!

Από 3pointmagazine.gr
Μέσω antigoldgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου