Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

SOS Σκουριές Χαλκιδική




Η εταιρεία El Dorado ανακοίνωσε τη διακοπή των εργασιών στις Σκουριές, λόγω της πτώσης του χρυσού. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση, μια βόλτα στο βουνό απέδειξε ένα οργασμό εργασίας. Μπουλντόζες, εκσκαφείς, τρυπάνια για δυναμίτη, φορτηγά όλα δουλεύουν πυρετωδώς για να ισοπεδώσουν τον τόπο όσο προλαβαίνουν μιας και οι εργασίες είναι παράνομες.
Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του δάσους έχει ήδη κοπεί από τη μεριά του χωριού Μεγάλη Παναγιά. Άνθρωποι, έχουν προφυλακιστεί με την πιθανολόγηση ότι έχουν συμμετάσχει σε ενέργειες κατά της εταιρείας. Πολιτικοί κρατούμενοι που θυμίζουν τον εφιάλτη της εξορίας στα ξερονήσια.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαδηλώνουν, δεν το βάζουν κάτω και παρά τη δικτατορική καταστολή του κρατικού μηχανισμού δεν φοβούνται. Αγώνας μέχρι τέλους.
Η αστυνομία εγκατεστημένη μέσα στο δάσος βιώνει για πρώτη φορά το "ελεύθερο κάμπινγκ", προσέχει τα καημένα τα δέντρα από τους "κακούς" κάτοικους της περιοχής. Σχήμα οξύμωρο τόσες δυνάμεις της αστυνομίας να υπηρετούν μια καναδική εταιρεία.
Η τελευταία ενότητα είναι φωτογραφίες τραβηγμένες από την πλευρά της Ιερισσού στην περιοχή του Καρατζά ο λάκκος. Η πρόθεση της εταιρείας είναι να χτίσει φράγματα για την περισυλλογή και αποστράγγιξη των νερών σε συνδυασμό με τις σήραγγες που κάνουν πάνω στο εργοτάξιο. Σ' αυτή την ενότητα αντιπαρατίθενται οι κατεστραμμένες ζώνες του Καρατζά όπου πρωταγωνιστούν τα κομμένα δέντρα, το νερό που θολώνει και τα συρματοπλέγματα. Από την άλλη σε απόσταση αναπνοής ούτε 3 χιλιόμετρα βάθρες, καταράκτες, πλούσια χλωρίδα και πανίδα οσμίζεται τον κίνδυνο της μόλυνσης που κατεβαίνει από το βουνό. Οι χειρότεροι εφιάλτες έχουν αρχίσει να τυλίγουν τα δέντρα.
Κι εδώ είναι που πρέπει να τους σταματήσουμε. Η συμμορία του Μπόμπολα, του Δένδια, της ελληνικής φασιστικής κυβέρνησης και των Καναδών πρέπει να διαλυθεί. Αυτή τη στιγμή χτυπάνε την πόρτα του δάσους των Σκουριών αλλά δε θα σταματήσουν εκεί. Αφού καταστραφεί ο τόπος, τα δέντρα θα ξεραθούν και οι άνθρωποι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω του κυάνιου και του αρσενικού, μετά θα πάνε στην επόμενη πόρτα η οποία μπορεί να βρίσκεται στο δικό μου σπίτι ή στο δικό σου ή στην πόλη σου ή στη δουλειά σου ή στη ζωή σου.
Με λάβαρο την αλληλεγγύη και την υπομονή ας υποστηρίξουμε όσους αγωνίζονται. Λευτεριά στο δάσος και τους πολιτικούς κρατούμενους της Ιερισσού.

2 σχόλια:

  1. Είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους οι οποιοι νιαζονται για το περιβάλλον, παίρνουν θέση κι προσπαθούν να φέρουν αλλαγές ώστε να γίνει ο κόσμος μας ένα καλύτερο σπίτι για όλους μας.
    Όλοι εσείς όμως που διαδηλώνεται θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε ότι σε όλη αυτή την πορεία έχουν γίνει και μεγάλα λάθη.
    Θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι έχετε δημιουργήσει αναρχία στην περιοχή.
    Μιλάτε για το γεγονός ότι θα δημιουργήσετε εσείς θέσεις εργασίας στην περιοχή για όλους αυτούς που ψάχνουν απεγνωσμένα για μια δουλειά κι ένα κομμάτι ψωμί. Πως θα το κάνετε αυτό όταν πλέον δεν θα υπάρχει τουρισμός κι εργασία ούτε καν για εσάς τους ίδιους με το κλίμα που έχετε δημιουργησει.
    Πως είναι δυνατόν να περιθωριοποιείται όσους απλά δεν συμμετέχουν στον αγώνα σας, όχι γιατί συμμερίζονται την αντίθετη πλευρά απλά γιατί έχουν άλλο τρόπο να παλλεύουν για αυτή την υπόθεση. Είναι συνάνθρωποί σας, δεν είναι εχθροί σας.
    Καλοί οι αγώνες, τα μπλόκα κι οι διαδηλώσεις αλλά πλέον νομίζω κι εσείς οι ίδιοι έχετε χάσει τον σκοπό κι τον στόχο σας.
    Δείτε λίγο τις οικογένειες σας κι τα παιδιά σας που έχουν κατακλέψει τον κόσμο.
    Και καθίστε και σκεφτείτε για ένα λεπτό πως φαίνεται αυτός ο αγώνας στον υπόλοιπο κόσμο, σαν ένας τρόπος εκτόνωσης...κι όχι αγώνας για έναν σημαντικό σκοπό.
    Καθίστε και σκεφτείτε για ένα λεπτό τι γίνεται στον έξω κόσμο, βγείτε από τον μικρόκοσμο σας, κι αντιληφθείτε ότι πλέον η Ελλάδα ανήκει στις τριτοκοσμικές χώρες. Θεσσαλονίκη κι Αθήνα ο κόσμος ΠΕΙΝΑΕΙ! Πραγματικά πεινάει.
    Συμφωνώ και συμμερίζομαι την αποψή σας, δεν συμφωνω κι δεν συμμερίζομαι τον τρόπο εφαρμογής της. Κάπου το έχετε χάσει στην πορεία, δημιουργήσατε αναρχία κι τελικά τα αποτελέσματα άμα συνεχίζετε σε αυτό το μοτίβο κάθε άλλο παρά θετικά θα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια! Συνεχίστε, μας δείχνετε το δρόμοκι αν κάνατε ή κάνετε και κάποια λάθη μη στενοχωριέστε. Εσείς οι ίδιοι θα τα διορθώσετε. Άλλωστε μόνο οι νεκροί είναι αλάνθαστοι ενώ οι ετοιμοθάνατοι ... συμβουλεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή